Tito Vilanova, logičan izbor

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Prvo gledati u svoje dvoriste, pa u tudje. Ovom krilaticom se služe funkcioneri u Barseloni, prema svakom sportskom pitanju. Tako je sportski direktor, Andoni Zubizareta, doneo odluku da od naredne sezone Pepa Gvardiolu zameni njegov dosadašnji pomoćnik, za neke, možda I mnoge, anonimni Katalonac, Francesk Tito Vilanova.

Tito Vilanova, logičan izbor
Barselonin trener svakako mora da bude čovek iz kluba, neko kome je Barselona u venama, i ko poseduje izuzetno znanje o unutrašnjem funkcionisanju institucije. Tradicija nekoliko godina unazad, koja je i ovog puta presudila u izboru.

Prvi favorit u kladionicama je bio El Loko Bijelsa, koji pravi čuda sa Atletik Bilbaom po Evropi, ali kako nema uskih veza sa klubom, i kako je pomalo ekscentrična ličnost, smatra se da bi uznemirio klupsku hijerarhiju,

Racionalniji izbor bi, čini se, bio Luis Enrike, koji je kao i Gvardiola, bivši igrač tima i trener Barselone B. Njegov projekat u Romi, gde pokušava da prenese Barseloninu filozofiju, ne ide prema planovima, stoga se smatra da bi bio voljan da preuzme čelo tima, što mu je i san.

Slično tome, još jedan od kandidata je bio i bivši štoper Holandije, Frank de Bur, koji je imao dobru preporuku za dobijanje posla. Gaji upravo filozofiju totalnog fudbala, u svojoj prvoj sezoni na klupi Ajaksa doneo je titulu Kopljanicima, i spreman je da svoje trikove pokaže na drugom mestu. Uz to proveo je pet godina u poslednjoj liniji odbrane u katalonskoj ekipi.

Šta ima da ponudi Tito Vilanova? Izdanak Barselonine škole, bez zavidne igračke karijere, bez iskustva kao prvi trener nekog tima, asistent prvom treneru A i B ekipe Katalonaca.

Upadljivo u očima mnogih stručnjaka, medjutim postoje i oni koji misle da je zapravo logičan izbor.

Oduvek je Vilanova bio desna ruka Gvardiole od kako je on postao trener. Čak ljudi misle da je Tito zapravo mozak koji stoji iza Barsinog uspeha, taktičar, a da je Gvardiola predstavnik ispred ekipe i javnosti.

Postoji i bojazan da bi igrači, posebno oni mladji, mogli i dalje da gledaju na Tita kao ’broj 2’. U tom slučaju bi najvažnija stvar bila podrška koju bi budući trener Barselone imao u vidu već veterana u klubu kapitena Pujola, fudbalskog maga Ćavija, pa i golmana Valdeza i Don Andreasa Inijeste. Svakako da sve dok su oni uz njega, Tito će imati mogućnost da se na pravi način snadje sa ekipom.

Sa druge strane, mogu postojati i drugi, više politički razlozi za njegovi imenovanje.

Konzervativni odbor Barselone ne bi želeo da na kormilo dovede čoveka koji bi redovno mogao da izaziva pompe bilo interno, bilo u javnosti, i dolazi u sukob sa fudbalskim vlastima. Tako nešto svakako ne bi dobili u liku de Bura, kamoli gorepomenutog Marsela Bijelse, koji sa pravom nosi nadimak El Loko.

Angažovanjem Vilanove održaće se kontinuitet u igri Barse i prepoznatljiv stil. Složili se mnogi ili ne da je Tito mozak stvaranje igre, sigurno je da će se dok je on na klupi, gledati ubitačna pas igra sa jakim ritmom u igri, stilom uspostavljenim na Kamp Nou.

Lojalnost je jedna velika vrednost koja se ceni i stiče tokom pohađanja La Masije. Tako je Vilanova ostao uz Pepa nakon njegovog dolaska na mesto Rajkarda, iako je imao ponude sa strane. Sve vreme je vredno radio, i kako klupska politika i filozofija nalaže, dobio je svoju šansu.

Može li Vilanova da ostane hladne glave usled pritiska javnosti, čuvenih provokacija Murinja, posebno posle njihovog koškanja u zaustavnom vremenu El Klasika?

Kakvu će politiku voditi prilikom transfer kampanje, da li žudeti za zvučnim pojačanjima, ili će se oslanjati i brusiti dijamante kakvi su Isak Kuenka, Tijago Alkantara i Kristijan Teljo?

Tito Vilanova u potpunosti odgovara profilu trenera kakav je potreban Barseloni u ovom trenutku, jer se neće puno toga promeniti u klubu. Angažovanjem Gvardiole pre četiri godine, takodje se smatralo riskantnim potezom. A na kraju se u potpunosti isplatilo...

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari