Večiti derbi - Veća želja je pobedila!

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Prošao je i taj vikend, prošao je i taj 146.večiti derbi, čiji je konačan ishod uneo kakvu takvu neizvesnost u finiš ovosezonskog prvenstva.Partizan je na kraju zasluženo slavio, zahvaljujući prevashodno pokazanom većom željom za pobedom.

Večiti derbi - Veća želja je pobedila!
No crno-beli nisu ni imali drugog izbora nego da kidišu na sva tri boda.

Sa druge gosti zahvaljujući bodovnoj prednosti ušli su u meč kalkulanstski, i igrali opreznije čekajući grešku protivnika, a to je bilo pogubno, jer je na taj način Zvezda potisnula ono što ih je krasilo u prethodnim utakmicama, a to je upravo napadačka i tečna igra.

Dok je Partizan bez predugog zadržavanja lopte u svom posedu, tačnije jednostavnom igrom, anulirao nedostatke iz prethodnih mečeva, odnosno nedostatak kreacije na sredini terena. Bržim oslobađanjem lopte i ofanzivnom orijentacijom na početku meča domaćini su stvarali konkretnije i zrelije šanse.

Ono što je utisak je da je tokom meča tim koji se u određenim trenucima više povlačio pred rivalom bivao kažnjen za takav način igre. Partizan je nakon majstorije Drinčića imao tendenciju da se do kraja poluvremena povuče i sačuva rezultat, ali iz pritiska crveno-belih iznedrio se i drugi penal za goste, koji je kao i prvi golman Lukač ponovo odbranio.

Nije Partizan ni pokušao da iskoristi priliku kada protivniku što se kaže voda ulazi u uši nakon promašenog penala i primljenog gola, ali i posle još jednog neiskorišćenog udarca sa 11 metara još više pritisne protivnika i to naplati dupliranjem vođstva. U nastavku Partizan je za razliku od tog finiša prvog dela delovao nešto ofanzivnije, ali opet više je kalkulisao u igri, i nakon oštrijeg starta nad Nikolom Ninkovićem na ivici šesnaesterca i nepromišljene greške Volkova usled pritiska gostiju iz kontre bio tada stvarno kažnjen, jer je Mrđa uspeo da iskoristi tu šansu.

Crno-beli su svakako trebali da teže višem, jer bi im pobeda sa više od jednog gola razlike i više značila. Isto tako nakon izjendačenja, crveno-beli su ponovo nastavku meča pristupili identično kao na startu, sa željom da nametnu sporiji ritam i eventualno čekajući grešku protivnika iskoriste šansu da preko kontre ugruze njihov gol. Kao i u prvom slučaju na početku takva igra im se nije na kraju isplatila.

Da li će iz ove utakmice naši timovi izvući pouku da se bez napadanja, a stavljanja u pasivni položaj lakše primi gol i izgubi meč, nego što će se dočekati grešenje protivnika i prostor za kontranapade ostaje da vidimo.

Kada pričamo o ulogama trenera u derbiju, akcenat se stavlja na dva promešena jedanaesterca Zvezde, odnosno odbranjena, koji su dosta uticali na kasniji rasplet utakmice i konačan ishod. Pitanje se postavlja za izvođače, ali ta odluka svakako nije bila laka kada se uzme obzir učinak Zvezdinih penaldžija tokom sezone, ipak ostaje dilema kako je drugi jedanaesterac izveo Mijailović pored kapitena Milijaša koji jeste promašio ove sezone penal u prvenstvu, ali ipak iskusan igrač i poznat po uspešnim realizacijama sa "kreča".
 
Sa druge strane, strateg crno-belih Marko Nikolić je pogodio sa izmenama, Luka je doneo dodatnu agresivnost, Malbašić svežinu,prodornost i brzinu, a Kojić nakon odlične reakcije na centaršut Vulićevića ono najvažnije - pobedu.

Najjače Partizanove karike ovog proleća Drinčić i Vulićević su odigrali na visokom nivou i to je dosta značilo da njihov tim na kraju slavi.Nikako ne treba izostaviti ni Lukača, koji takođe nosi epitet junaka utakmice.

Partizan je zahvaljujući pokazanom većom željom, htenjem, pokazanim karakterom i uz određenu dozu inata uspeo zasluženo da dođe do pobede.

Pobeda koja vraća nadu za crno-bele i produžava neizvesnost, ali i pobeda koja kao takva kakva je  ostavlja prostora najvećem rivalu na jedan kiks do kraja šampionata.
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ne propustite

Komentari