Nada umire poslednja

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Plavi tim iz Londona položio je ispit časti i u život se vratio kao Feniks iz pepela. Pobeda nad Napolijem je ultimativni trijumf volje, želje i žara za klub sa Stamford Bridža.

Dobra vest za sve ljubitelje ostrvskog fudbala – Engleska će i ove godine u četvrtfinalu Lige Šampiona imati svog predstavnika.

Očuvao je Čelsi tradiciju učešća u završnici elitnog evropskog takmičenja, Plavci su pet godina za redom stigli barem do četvrtfinala. I u tome su uspeli na krajnje neverovatan način.

Plavci su pokazali neverovatnu snagu duha i karakter kakav su mnogi mislili da ova ekipa ne poseduje. Stisli su izabranici Roberta Di Matea zube i pokazali borbenim Napolitancima da nada umire poslednja.

A on sam, simpatični Švajcarac, Italijan, šta li je, pokazao je da legenda o vodonoši koji izvlači mač iz kamena može i da se obistini.

Presvukao se Di Mateo pre deset dana iz trenerke u odelo, latio se posla i pokazao svima kako se radi. Do pre godinu dana samo, otpisan u Vest Brom Albionu, harizmatični Di Mateo nije mogao ni da sanja da će danas u sjajnom oklopu biti kovan u zvezde od strane Čelsijevih navijača.

“Ko ne može da izdrži pritisak koji nosi ovaj posao, on ga i ne voli”, rekao je kada se latio vrele upražnjene stolice na Stamford Bridžu.

Njegov uspeh se naravno ne može meriti na osnovu tri utakmice, ali na pobedu nad Napolijem se može gledati kao na ultimativni trijumf volje, želje i žara čitavog tima. Okosnice Murinjove ere, Drogba, Teri, i Lampard svojim iskustvom i dalje nose ovaj tim, pogodak koji je postigao Ivanović simbolično se može videti kao talas nove generacije koja nadolazi.

Bez obzira da li ste navijač Čelsija ili ne, bilo je zaista sjajno gledati kako u meču sa Napolijem pobeđuje karakter. U revanšu protiv italijanskog predstavnika videli smo istinske čari magične igre fudbala, osam minuta sreće, pola sata nade i veče velikog slavlja.

Pitanje koje se samo nameće je da li je Di Mateo novi Avram Grant? Da li će kao vodonoša i pomoćnik prerasti u “heroja” koji će ovaj tim odvesti u finale kao te, ne toliko davne, 2008. godine?

Pa makar i izgubili kao i tad, verujem da se svi u Čelsiju nadaju da će uspeti da ponovi scenario...

A, ta pusta Liga Šampiona ostaje jedini san, ili bolje rečeno noćna mora za tim sa Stamford Bridža. Bogatog ruskog vlasnika progoni klempavi pehar, Roman nikada nije krio da mu je Liga Šampiona prioritet.

Pa šta na kraju mislimo? Može li Čelsi da dosanja san?

Svo oduševljenje i euforija na stranu – ne. U petak će žrebom verovatno izvući Barsu ili Real, Španci će ih razbiti i vratiti na zemlju.

Ipak, kao što rekoh, nada umire poslednja...


  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari