Hoće li Manćini zbog Teveza pasti iz “građanskog”?

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Povratak Argentinca u Englesku bi mogao da ima pogubne posledice po trenera Mančester Sitija. Roberto Manćini će u narednih nekoliko dana biti na ispitu ispred najstrožije komisije – navijača Građana.

Hoće li Manćini zbog Teveza pasti iz “građanskog”?

O čemu li razmišlja Roberto Manćini?

Italijan je pre nekoliko meseci jasno poručio da Karlos Tevez više nikada neće moći da igra za Siti dokle god je on na klupi Građana, navijači su sa oduševljenjem prihvatili činjenicu da je uvek mlak i blag Italijan gvozdenom rukavicom tresnuo šamar neposlušnom Argentincu.

Engleski navijači su specifična sorta. Vrlo je lako kupiti njihovo poverenje i naklonost, još lakše ga je izgubiti.

To vrlo dobro zna i sam Karlos Tevez.

Kada je iz redova Mančester Junajteda stigao u plavu stranu grada, činilo se da ne mora ni da zaigra, Građani su samim transferom ostvarili veliku pobedu nad ljutim rivalom. Kovali su ga u zvezde.

Argentinac je u potpuno izvrnutom smislu te reči posmatran kao heroj, ali ono što tada nisu shvatili ljubtelji Mančester Sitija je da “vuk dlaku menja, ali ćud nikada”. Slepi kod očiju, Građani su samo videli ono što im odgovara, ali u poslednjih nekoliko meseci su shvatili da Karlos Tevez nikako ne može biti heroj.

Naime, Karlitos je odbijanjem da uđe u igru protiv Bajerna definitivno pokazao odsustvo poštovanja prema svom klubu, bolje rečeno pokazao je da očigledno ne zna ni šta znači ta reč. Ono što je usledilo – beg u domovinu, odbijanje da se vrati, a na kraju krajeva i jučerašnje izjave, definitivno su dokaz da je Karlos Tevez toksičan.

Nezahvalno je kuditi ga, ali na osnovu onoga što možemo videti i čuti, vrednosti kojima se klanja Argentinac nikako se ne podudaraju sa tradicionalnim ostrvskim vrednostima. Novac i sujeta su očigledno ispred iskrene ljubavi za fudbalom, što je (da ne ispadnem previše kritički nastrojen) donekle i razumljivo kada se u obzir uzme težak život koji je Karlitos imao kao mali.

Bilo kako bilo, verujem da su ga navijači, za razliku od Manćinija, definitivno precrtali.

Za razliku od njih, dobroćudni Italijan se predomislio, iz pribora izvadio gumicu i Argentinca pozvao u zagrljaj. Ipak, samim tim, u izvesnom smislu, zabio je nož u leđa navijačima svog tima koji su mu do juče pesme pevali.

Italijan će nesumnjivo tim potezom izgubiti kredibilitet koji je stekao kod najvatrenijih pristalica Građana. Šta više, smatram da, koliko god to u javnosti negirali, ni sami igrači Sitija neće previše blagonaklono gledati na Tevezov povratak.

Razmislimo samo o tome kakvu će poruku Manćini poslati svojim igračima koji se svakodnevno muče na treninzima, daju svoj maksimum i bez pogovora izvršavaju sve zamisli svog trenera? Kako li će se oni osećati ako sada neposlušni Tevez, posle svega što je uradio, dobije prvenstvo ispred, recimo jednog Džeka, koji strpljivo čeka i greje klupu u poslednje vreme?

Znam da bih lično bio jako besan...

Moramo ipak, razmisliti i zbog čega je uopšte Manćini odlučio da oprosti Tevezu. Sigurno je da su veliki udeo u takvoj odluci imali marketinški i finansijski aspekti fudbalske igre, eventualni pritisak bogatih vlasnika koji više ne žele da uzalud gube novac na Argentinca, ali i ideja da se Tevezovim povratkom u ekipu izbegne odlazak na sud i dodatno raspirivanje vatre.

Sigurno je da će povratkom na teren Tevezova cena porasti, pa je logično poverovati da Manćini i njegovi šefovi žele da uglancaju svoj prodajni artikal pre nego što ga na leto stave u izlog. Ako je to sve makar i delimično tačno, onda Manćini i nije mogao mnogo protiv toga.

Bilo kako bilo, Italijan je stavljen na ispit muškosti, koji je po mom mišljenju već pao, samo ga još niko nije obavestio...  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari