Tijeri Anri – Nije sve u fudbalu, ima nešto i u novcu...

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ovakav naslov i vest koju ćete pročitati napisah iz jednostavne potrebe da uspostavim kosmički balans i pokušam da vratim ravnotežu koju je poremetila vest o Anrijevoj penziji.

Tijeri Anri – Nije sve u fudbalu, ima nešto i u novcu...

Retko koji fudbaler uživa toliko poštovanje u svom poslu kao Tijeri Anri.

Francuz je legenda, jedan od najvećih napadača ikada, mnogi s pravom spekulišu možda i najbolji napadač koji je ikada igrao u Premijer Ligi. I da se odmah razumemo, slažem se. Gledajući Anrija mnogi smo zavoleli fudbal, otkrili njegovu umetničku stranu.

Veliki sportista, koji je uvek iskazivao poštovanje prema saigračima i rivalima, ostaće upamćen (samo) po dobru.

Međutim, hajde da vratimo kosmički balans, legenda nije bezgrešna, zašto bismo se stideli da naglas kažemo da i čovek kakav je Tijeri Anri ima mane. Ljudske mane.

Prva koja vam pada svima na pamet jeste ruka protiv Irske.


Mnogi će se uhvatiti za taj detalj kao za najčvršći argument. Omražen i dalje u irskoj javnosti, Tijeri Anri je ljudski pokušao da opravda i demantuje nadimak varalica koji mu je odzvanjao u ušima nakon plej-of utakmice za Svetsko prvenstvo.

„Biću iskren, bila je ruka. Ali ja nisam sudija. Ja sam odigrao, sudija je dozvolio. To pitanje treba da prosledite njemu.“, rekao je nakon incidenta koji je uzdrmao portret Francuza u oltaru iznad kamina.

Osim nadimka 'varalice', nije Anri imao mnogo toga negativnog tokom svoje karijere, jedan atribut koji je korišćen prilikom njegovog opisa jeste 'arogantan'. Razlog? Recimo, proslava gola protiv Vigana iz 2005. godine.

Ne nužno negativan atribut u fudbalera, primerice to dokazuju Kantona i Ibrahimović u moru drugih. Arogancija daje posebnu draž fudbaleru, otkriva njegovu ljudsku stranu. Anri se, eto, uklapa i u ovu kategoriju.

Na gostovanju Viganu pokušao je da izvede slobodan udarac pre nego što je Grejem Pol dao znak za udarac, ljutito je ponovio šut. Namestio je loptu, strpljivo sačekao da Pol da znak, zabio loptu u gol, a potom se okrenuo ka arbitru sa pitanjem 'je l ovo dovoljno?'.

 

Ako mu već treba naći manu, neka bude onda to.

Na kraju dolazim do stvari koja me muči od juče, od trenutka kada je saopštio odluku.

Nadao sam se, zajedno sa svim navijačima Arsenala, da će se vratiti u klub. Bilo bi to simbolično rešenje, poetski završetak jednog ciklusa, holivudski početak novog života heroja navijača iz Londona. Naravno, u svojstvu člana stručnog štaba, kako bi gradio svoju trenersku karijeru, potencijalno u budućnosti i sam zamenio Vengera na klupi svog voljenog kluba. Imao je ponudu, vrata su mu uvek otvorena, to je u više navrata poručivao i sam Arsen Venger. Ne, odlučio se za televiziju.

Vođen emocijama, ili je u pitanju nešto drugo?

Bez osude, verovatno bih na njegovom mestu uradio isto. Odabrao je Skaj Sports, mesto stručnog saradnika, komentatora. 'To je logičan naredni korak.', rekao je tokom predstavljanja na ovoj televiziji. Nije me ubedio.

„Rad na televiziji mi omogućava da budem blizu igre, da pomognem ljudima da bolje razumeju fudbal. Plan jeste da uđem u menadžerske vode, ali to je daleko u ovom trenutku.“, rekao je.

Korak na koji se odlučio za 4 miliona funti godišnje, potpisavši ugovor na 6 godina. Ukupno će od britanske televizije injkasirati 24 miliona funti u tom periodu, u kome će ili neće imati vremena da se posveti karijeri koju bi voleo da realizuje jednog dana, trenerskoj.

Postao je Anri najplaćeniji televizijski saradnik u fudbalu ikada.

Nadmašio je Gerija Nevila koji prima 1.2 miliona godišnje, uslovio je Skaj Sports da i dalje ima pravo da se priključi BBC timu prilikom velikih fudbalskih turnira, na kojima je i do sada sarađivao sa nacionalnim emiterom.

Vodila se bitka oko Anrija. Želeo je Francuza i BT Sport, ljuti neprijatelj Skaj Sportsa, ali dobra ponuda ima tu moć najjačeg argumenta. Novac je, na kraju, i presudio.

Da li ovo 'arogantnu varalicu' Anrija čini i 'licemerom'? Ko sam ja da sudim.

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ne propustite

Komentari