Pozdrav za Džimija

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Epitet zvezde se u modernom svetu fudbala, a Engleska nije izuzetak, gradi i stiče kroz aspekte koje Džimi Bulard, harizmatični ostrvljanin nije ispunjavao. Ipak, zvezda jeste bio, sa tim će se složiti svi pravi ljubitelji (engleskog) fudbala.

Pozdrav za Džimija

U svojoj 33. godini života, Džimi Bulard je odlučio da podvuče crtu.

Razgovarajući o tome kakav je fudbaler bio, mnogi se neće složiti da je bio zvezda. I sva merila modernog fudbala govore da nije.

Džimi Bulard u toku svoje 13-godišnje profesionalne karijere nije osvajao trofeje, niti klupske, niti individualne (osim nagrade za igrača meseca u novembru 2009. dok je igrao za Hal), nije igrao za vrhunski klub i, ono za čim i sam najviše žali, nije zabeležio niti jedan nastup u reprezentaciji Engleske.

Ipak, gledajući na njegovu karijeru kroz harizmu, kroz način na koji je prilazio svakom meču, svakoj lopti, svakom startu, gledajući tu detinjastu, iskrenu želju za igrom, Džimi Bulard je bio zvezda i otelotvorenje fudbalera kojih je sve manje u modernom svetu fudbala.

Igrajući za Piterboro, Vigan, Fulam, Hal, Ipsvič i na kraju MK Dons, Bulard je u svakom od svojih klubova ostao upamćen kao fudbaler koji je na svakom meču davao sto odsto svojih mogućnosti, kao kvalitetan igrač sa jako dobrim i razornim šutom.

Ipak, javnost će ga najviše pamtiti kao velikog šaljivdžiju, kao fudbaler zaduženog za dobru atmosferu i podizanje morala.

„Govorili su mi često da sam lud, a ja njima da mi je samo dosadno i da se zbog toga izmotavam. Vrlo često ni sam ne znam šta radim i zašto mi neke stvari padaju na pamet. Nije me ni strah, ni blam da nekada malo preteram i napravim budalu od sebe.“, govorio je Bulard.

A „budala“ i jeste bio.

Svi se sećaju čuvenog skoka u stilu trule kobile kada je, ničim izazvan, naleteo na gomilu svojih i protivničkih fudbalera koji su se borili za loptu. Umesto da se uključi u borbu, Džimi je odlučio da se zabavi.


Tu je i čuvena proslava pogotka za Hal kada je imitirao svog (nezadovoljnog) trenera Fila Brauna.


Na žalost, fudbalski svet će biti uskraćen za gafove ovog fantastičnog šaljivdžije, ali i sjajnog fudbalera koji zbog hroničnog problema sa kolenom više neće igrati fudbal.

Kada se sve sabere, povrede su obeležile njegovu karijeru.

Ovaj simpatični Englez je proveo ukupno 26 meseci van terena zbog povrede desnog kolena, „pokvarenog kolena“, kako ga sam zove koje ga je i nateralo da okači kopačke o klin.

„Dosta je bilo. Odlučio sam da prekinem karijeru, ne mogu više da se borim sa kolenom.“, rekao je Džimi.

Ipak, odlazak iz fudbala je tek privremena stvar.

„Voleo bih da se oprobam kao trener. Mislim da bi mi to išlo od ruke. Moj tim bi igrao fantastičan fudbal i dobro bi se zabavljao na terenu.“, rekao je Bulard.

Nema sumnje da mu je potreban poslodavac koji ima dobar smisao za humor...


  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari