Kiltom do kulta!

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Može se reći da smo u Novom Sadu Škotima održali fudbalsku lekciju, ipak kada su u pitanju ostrvljani, 'suknjice' koje nose ruše sve stereotipe. Ko je to želeo, mnogo toga je mogao naučiti od strane škotskih navijača, te kolega novinara.

Sneg kojim je 'baba Marta' po ko zna koji put iznenadila Srbiju, savršeno je odgovarao atmosferi koja je čisto sa rezultatskog aspekta vladala u susret utakmice na "Karađorđu".

Vojvođanska ravnica prekrivena maglom i snegom delila je patnju i jednih i drugih zbog izgubljenog i proćerdanog u dosadašnjem toku kvalifikacija. Susret otpisanih nikako nije obećavao spektakl u koji se, bar za mene lično, meč i pretvorio.

Da se to i dogodi, umnogome je doprineo ljubazni domaćin ispred kluba Vojvodina, naš veliki prijatelj Dragan Čapelja, dobra igra našeg tima, kao i čitavog dana divno raspoloženi navijači škotske reprezentacije.

Odeveni u svoju tradicionalnu odoru, golih nogu, neretko i bez ičega drugog na sebi osim kilta i cipela, veseli i razdragani Škoti čistili su sneg i dali svoj veliki doprinos da se utakmica u Novom Sadu ipak odigra.

Kako bih pothranio doživljaj ljubaznih domaćina, javno sam kolegi Škotu, Roniju Esplinu, pohvalio navijače.

"Da, pokazuju izuzetan entuzijazam. Opet, dug je put od Škotske do Srbije, ne vraća im se.", kroz smeh je odgovorio Esplin, kao i navijači njegove zemlje, uopšte ne mareći za hladnoću koja nas je gotovo savladavala u jednom trenutku.

Entuzijazam koji su škotski navijači podelili i kojim su, kasnije će se ispostaviti, zarazili i domaću publiku, nije jenjavao. Skroman u svojoj oceni vezanoj za navijače, pomenuti Roni Esplin, nije ni morao to da nam kaže, ali Škoti su nam održali javni čas.

Ne u fudbalu, ali u odnosu prema svojoj reprezentaciji.

Čisto potsećanja radi, Škotska je u Novi Sad stigla sa dva boda, na istom kontu je ostala, kao i na začelju tabele.

Ipak, navijanje i bodrenje svog tima, pre meča uz 'Gagnam Stajl' koji je šibao sa razglasa, a kasnije uz gajde kojima su uveseljavali prisutne, nikoga nije ostavilo ravnodušnim.

skoti

Jedna slika ipak ostala mi je urezana.
 
"Karađorđe", a sa njim i Srbija, za trenutak, taj jedan trenutak u trajanju od 90 minuta, bili su deo civilizovanog sveta.

Na stranu sporadične grudve ka fotoreporterima, evropski talas civilizacije i lepog ponašanja zahvatio je i domaće navijače, koji su rame uz rame sa škotskim navijačima, zagrljeni i uz pesmu, slavili.

Sinoć je fudbal pobedio, ne Srbija.

Kao veliki ljubitelj Premijer Lige i svega što dolazi sa ostrva, možda imam i subjektivan utisak, ali duh ostrvske fudbalske civilizacije, bio je prisutan.

Zapitah se kako će redari reagovati kada je Škot krenuo ka centralnom delu zapadne tribine. U trenutku sam se i zabrinuo, to je valjda onaj hronični osećaj koji nam je urezan burnom navijačkom istorijom, ipak dozvolili su mu da se slika sa domaćim navijačima, razmeni rekvizite, 'cugne' i poprilično se iznenadi snazi lokalne 'domaće', te nogu isprebijanih od udaranja u stolice, vrati se međ' svoje.

Podjednako veseli i raspoloženi kao i navijači Škotske, behu i novinari.

Po broju koji je stigao da isprati ovaj rezultatski beznačajan meč za njihovu slekciju, može se zaključiti da, poput navijača u kiltovima, itekako znaju značaj kulta reprezentacije.

Novinari zvaničnog Saveza, BBC Škotska, radija BBC, njih gotovo 50 zaposeli su novinarsku zonu na stadionu "Karađorđe", uz milion i jedno pitanje vezano za formaciju, srpski tim, pojedine igrače, a najpre Filipa Đuričića.

Uz neizostavni osmeh i ljubazno ćaskanje, ali i kritiku na račun igre svog tima, zajedničkim stavom poslali su poruku koju je podelio i Gordon Strahan.

"Stvaramo tim za budućnost. Imamo dosta mladih igrača od kojih su Srbi za klasu bolji, ali nadamo se da ćemo dobrim radom uspeti da ima pariramo u narednim godinama.", rekao je džentlmen Strahan nakon meča.

Poruka i pouka sublimiraju noć u Novom Sadu.

Četiri poraza za redom Škotskog tima ne izazivaju puč. Ne povlače bojkot. Kiltovi vrednuju kult koji predstavlja reprezentacija, čak i u teškim vremenima.


  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari