Četiri skakaonice – Najlepša i nikad završena novogodišnja bajka

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Kraj kalendarske godine je vreme kada akcija na sportskim borilištima stišava, i pada u drugi plan pred prazničnom atmosferom. Dok najveći broj sportista, i nas koji to nismo razmišlja gde će dočekati Novu godinu, momci koji se bave ski skokovima tu dilemu nemaju. Oni u Novu godinu ulaze radeći ono što najbolje umeju, gladijatorski se boreći za ostvarivanje sna koji se zove turneja Četiri skakaonice!

Četiri skakaonice – Najlepša i nikad završena novogodišnja bajka
Foto: BETA/AP Photo/Jens Meyer
Neka se ne naljute ljubitelji engleskog fudbala, ali u novogodišnjim danima ski skokovi i čuvena turneja Četiri skakaonice imaju primat. Mnogi koji nisu zaljubljenici u ski skokove i sport uopšte, ne propustaju priliku da isprate  turneju Četiri skakaonice, jer ona je više od sporta, deo je praznične idile. Ona može dobiti epitet najlepše novogodišnje bajke, koja nema svoj kraj jer svake godine rađa nove heroje. Tradicija, sistem takmičenja, posebna atmosfera koja vlada čine Turneju unikatnom.  Putem malih ekrana, zimska čarolija koju Četiri skakaonice stvaraju se šalje celom svetu, a ovogodišnje izdanje će biti 65-to po redu.

Začetnici ideje o ovakvom takmičenju blil su čelnici skijaških klubova iz Nemačke i Austrije, i iz tog razloga su ove dve nacije izabrane da budu domaćini. Garmišpartenkirhen je prvog dana sada daleke 1953. godine ugostio takmičare, i to je početak blistave istorije turneje Četiri skakonice. Datumi održavanja ostalih takmičenja u okviru Četiri skakaonice su se menjali, samo je Garmišpartenkirhen tradicionalno prvog januara, i ova tradicija do sada nije narušena! Privilegiju da budu deo Turneje imaju još Oberzdorf, gde ona počinje, a zatim sledi selidba u Austriju, u Inzbruk i Bišofshofen.

O značaju koji Četiri skakaonice imaju za same skakače ne treba trošiti reči. Samo učešće na njoj je velika čast, a osvajanje je kruna karijere skakača i ulazak u besmrtne. Kroz dugu istoriju takmičenja ispričano je mnogo lepih priča, viđeni su neverovatni obrti. Sistem takmičenja je takav da se osvojeni poeni sa svake skakaonice sabiraju i na taj način se dobija ukupni pobednik. Dovoljan je jedan loš skok, i san o osvajanju Četiri skakaonice se može raspršiti.

Turneja je stvorila mnogo heroja, a najveći među njima je Finac Jane Ahonen. Neustrašivi Ahonen je kroz karijeru svoja najbolja izdanja izvodio upravo ovde, uspešno se nosio sa pritiskom, i slavio čak pet puta u generalnom plasmanu. Ipak ni Ahonen nije uspeo da učini nešto što je pošlo za rukom samo jednom čoveku, da pobedi na sva četiri takmičenja. Nemac Sven Hanavald je u sezoni 2001/2002 dominirao u jubilarnom pedesetom izdanju, i zabeležio sve pobede.

Titulu ove sezone brani Peter Prevc, a njegov brat Domen dolazi na nju kao vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Pretendenata za pobedu je mnogo, a na nama je da izaberemo svog favorita. Od 29 decembra kada su na programu kvalifikacije u Oberzdorfu, pa sve do 6 januara kada je veliko finale u Bišofshofenu videćemo mnoštvo emocija, veliku borbu, i na kraju će se svi pokloniti najboljem. Prepustite se prazničnim vibracijama uz čari Četiri skakaonice, navijajte, uživajte i na taj način budite deo njene istorije!
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ne propustite

Komentari