"The next best thing"

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Koliko god iznenađujuće zvučala činjenica da je Roj Hodžson promovisan u novog selektora reprezentacije Engleske, preovladava miljenje da je iskusni stručnjak najbolje alternativno rešenje za koje su svi mislili da će biti Hari Rednap.

Svetski putnik, poliglota sa govornom manom i veliki džentlmen Roj Hodžson u naredne četiri godine vodiće Gordi Albion.

Iznenađeni?

Čovek koji u svojoj radnoj biografiji ima upisana imena 16 različitih klubova u osam zemalja možda ne deluje kao pravi za uvek vruću englesku klupu.

Ipak, u prilog njegovoj stručnosti i kvaliteta svakako ide i činjenica da je sa sasvim prosečnom ekipom Fulama stigao do poslednje stepenice Lige Evrope i taj klub doveo u svoje prvo međunarodno finale u 130 godina dugoj istoriji.

Takođe, prisetivši se činjenice da je taj isti čovek na reprezentativnom nivou doveo Švajcarsku do osmine finala Svetskog prvenstva 1994. onda je donekle jasnije zašto su čelnici saveza (kad već nisu mogli Harija) doveli Roja Hodžsona.

Počev od 14. maja, kada će Roj zvanično preuzeti svoju novu funkciju, startovaće nova era engleskog fudbala koja će, ubeđen sam, doneti veliki boljitak i znatne promene bez obzira na velike sumnje u izbor čelnih ljudi saveza.

Prvi zadatak koji se postavlja pred Hodžsona će biti da pridobije svoje igrače, naročito iskusnije reprezentativne borce poput Runija i Ferdinanda koji su u više navrata isticali da he Hari Rednap najbolji čovek za selektorsko mesto.

I jeste, delim to mišljenje, ali Roj je „the next best thing“, najbolja alternativa koju su Englezi mogli da pronađu.

Tradicionalno oštra kritika javnog mljenja na ostrvu će imati priliku da svoj sud da već 26. maja kada će Roj izvesti svoje pulene protiv Norveške u Oslu.

Nakon toga, Englesku očekuje novi prijateljski ispit pred EURO protiv Belgije 02. juna, samo četiri dana pre nego što Gordi Albion krene put svoje baze u Poljskoj.

Zaključak koji se nameće je da je Hodžson pokazao veliku hrabrost odlučivši se da prihvati posao.

Veliki džentlmen kakvog ga poznaju svi u fudbalskom svetu će se susresti sa mnogo problema koji su duboko ukorenjeni u duhu reprezentacije.

Problemi sa rasizmom, oduzimanje kapitenske trake u kombinaciji sa dugogodišnjim odsustvom trofeja uticalo je na duh nacionalnog tima koji se lomi pod velikim pritiskom javnosti koja želi sve i to želi odmah.

Vreme nije Hodžsonov saveznik, ali držimo mu palčeve da uspe...


  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari