Mersisajd derbi – "Rat blizanaca"

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ako je rivalstvo “Old Firm” derbija ukorenjeno u religiji, a španski “El Klasiko” stvar kulturnog identiteta, onda Mersisajd derbi između Liverpula i Evertona predstavlja blizanačko, porodično rivalstvo.

Mersisajd derbi –

Liverpul i Everton su dva brata blizanca, razdvojena na rođenju, sa  nepomirljivim razlikama i stavovima kojima navijači oba kluba svim silama brane boje svoga dresa.

Dva kluba koja su nekada delila isti stadion, pre nego što se Everton preselio na Gudison davne 1902. godine, nemaju nikakve evidentne geografski, politički, socijalno, niti religijski nepomirljive razlike.

Na gotovo kilometar udaljenosti, dva kluba su toliko povezana da uopšte nije jasno po kojim parametrima se stanovnici severnog dela Liverpula uopšte opredeljuju za jedan od dva kluba.

Netrpeljivost se podrazumeva, pitanje je samo da li je ona stvar porodičnog inata, tvrdoglavosti ili čisto sportskog motiva.

Ipak, kao i u svakoj porodici, u vreme traume i tragedije, krvne veze ipak zbližavaju i one najzagriženije.

Tada prodične veze između dva bratska kluba pokazuju da nikada neće i da ne mogu biti izbrisane.

Odnos između dva kluba, dve grupe navijača, crvene i plave boje je toliko blizak da Mersisajd derbi sa pravom zovu “Prijateljski derbi” - naziv koji je duel između Liverpula i Evertona stekao pre mnogo godina, a potvrdio više puta kroz istoriju.

Pokazalo se to i za ovaj naredni derbi, kada će navijači Liverpula odati priznanje svojim rivalima.

Povod, najveća tragedija britanskog fudbala koja će još jednom pomiriti sve razlike.

liverpul everton

Ipak, glavni primer je 1989. godina, utakmica na Vembliju i navijači koji su, zbliženi Hilsboro tragedijom, pokazali da je jedinstvo Liverpula i Evertona jače nego ikada.

Zagrljeni na tribinama, plavi i crveni su pevali i plakali kao jedan u tužnim vremenima za britansku naciju.

Identična slika na tribinama Vemblija viđena je još pet godina ranije, na “Milk Cup” finalu između dva tima.

Stanovnici Liverpula i fudbalski ljubitelji se sećaju slike koja je viđena sa Vemblija i pesme “Mersisajd, Mersisajd, da li nas čuješ Mančesteru?” koju su navijači oba tima pevali kao jedan.

Kao žitelji grada koji predstavlja statistički najuspešniji fudbalski grad u Engleskoj, navijači oba tima valjda žele da se pohvale da su Everton i Liverpul zajedno osvojili 27 titula i da nije bilo jedne sezone, a da u najvišem rangu nije blio crvenih ili plavih iz Liverpula.

Zbog svega toga je verovatno i objedinjena ideja liverpulskog rivalstva kao blizanačkog, porodičnog, gotovo romantičnog...

Mnogi sadašnji navijači oštro negiraju postojanje ljubavi i porodične tolerancije između dva kluba iz Liverpula, a generalna pozitivna konotacija čitavog rivalstva je ta što je ono uglavnom ograničeno na verbalno, vrlo retko (a skoro nikada) fizičko uznemiravanje ili, ne daj Bože, nasilje.

everton liverpul

Između dve grupe navijača postoji zdravorazumska, ako se može nazvati tako, doza netrpeljivosti, koja nikada ne prelazi granice uma, što se ne može reći za mnoga rivalstva, pa i srpsko koje mnogi, reći ćemo zlobnici, takođe nazivaju blizanačkim...

Sve etikete na stranu, glavna ideja fudbala bi i morala biti širenje tolerancije i razumevanja, zar ne?

Kada to mogu Englezi, sigurno mogu i ostali...


Miloš na Twitter-u : https://twitter.com/MiloseMarkovicu  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari