Trijumf života

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Pobeda koju je juče zabeležio Bolton, ima mnogo veći značaj od puka tri boda za ekipu Ovena Kojla. Taj trijumf nad Blekburnom je simbolična pobeda života koju je zajedno sa podrškom svojih saigrača izvojevao hrabri Fabris Muamba.

Pažnju svetske fudbalske javnosti ovih dana umesto čisto sportskih tema zaokupljaju neke stvari koje ne bi trebalo da se viđaju na sportskim borilištima.

Slika koja je sa stadiona Totenhema obišla svet i nesrećni Fabris Muamba koji se poslednjim atomom svoje snage bori za život na travi Vajt Hart Lejna dovoljna je da vas zakopa u mestu i natera da se zapitate.

Na svu sreću, zahvaljujući svom nepokolebivom duhu i prkoseći smrti čitavih 78 minuta, Fabris Muamba je pokazao borbenost koja je i njegovim saigračima ulila veliku snagu da nastave hrabro da se bore za svog prijatelja i saborca.

Naravno da kada se sve desilo nikome nije bilo do fudbala.

Razmišljao je Oven Kolj da svoju ekipu povuče iz FA Kupa, da odloži mečeve Premijer Lige.

Ipak, kada je, probudivši se u bolnici, među prvim rečima Muamba upitao 'jesmo li pobedili?', bilo je jasno da njegova lična pobeda mora da bude podstrek ekipi a nastavi tamo gde je stala.

Podrška koju je sportski svet pružio fudbaleru Boltona, ali i Eriku Abidalu, zaista je neverovatna i predstavlja zaista ohrabrenje da svet u ovim brzim i teškim vremenima nije izgubio svoje osnovne, ljudske vrednosti.

A on sam, Fabris Muamba, borac od malena, čovek koji je kao dete od svega 13 godina prebegao iz ratom zahvaćenog Konga, pokazao je da nikada ne treba odustajati, da borba nikad ne prestaje i, iako mu život i dalje visi o koncu, on je smogao snage i juče poslao reči podrške svojim saigračima pred meč protiv Blekburna.

„Fabris nam je poslao poruku preko svog oca i poželeo saigračima sreću pred meč. Ne mogu vam opisati reakciju mojih momaka koji su znali da se svom drugu moraju odužiti na terenu.“

„Njegove reči su nam dale ohrabrenje i motiv, bilo je zaista nemoguće ne pobediti. Bila je ovo izuzetno emotvna nedelja za nas, ovaj trijumf je samo mali deo velikog trijumfa koji je zabeležio Fabris“, rekao je Oven Kojl.

Ja ću samo dodati da su i Bolton i Muamba zajedno zabeležili veliki trijumf života...


  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari