Hari Rednap i kamen mudrosti

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Na prvi pogled, baš kao što je to slučaj sa čuvenim malim čarobnjakom, ni Hari Rednap ne deluje kao neko ko, bez pogovora, u stvari jeste – jedan od najboljih trenera u Premijer Ligi.

Hari Rednap i kamen mudrosti

Kada ga čovek pogleda pokraj terena rekao bi da je neki pijani gledalac zalutao sa tribina.

Vrlo često polu-zatvorenih očiju, konstantna tzanja glavom, grickanje noktiju i nervozni pokreti, samo su gruba fasada iza koje se krije stručnjak vrhunskih kvaliteta.

Hari Rednap ove sezone to i definitivno potvrđuje. Ipak, njegov put do Totenhema, kluba za koji je navijao kao 11-godišnjak, nije bio ni najmanje lak.

U više navrata u prilici da izgubi život, Hari, na žalost, nije imao čarobni štapić ni magične čini koje bi ga izvadile iz nevolja. Naime, možda njegove nervozne tikove možemo pripisati teškoj nesreći koja ga je zadesila na Svetskom prvenstvu 1990. godine, kada je Hari učestvovao u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je poginulo petoro ljudi, ipak njegov hrabar karakter i velika ljubav prema fudbalu dve su stvari koje ovog čoveka drže u životu.

Imao je Rednap i ove (tačnije već prošle) godine velikih problema, srce ga umalo nije izdalo. No, sada deluje jači nego ikad, baš kao i njegov tim.

Najprijatnije iznenađenje sezone, londonski Totenhem ima priliku da ove godine ostvari najbolji plasman na tabeli Premijer Lige u skorijoj istoriji kluba. Osim uspeha u Liga Kupu iz 2008., ovaj klub dugo čeka na prava postignuća u engleskom prvenstvu.

Od kako je stigao među Sparse, koje je od Huandea Ramosa preuzeo u zoni ispadanja, Hari Rednap ovaj tim vodi isključivo uzlaznom putanjom i čini se da mu u ovom trenutku ništa ne može stati na put.

Njegovo iskustvo, pronicljivost i ogromno poznavanje fudbalske igre svrstavaju ga u sam treneski vrh 'ostrva'.

Malo je boljih od njega u ovom trenutku, usudiću se i reći možda samo Ser Aleks Ferguson.

Istina je, nema Hari iza sebe odličja kojima bi opravdao epitet najboljeg među najboljima, po tome nije ni blizu treneru Crvenih Đavola, ipak uporedivši ga, na primer, sa Arsenom Vengerom, uvek bih prednost dao 64-godišnjem Englezu.

Čini mi se da je Hari kroz svoju karijeru nepravedno bio zapostavljan od svojih sunarodnika koji su, kao i većina sveta, uvek više voleli strance nego svoje. Taj slučaj tragično je tačan i u srpskom fudbalu, ali o tom', neko drugi bolje će vam kasti...

Venger i Hari su slični po mnogo čemu.

Osećaj za kupovinom igrača, taktička potkovanosti i istinsko razumevanje igre njihove su glavne osobine. Ipak, ono što ide u Rednapovu korist je njegovo konstantno napredovanje i ostvarivanje uspeha. Kakvih takvih...

Naime, on je u svojoj karijeri, osim Totenhema, vodio ekipe kao što su Bornmut, Vest Hem i Portsmut sa kojima je osvajao titule šampiona (Treće i Prve divizije), Intertoto Kupa, FA Kupa, i Liga Kupa.

Ne može se njegovih raznovrsnih 6 trofeja meriti sa 3 neprikosnovene titule Premijer Lige za Arsena Vengera, ali verujem da će se svaki pravi Tobdžija zamisliti nad idejom šta bi bilo da je na mestu Francuza u poslednjih 15 godina sedeo Hari?

Ja sam ubeđen da bi se u vitrinu na Hajberiju, pa sada na Emirejtsu ugurala, ako ništa drugo, onda bar još neka titula domaćeg šampiona.

I još nešto...

Kako sada stoje stvari, Hari Rednap će u budućnosti imati lepu priliku da ostvari još jedan veliki korak napred u svojoj karijeri.

Čelnici Fudbalske asocijacije Engleske su prepoznali (konačno) njegov kvalitet i ponudiće mu šansu da sedne na klupu reprezentacije svoje zemlje, nešto što većina tradicionalista i dobrih nacionalista nikako ne želi da odbije.

Vrhunac karijere ili korak u pogrešnom pravcu?

Godine koje su za njim pokazuju da je uvek prekidan u pola posla.

Sa Totenhemom, klubom koji voli, započeo je lepu priču koja, kao i poslednji deo filma o čarobnjaku, može imati predivan i poptuno očekivan kraj. Odlazak na vruću klupu Gordog Albiona mogao bi imati kontra efekat na sve što je Hari do sada uradio. Slažem se, Engleskoj treba domaći stručnjak, svog pika ću otkriti kada za to dođe vreme, ali Rednap to definitivno nije.

Ako odluči da odbije taj eventualni posao snova, biće razapet u javnosti. Sa druge strane, ako prihvati, biće razapet u mrežu dosadnog i statičnog selektorskog zvanja.

Biće mu definitivno potreban kamen mudrosti, neka kristalna kulga ne bi bila na odmet, kako bi doneo pravu odluku...


  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari