Istanbul, Džerard, 10 godina kasnije...

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Prošla je decenija od nagične noći u Istanbulu. Deset godina kasnije, šest golova odzvanjaju u ušima jedinog preostalog šampiona Evrope u crvenom dresu.

Istanbul, Džerard, 10 godina kasnije...
Krug se i definitivno zatvorio.

Stiven Džerard je jedini član šampionske generacije Liverpula koja je te magične noći u Turskoj osvojila Evropu, načinivši jedan od najprepoznatljivijih preokreta u svetu fudbala.

Sa jedne strane Milan, sa druge strane Liverpul.

Sa jedne strane gigantska generacija igrača čija imena uteruju strah u kosti. Rosoneri predvođeni kapitenom Maldinijem, nestvarnim Kakom, Ševčenkom, Sedorfom, Pirlom i Gatuzom, sa Didom na golu, Nestom, Kafuom i Stamom u odbrani, sa druge strane oni.

Predvođeni mlađanim kapitenom, a sa klupe čovekom koji je prethodno u Španiji uspeo da razbije za tren dvougao Barse i reala, Rafom Benitezom, Redsi su se u Ligu šampiona ušunjali do finala, u isto vreme igrajući promenjivo u Premijer Ligi, mučeći muku sa Midlzborom i Birmingemom.

I dok je Milan kao drugoplasirani tim Serije A već obezbedio učešće u Ligi šampiona i naredne godine, Liverpul je jedinu nadu video u finalu. Izvan top 4 u Premijer Ligi, Liverpul se nadao pobedi i milosti UEFA, koja u tom trenutku još nije odlučila hoće li Redsima dozvoliti učešće i naredne godine.

Jer, to finale iz 2005. godine bilo je Liverpulovo šesto,  prvo od 1985. godine i meča sa Juventusom. Hejsel ih je udaljio od Evrope, zabrana na neodređeno koju su dobili zbog tragedije još uvek je odzvanjala u ušima i ostavljala gorak ukus u ustima.

Ono što je usledilo fudbalski je primer. Primer pobede Davida nad Golijatom, primer želje i neverovatne snage volje.

liverpul-600-20150525121327

Rafa Benitez, iz ovog ugla Kup trener, iznenadio je Milan postavkom.

4-4-1-1 sa Kjuelom tik iza Milana Baroša, koji je i sam na iznenađenje bio u timu ispred Đibrila Sisea. Sa Hamanom na klčupi, Alonsom i Džerardom na sredini terena i Finanom, Hipijom, Karagerom i Traoteom ispred Dudeka na golu.

Milanov start iz snova.

Prvi minut, gol za Italijane, Maldini dovodi Milan u vođstvo. Povećava ga Krespo u 39. minutu, šokira ceo stadion u 44. kada Milan vodi 3:0.

Na početku drugog dela, Haman menja Finana, 45-godišnji hrabri Rafa Benitez odlučuje da sa tri čoveka u odbrani i pet u veznom redu sustigne prednost. Isplaćuje se rizik, Džerard u 54. minutu meča glavom na centaršut Risea daje nadu engleskom timu.

Samo dva minuta kasnije, Šmicer udahnjuje život Liverpulu, savlađuje Didu i meču daje potpuno drugačiju konotaciju.

Tri minuta kasnije, Gatuzo pravi penal, Alonso ne pogađa iz prve, ali se ispravlja i donosi izjednačenje.

Čarobnih sedam minuta definisali su čitavu generaciju.

Produžeci su odveli u penale u kojima su adrenalin i psihička prednost engleskog tima holivudskim scenariom Stivena Džerarda popeli na krov Evrope.Stivi je pokazao veličinu, uspeh koji je postigao, u medijima je bio povod za spekulacije o selidbi u Čelsi.

"Kako mogu i da pomislim da napustim Liverpul nakon ovakve noći, ovakvog uspeha?", pitao se, pitao je kapiten.

Ostao je veran, pre toga i nakon toga. Nije odustajao, ni kada je bilo lako, naročito ne kada je bilo teško. Na svoju štetu u više navrata, čovek koji u svojoj karijeri jedino nije osetio čar osvajanja Premijer Lige, neslavno je završio veliku karijeru.

Simbolički krah velikana priredio je Stouk sa šest golova u mreži Crvenih i poslednjim ekserom koji je u kovčeg zabio nekada fudbaler Liverpula, Piter Krauč.

Ispisao se Džerard golom, pokazao se još jednom velikim i u pobedi, i u porazu. I to u najubedljivijem porazu u svojoj celokupnoj karijeri u Liverpulu.

Klub se o kapitena ogrešio, moj je zaključak koji ponavljam.

Godine koje su usledile nakon istanbulske čarolije degradirale su ugled jednom velikom klubu. Jednoj porodici. Ali i jednom čoveku koji je dobrobit svojih bližnjih stavljao ispred sebe. Čoveku koji se nesebično davao. Čoveku koji je zatvorio krug.

Kao jedini član čuvene šampionske generacije iz Istanbula, Džerard je danas, tačno na desetu godišnjicu nestvarnog uspeha, svom Liverpulu omogućio filmski završetak. Prirodni krug je obrnut.

Neka bude, i ne samo simbolički. Neka kao u prirodi, baš, usledi novi život iz pepela starog.

Hoće li? Teško.

Ali, nadu navijačima Liverpula niko ne može oduzeti. Naučili su to u Istanbulu.

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ne propustite

Komentari