Čudesni slučaj Kapitena Terija...

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Definicija vođe podrazumeva proces, a ne samo čin, u kome određena osoba utiče na ponašanje ljudi, usmeravajući ih na ostvarenje zajedničkih ciljeva.

Na žalost, veliki kapiten Engleske, kao ni njen (doskorašnji) selektor, svojim delima, voljnim i nevoljnim, direktno i indirektno, izazvali su upravo suprotan efekat.

Nikada prefinjen i elegantan, Teri se ne uklapa u ostrvske ustaljene šablone.

Kažnjavan, suspendovan, hapšen i osuđivan, Teri nije primeran fudbaler koji svoju reputaciju beskompromisnog kapitena može opravdati na pravi način.Valjda ga navijači londonskog kluba zbog toga toliko i vole.

Ipak, poslednji ispad u nizu čini da slučaj Džona Terija i skandal u vezi sa vređanjem Antona Ferdinanda ovih dana preraste klupske i preuzme nacionalne razmere.

Prvo pitanje – zbog čega je Fudbalska asocijacija odložila suđenje za posle Evropskog prvenstva?

Da se radi o Srbiji to ne bi bilo ništa čudno. Sudija je na skijanju, zapisničar je uganuo prst...ipak, uvek precizni i tačni ostrvljani, plaše se mnogi, imali su drugačije motive.

Svesni da suđenje i suočavanje sa pravdom pred civilnim sudom mogu imati pogubne posledice, čelnici FA su se odlučili da prašinu gurnu pod tepih i sačekaju da se Engleska, vođena svojim kapitenom, na lovorikama vrati iz Poljske i Ukrajine. I to je sasvim razumljivo...

Naime, Engleska već dugi niz godina čeka na osvajanje međunarodnog trofeja. Poslednje odličje koje je Gordi Albion osvojio na evropskoj sceni bilo je treće mesto na Evropskom prvenstvu iz 1968. godine.

Reprezentacija je navikla naciju na neuspehe, mnogi smatraju da je predstojeće EP “biti il' ne biti” za ovu generaciju engleskih igrača. Poslednje prijateljske provere protiv svetskog i evropskog prvaka Španije, kao i protiv Švedske, podigle su apetite i u javnosti probudile nadu da će EURO 2012 biti uspešan za Englesku. Bez osuđenog Terija, Albion bi imao znatno manje šanse...

Ipak, ono na šta nisu računali zvaničnici Fudbalske asocijacije je to da će im se prašina vrlo brzo raspršiti u lice.

Sa trakom na kojoj bi umesto “Kapiten”, velikim slovima oko Terijeve ruke pisalo “RASISTA”, i timom u kojem se nalazi veliki broj takmnoputih igrača, pre svih brat žrtve uvreda Rio Ferdinand, reprezentacija Engleske rizikuje potencijalno ubitačnu atmosferu u ekipi.

Kako bi sačuvala mir u kući i spasila reputaciju i svoje ime u svetu, Fudbalska asocijacija Engleske je brže bolje skinula kapitensku traku Džonu Teriju, što je izazvalo lavinu neslućenih razmera.

Evo već par dana kasnije, Engleska je ne samo ostala bez kapitena, već i bez selektora.

Ipak, mora se reći da je Fabio Kapelo iskoristio pravi trenutak da ode. Italijan je u prošlosti više puta bio na ivici da dobije otkaz, prerastao je iz žrtve u pobednika koji je zbog moralnih razloga napustio brod.

Odlika pravog vođe? Te odlike i vrline nemaju ni Teri ni Kapelo.

Kao prvo, pravi kapiten ekipe bi u situaciji kada se javnost cepa oko osuda i pohvala na njegov račun istupio korak napred i samoinicijativno ponudio da neko drugi uzme kapitensku traku kako bi spasio čast i ugled, svoj i reprezentativni. Šta više, pravi kapiten bi za dobrobit nacije sam predložio da uopšte ni ne krene na Evropsko prvenstvo.

Što se tiče Kapela, koliko je poznato, pravi kapetani nikada ne napuštaju brod koji tone, već čine sve kako bi ga izveli na sigurno, ili u najgorem slučaju zajedno sa njim potonuli na dno.

Svestan da je već duže vreme na tankom ledu i da će posle Evropskog prvenstva sigurno ostati bez posla, Italijan je iskoristio prvi pravi trenutak da zbriše. Shvatio je u šta se uvukao, svestan da je bolje da zaradi na raskidu ugovora nego da ga na leto, po povratku iz Poljske i Ukrajine, javnost razapne na stub srama, Italijan je šmugnuo.

Šta ostaje na kraju?

Ostaje zaključak da je Engleska očigledno prokleta, da na reprezentativnom nivou (kao ni na klupskom očigledno) ove godine opet neće ništa uraditi, i da će još jedna generacija sjajnih igrača ostati bez evropske slave.

Ostaje da sačekamo da se prašina slegne i onda vidimo ko će, kao prvo, prihvatiti traku, i kao drugo, uhvatiti užareno kormilo Gordog Albiona.

Ko zna, možda iz svega ovoga izađe i nešto dobro? Možda se gos'n Hari smiluje i spase stvar. Možda se ipak predomisli i odluči da svoju zemlju povede u novo sutra i Engleskoj povrati stari sjaj.

Ako neko to može da uradi, onda je to Hari Rednap...


  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari