Slaviša Jokanović - Neznani junak

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Kao lice relativno nepoznato na ostrvu, Slaviša Jokanović prerasta u heroja, neznanog junaka čija priča ima sve aspekte jednog dobrog filmskog scenarija.

Slaviša Jokanović - Neznani junak
Slaviša Jokanović se u Englesku vratio 07. oktobra 2014. godine.

Na opšte iznenađenje, mora se priznati, Srbin je doveden kao četvrti menadžer na klupi Votforda u periodu od samo 37 dana. Navijači, s razlogom, nisu verovali da će i Jokanović imati duži rok trajanja.

Pre svega, izražavali su i čuđenje, odakle vlasniku Đinu Pocu ideja da za menadžera kluba koji se bori za ulazak u Premijeršip postavi čoveka relativno kratke menadžerske karijere, sa poznavanjem engleskih fudbalskih prilika ograničenih na svega dve godine koliko je Jokanović proveo u Čelsiju.

Morali su poneki da konsultuju Gugl, malo ko se iz ove perspektive seća da je Srbin, kao igrač, osetio čari Premijer Lige.

Kao 32-godišnjak je Slaviša, 2000. godine, za sumu od 1.7 miliona funti iz Deportivo La Korunje stigao na Stamford Bridž, za koji je tokom dve godine odigrao ukupno 39 utakmica u Premijer Ligi.

Nije Srbin ostavio dublji trag, navijači su ga ispratili zvižducima, simbolično i bukvalno. Sa nadimkom 'Džoker', u onom neslavnom smislu te reči, koji se oslikava kroz ideju dvorske lude, Jokanović je otpušten od strane Plavaca kao 34-godišnjak koji je nakon samo tri meseca (i kratkog perioda u španskoj drugoj ligi) odlučio da okači kopačke o klin.

Neuobičajen potez Poca, u koga su navijači počeli da sumnjaju, s razlogom zabrinuti trenerskom vrteškom, koja nije delovalo kao da će da se zaustavi.

"Iskreno, osećamo se zbunjeno, donekle zapanjeno i relativno nezadovoljno."

"Čudna je odluka, u pitanju je čovek za koga mnogi ljudi nisu čuli, sem onih koji su u vreme njegovog igranja pratili Čelsi. Ne znam kakva je njegova povezanost sa porodicom Poco, ali sve je čudno. Hoće li uspeti? Ne znamo.", reagovali su na odluku vlasnika da postavi Jokanovića na mesto menadžera tima, pravdajući svoju odluku kao 'idealnu u pogledu dugoročnih planova za klub'.

Odrešio je Italijan ruke Srbinu, dao mu slobodu, prepustio se njegovom menadžerskom znanju sticanom u Srbiji na klupi Partizana, pa na Tajlandu, u Bugarskoj i Španiji.

Jokanović, kao i čovek koji ga je postavio na klupu, znali su i znaju i dalje - najbolji način da se navijačima odgovori biće - promocija u Premijer Ligu.

Umova zavrtenih od 37 dana menadžerske vrteške, navijači nisu imali pravo da se nadaju.

Holivudskim scenariom, čuda su više nego moguća.

Na dve utakmice do kraja sezone, Jokanov Votford sudbinu drži u svojim rukama. Kombinacija sreće i vrednog rada dovela je engleski tim u poziciju da se u preostala dva kola sam izbori za direktan odlazak u Premijer Ligu, Jaković ima dobar pogled sa vrha tabele Čempionšipa.

"Ovo takmičenje je veoma teško i komplikovano, to smo uvideli još jednom. Zadovoljan sam igrom svog tima, nema mi druge nego da budem ponosan na to kako su odigrali (protiv Birmingema)."
, rekao je Jokanović.

Hrabrost kojom je osvojio srca navijača pokazuje da rezultati koje postiže nisu proizvod puke sreće. Promenio je igru i strukturu tima, ekipu sa potencijalom pretvorio u ekipu koja sedobro transformiše i prilagođava različitim uslovima igre i potrebama.

"Igramo raznoliko, ovaj tim je spreman da razume situaciju i protumači uslove. Nije to prvi put, pokazali smo da umemo da igramo pod pritiskom, pokazali smo da umemo i da uživamo dok igramo pod pritiskom.", istakao je nakon jučerašnje pobede srpski stručnjak.

Za kratko vreme koje je do sada proveo u Engleskoj, Jokanović je u potpunosti opravdao očekivanja i poverenje porodice Poco. Čuvena italijanska fudbalska porodica nije u Votfordu bez cilja. On je jasan i zove se Premijer Liga.

Jokan i sam tu ima lični cilj, motiv koji ga inspiriše.

U ušima mu odzvanjaju zvižduci navijača sa Stamford Bridža, pogrda i podsmeh kojim je neretko bio izlagan kao igrač londonskog tima.

Veteran igrač, a sada novajlija menadžerima priliku da uobraženim u svom neznanju Englezima, još jednom, izraziću se tako - proširi vidike.

Budimo i sebični, ima priliku i da donese još jedan poen srpskoj školi fudbala u šturom i samoživom engleskom fudbalskom okruženju. Zbog toga dodatno navijamo za njega i podržavamo ga na putu.

Srećno, Jokane.

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ne propustite

Komentari