Čemu nas je naučio Robin Van Persi?

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Koliko god ga navijači Arsenala kleli i proklinjali, holandski fudbaler nije zaslužio etiketu izdajnika.

Nijedan roditelj se nikada neće lako pomiriti sa činjenicom da njegovo dete jednom mora da napusti gnezdo.

Kroz prizmu te tvrdnje se može posmatrati i čitav slučaj vezan za Robina Van Persija, dojučerašnjeg kapitena i heroja Arsenala, a danas izdajicu i čoveka koji je, prelaskom u Junajted, zabio nož u leđa Tobdžijama.

Kada je pre osam godina Arsen Venger, za sumu od sitnih 2.5 miliona funti, doveo holandskog mladića u London, znao je šta dobija.

Promućuran kakav jeste, Francuz je oduvek imao nos za takve stvari. Dobio je mladog, neizgrađenog fudbalera, nebrušeni dijamant, dete koje tek uči da hoda.

Mnogo je dijamanata izbrusio i dece odgajio, isto je uradio i sa Van Persijem. Ali malo koje je čedo ostalo uz njega do kraja. Zbog čega je to tako, spekulacija je raznih. Ne želeći da ulazim u dalju analizu, reći ću samo da su navijači Arsenala do sada morali da se naviknu na to. Poslovna logika, bankarski, racionalni um starog Profesora ne sluša uvek srce i navijačke motive.

“Mi ne kupujemo zvezde, mi ih pravimo.” govorio je svojevremeno poput ponosnog roditelja.

Stoga, ako vas vratim na početnu tvrdnju, razloga za ljutnju nema, i ne sme biti.

Osam sušnih godina, dva mizerna trofeja, nemogućnost da se ispliva iz dubokih ostrvskih voda samo su neki od razloga zbog kojih je Robin Van Persi odlučio da napusti Arsenal, svoju kuću, oca i krene dalje.

Morali su navijači Arsenala da naslute da će se ovakav scenario kad-tad desiti. I, umesto da ga mrze, Tobdžije bi trebalo da budu zahvalne što im  Robin nož nije dublje zario u leđa.

Jer, ono što nam je i pored “izdaje” pokazao ovaj Holanđanin je karakter i sportski duh koji je prevagnuo u svetu kojim vladaju zakoni novca.

Imao je Robin pred sobom još nekoliko opcija.

Osim Junajteda, mogao je da prihvati podjednako bogatu ponudu Sitijevih šeika, mogao je da zaigra na Itihadu i svoj finansijski motiv sakrije iza sportskog, istog onog iza koga se kriju svi “građanski plaćenici” poput Nasrija, Balotelija, Aguera, pa i dobroćudnog Silve.

Sportski motiv kada je u pitanju Robin Van Persi je iskren, onaj pravi.

Vrednosti koje gaji ovaj fudbaler su duboko ukorenjene u onim iskrenim, iskonskim fudbalskim.

Jeste Mančester Siti prvak Engleski, biće to možda opet, ali ono što u svetu fudbala predstavlja Mančester Junajted je nešto što Građani narednih decenija neće moći da izgrade.

Globalni fenomen kakav su Crveni Đavoli, sa svojom milionskom armijom navijača širom planete, tradicijom slavnog tima koji vodi još slavniji stručnjak preveliki su izazov da bi ih fudbaler kakav je Robin Van Persi odbio...

Sumirajući sve u jednoj rečenici zaključak priče je ustaljeni kliše – Robin nas je naučio da nije sve u novcu.


  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari