Rori Delap – Čovek 'u autu'

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Živi katapult, ljudska praćka, fudbalski torpedo Rori Delap, fudbaler je koji svijim specifičnim i krajnje ubojitim ubacivanjem lopte u igru podiže izvođenje auta na poptuno nov nivo.

Rori Delap – Čovek 'u autu'

Kada je kao žilavi četvorogodišnjak od svoje majke dobijao batine svaki put kada bi kamenom razbio prozor, Rori Delap ni slutio nije da će upravo svu slavu steći zahvaljujući svom dobrom zamahu.

Čuven po svom čudesnom, zastrašujuće dugačkom izbačaju lopte Rori Delap na sebi svojstven način dokazuje da je svaki čovek po sebi genije.

Lako je u svetu modernog fudbala voleti Ronalda i Mesija, ali pravi ljubitelji ove igre uvek će znati da cene igrače kakav je Rori Delap i ekipe kakva je Stouk Siti, ljude i klubove sa dušom i posebnim šarmom koji (engleskom) fudbalu daju draž i prepoznatljivost.

Naravno da se Rori i Stouk ne mogu porediti sa Mesijem i Barsom, ali u tome i jeste suština ove igre. U fudbalskom svetu postoji toliko lepih i raznovrsnih stvari koje se neretko zanemaruju u senci popularnih, nalickanih fudbalera i skupocenih timova.

Delap nema zapanjujuću tehniku, brzinu i snagu koja ga izdvaja iz mase, ali zato ima sebi svojstven fudbalski dar – mogućnost da loptu rukama baci dalje nego što to većina može da uradi nogom.

Da li je to trenirao, vežbao, učio ili se jednostavno rodio kao takav?

Ovo poslednje. Kada je kao klinac po kući krenuo da razbija stakla kamenjem, majka i otac su ga upisali na atletiku gde se vrlo brzo izdvojio kao vičan bacač koplja. Nedostatak talenta ga je sprečio da snagu izbačaja uobliči u kvalitet dostojan profesionalnog atletičara, ali se njegov dar ipak pokazao kao više nego koristan.

Već u svojih 14 godina, kao fudbaler Karlsli Atletika, Rori je umeo da baci loptu i do 40 metara iz auta. Mnogi su se pitali kako je žgolja poput Delapa uspevao sa toliko tankim ručicama toliko da baci loptu, odgovor nisu uspevali da nađu.

“Nikada nisam to posebno trenirao. Ne znam, jednostavno je prirodno valjda. Kada sam igrao za Derbi, fitnes trener me je terao da vežbam ubacivanje sa medicinkom, ali sve što sam uspeo je da iščašim rame i da uganem vrat.” objašnjava sam Rori Delap.

Njegovi zastrašujući projektili nikoga u svetu fudbala ne ostavljaju ravnodušnim. Čak je i čuveni “Profesor” Arsen Venger pozvaosvetske fudbalske čelnike da porazmisle o promeni pravila i ukinu to da iz auta nema ofsajda. A Sve to zbog Rorija Delapa...

Ipak, i normalno je da njegovi izbačaji ulivaju strah u kosti. Nikada kraći od 40 metara, oni mogu putovati brzinom i do 60 kilometara na sat. Ono što je posebno karakteristično za Delapove lopte je to što su toliko ubojite, brze, precizne i sa strašnim spinom što ih izdvaja od svih ostalih, običnih “suvi list” ubacivanja.

Iako kaže da nikada nije posebno vežbao i trenirao, Rori je ipak vremenom usavršio tehniku. Svaki put kada lopta izađe u aut, pre nego što publici na stadionu za tren zastane dah, Delap uzme zalet do reklama, napravi pažljivo četiri odmerena koraka, praćena poslednjim odlučujućim nešto dužim kada se jednom nogom bukvalno zakopa u zemlju i kao strelu ispali fudbalsku loptu.

Statistički gledano, u toku svoje dosadašnje karijere Rori Delap je iz auta direktno asistirao za gol čak 43 puta, a poslednji put u januaru ove godine u meču FA Kupa protiv Gilingema. Složićemo se, više nego prosečna cifra za jednog sasvim “prosečnog” igrača kakvim ga većina javnosti doživljava.

Ipak, vrlo se često zaboravlja i zanemaruje šta je to što prosečnog čoveka odvaja od genija. Emanuel Kant genijalnost pre svega opisuje kao originalnost.

Po njemu, genijalna dela postavljaju određene standarde i postaju uzor, genijalnost ne može samu sebe opisati ili naučno obrazložiti i ona se pre svega odnosi na umetnost kako fudbal, verujem, svi i doživljavamo.

Prema ovim parametrima koje je još u 18. veku postavio slavni nemački filozof, možemo zaključiti da u fudbalskim aspektima epitet genija zaslužuje Ronaldo, zaslužuje Mesi, ali i meni lično dragi Rori Delap...


  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari