Jedan od najvećih...

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ovih dana smo svedoci nastajanja istorije. Mesi je i zvanično prestigao Gerda ’Bombardera’ Milera i tako postao najbolji strelac svih vremena u jednoj kalendarskoj godini.

Rekord koji je čekao punih četrdeset godina da bude oboren.

Zaista impresivne brojke za igrača koji nije klasičan centarfor, jer uz tih osamdeset i kusur golova koliko će ih biti do kraja godine (Barseloni je ostalo još tri utakmice u ovoj godini) Mesi ima i preko četrdeset asistencija.

I to sve u dvadeset pet godina života. Čak iako je najbolji igrač svoje generacije ove brojke izgledaju zaista neverovatno. Venger je to jednom lepo rekao:

“Mesi je ubedljivo najbolji igrač na svetu. On je kao Playstation. Iskoristiće i najmanju grešku koju napravite.“

Ali kao što sve ima svoje ’ali’ tako i ovde nije sve toliko crno-belo da bi mogli reći da je to to.

Mesi i Barselona u prošloj sezoni nisu uzeli nijedan od dva najznačajnija trofeja. Poprilično bitna činjenica ako uzimamo u obzir naredni izbor za Zlatnu loptu. Ali kako FIFA više vodi računa o punjenju sopstvenog budžeta, zakon tržišta iskrojiće i ovu dodelu. Kako je fudbal kolektivna igra, a Inijesta čovek koji je najzaslužniji za letošnju krunu Španije na Evropskom prvenstvu (i verovatno jedan od najpotcenjenijih igrača današnjice) opet će ostati kratkih rukava. Eventualno može da se nada, poput Snajdera 2010. godine utešnoj nagradi.

Da nema razlike od sporta do sporta, možemo videti i u izjavi Dejvida Šterna od pre neki dan kada je sav ponosan objavio da je Kobi na nivou Džordana iz najboljih dana.

Kao što rekoh već, novac diktira trendove, poenta je da se što više eksploatiše onaj koji prodaje proizvod, a od momka iz Rozarija trenutno nema veće ’zlatne koke’.

I na kraju pitanje koje se nameće samo po sebi. Da li je Leo najbolji ikada?

Reći ću to ovako. Kada sa grupom građana osvoji Svetsko prvenstvo, ili kada iz Barselone pređe na primer u Stouk ili Palermo (bez namere da omalovažim dotične timove), a potom od luzera načini pobednike biće. S punim pravom.

Sve do tada jedan je ’la mano de Dios’ Maradona...
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari