Stjuart Pirs - Dobrodošao nazad, Psiho!

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

On kad priča, znajte, svi slušaju. Strah od onoga što bi moglo da se desi preovladava. Stjuart Pirs, jedinstvena je figura u menadžerskom svetu.

Panker zarobljen u telu fudbalera.

Jednostavan opis Stjuarta Pirsa, jednog od najslikovitijih likova u šarenom svetu ostrvskog fudbala.

Pre nego što je fudbalska igra postala set pravila iskrojenih u skladu sa mirisom i bojom novca, ličnosti kakva je i Stjuart Pirs bile su te koje su od ovog sporta izgradile kult najvažnije sporedne stvari na svetu.

Pobunjenik, zaljubljenik u muziku koji je imao tu čast da 'Strenglersi' po njemu nazovu izdavačku kuću, i dan danas uživa u čitanju, posećuje pozorišta i trke konja zajedno sa svojom suprugom, Liz. Zbunjujuće pomalo, ali ovaj čovek je ipak fudbalski doktor Džekil i mister Hajd.

Znate već, verujem, da mu je nadimak Psiho. Nije to tako bez razloga.

Slikoviti nadimak je stekao još igračkih dana, zahvaljujući temperamentu koji je preneo i na svoj menadžerski posao.

„Mnogi ga se plaše. Pirs uliva strah u kosti, ali kada on govori znate sigurno da svi slušaju. Jednotavno je, ponekad ste u grču i strahu šta će se desiti u svlačionici.“, govorio je Stiven Tejlor.

Metode koje je sa terena preneo u svlačionicu dale su rezultata, vodeći mladu reprezentaciju Engleske ostvario je zapaženo treće mesto u Evropi 2007. godine, dok je dve godine kasnije otišao i korak dalje, bio drugi na Starom kontinentu.

Vodio je i seniorski tim Engleske, nakon odlaska Fabija Kapela imenovan je za vršioca dužnosti selektora. Taj jedini meč bio je prijateljski poraz od Holandije, rezultatom 3:2.

Možda Psiho nije kalibar trenera koji može dosegnuti svetski vrh, ali ima nešto u njemu što odiše onim pravim, iskonskim. Fudbalskim.

Lično se radujem, Psiho se, znate, vraća na mesto uspeha.

Najveći trag u svojoj profesionalnoj bekovskoj karijeri ostavio je u Notingem Forestu. Igrao je tamo od 1985. do 1997. godine, zaradio poziv u reprezentaciju i kao fudbaler Ntingema Englesku predstavljao 76 puta od ukupno 78 koliko je nosio dres Gordog Albiona.

Većina današnje generacije fudbalskih navijača nema predstavu kakav je igrač bio Stjuart Pirs. Bek, u pravom smislu te reči.

Leva noga sa projektilskim potencijalom, nepokolebivi borbeni duh i razarajući trk od ovog čoveka su pravili mašinu. U kombinaciji sa karakterom, Pirs je jednostavno bio ubitačan.

Raduju se navijači Notingem Foresta, jer Pirs je od danas postao trener njihovog tima!

Nakon dvogodišnje pauze u radu, Pirs je potpisao dvogodišnji ugovor, zasukao rukave i spreman je da ovaj klub vrati na staze stare slave.

Mnogi u to sumnjaju, s pravom, uzevši u ozbir činjenicu da je Pirs sasvim prosečan fudbalski 'trudbenik'. Ipak, Poseban je na svoj način, to je njegov najveći adut.

Psiho, dobrodošao nazad!

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari