Gomez i Drogba – nepokolebivi predstavnici vrste koja izumire?

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Da li se bliži kraj epohe u kojoj su gazde u protivničkom šesnaestercu bili tradicionalni centarfori, vrste fudbalera čiji klasični predstavnici poput Didijea Drogbe i Marija Gomeza lagano izumiru?

Kao najbolji golgeteri Evrope i sveta ove sezone se izdvajaju dve „lažne devetke“, Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo.

Sa takvim prodornim, brzim, tehnički potkovanim fudbalerima ruše se sve tradicije i postavljaju nova pravila fudbalske igre.

U potpunosti zasluženo, ova dva igrača u svojim rukama drže epitete najboljih među najboljima.

Argentinac i Portugalac su vesnici fudbalske renesanse, novog vremena koje dolazi na velika vrata.

Ipak, da li je zaista došlo vreme da se oprostimo od dobrih, starih korpulentnih, ne tako brzih razbijača u špicu?

Kakav god odgovor imali na to pitanje, moramo priznati da Mario Gomez i Didije Drogba pokazuju da nije.

Utorak i sreda doneli su dve, naizgled potpuno različite utakmice koje ipak imaju jednu veliku zajedničku stvar koja je donela prevagu i u Nemačkoj i u Engleskoj, a to je razbijač u špicu.

Prvo je Mario Gomez namučio defanzivce Real Madrida, Serhio Ramos i Pepe jednostavno nisu mogli da zaustave strašnog napadača Bajern Minhena.

Ne samo da je postigao pobedonosoni pogodak za svoj tim, Gomez je tokom čitavo meča bio glavni oslonac u napadu svog tima, pouzdana stavka u taktičkoj postavci Jupa Hejnkesa.

Veče nakon toga, Didije Drogba je po preslikanom modelu, umesto ne tako jakog u duelu Fernanda Toresa, dobio prednost i u poptunosti opravdao poverenje Roberta Di Matea.

Čekajući duge lopte, Dorgba je, leđima okrenut protivničkom golu, iza svojih pleća neretko držao i po dva defanzivca Barse koji su muku mučili sa fudbalerom iz Obale Slonovače.

Raspoložen kao i uvek, posebno motivisan za velike mečeve, „starac“ Drogba je svoju nadmoć krunisao pogotkom kojim je doneo i pobedu svom timu, a ujedno aktivno učestvovao i u defanzivnim zadacima.

Možda Ronaldo i Mesi jednostavno nisu imali svoje veče, tek dve "prave devetke" su ove nedelje umesto njih zasluženo zauzele mesto pod reflektorima...

Bilo kako bilo, zajednička ocena fudbalera Bajerna i Čelsija je jednostavna.

Tradicionalnim pristupom igri, Gomez i Drogba su na svojim plećima izdržali breme modernog, brzog i nepredvidivog fudbala i pokazali da vreme klasične „devetke“ još nije prošlo.  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari