Anri i Skols su tu, još samo Bekam da se vrati...

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Nostalgično kopanje po prošlosti ume da bude opasna rabota. Vraćanje Tijeri Anrija se već na startu čini kao fenomenalna odluka, dok bi Fergi zbog svoje, makar po onome što smo videli, mogao već da zažali.

Anri i Skols su tu, još samo Bekam da se vrati...

Za početak da razjasnim jednu stvar – nema čoveka na svetu koji voli fudbal, a koji nije bio na ivici suza dok je gledao legendu Arsenala kako na svom povratku postiže pogodak za Tobdžije i donosi pobedu svom timu.

Ipak, verujem da su se isto tako osećali i navijači Mančester Junajteda dok su gledali iskusnog i legendarnog Skolsa kako svojim greškama ugrožava pobedu nad Mančester Sitijem. Nezgodna situacija...

Mišljenja sam da svaki 'džordanovski' povratak na mesto uspeha ne može opravdati očekivanja.

Daj bože da me Tijeri Anri i Pol Skols u narednom periodu demantuju, ali prema onome što smo na startu videli, mora se priznati da su utisci pomešani. Slučaj koji je pred nama i trend vraćanja iskusnih proverenih lavova u Premijer Ligu, po mom mišljenju, može doneti više lošeg nego dobrog.

Ono što je jednom rekao engleski biolog i prvi agnostik modernog sveta, Tomas Henri Haksli, da je velika tragedija nauke to što se svaka lepa hipoteza može pobiti ružnom činjenicom, ponekad je primenljiva i na fudbal.

Naravno da je iz perspektive vatrenog navijača vraćanje u prošle dane i ponovno gledanje starih lica na novim terenima Premijer Lige predivna stvar, sa pragmatične tačke gledišta ono šalje pogrešnu poruku.

Zapitajmo se samo, lepo mi je prijatelj na to skrenuo pažnju, kako li se osećaju mladi igrači Arsenala i Mančester Junjateda koji se godinama unazad spremaju i muče na treninzima željno iščekujući da ih trener na makar nekoliko minuta pusti na teren.

Engleski klubovi jesu u teškim trenucima.

Svaki januar, uz brojne povrede koje su logična posledica napora i konstantnog igranja, donosi i odliv afričkih igrača koji odlaze na Kup Nacija. Tada se premijerligaški treneri nađu u velikoj dilemi – kupovati, pozajmljivati, platiti ili se snaći na neki drugi način?

Kriza je, teška su ekonomska vremena, uvek štedljivi Arsen Venger se lepo dosetio i ubio dve muve jednim udarcem.

Vratio je legendu kluba, najboljeg strelca u istoriji Arsenala, čoveka koga obožavaju svi bez obzira na boje kluba za koji navijaju. Čini se uspeo je, nećemo suditi po jednom meču mada je, osim pogotka, Anri malo toga pokazao.

Sa druge strane, Ferguson je po istom modelu iz penzije vratio Pola Skolsa kako bi popunio rupu nastalu brojnim povredama igrača. I navijači su oduševljeni... A, šta li o tome misle Pogba, Morison, i ostali omladinci koje juri pola Evrope? Kakvu to poruku šalje Fergi svojim mladim nadama?

Ako želimo da se vratimo na čisto sportsku stranu i gledište koje zauzima svaki prosečan navijač, mislim da imam za Fergusona jedno bolje rešenje.

Gledajući Skolsa i njegov (poptuno neočekivani) povratak nisam se mogao oteti utisku da su otupeli rogovi iskusnog Đavola i da je negde u penziji izgubio svoj trozubac.

Potpuno bezopasan, uplašen i izgubljen gledao je da se što pre otarasi lopte i što manje učestvuje u igri svog tima. Priznaćemo, direktno je skivio i pogodak Građana koji su u tom trenutku ozbiljno zapretili da sustignu, pre toga, sigurnu prednost Junajteda.

Ipak, moramo imati i razumevanja, Skols se direktno iz penzije vratio na teren i to, ni manje ni više, nego na gradskom derbiju u kome je ulog uvek najveći mogući.

U isto vreme na tribinama sam video Dejvida Bekama koji je sa velikim uživanjem gledao svoj voljeni klub zajedno sa svojim sinčićima.

Beks je tu, relativno je slobodan...šta čeka Fergi?

Ipak, čak i da pređe preko svog 'zadrtog' ponosa i zaboravi sukob i 'kopačka' incident, Škot bi teško mogao da vrati Engleza na pozajmicu. Ime Dejvida Bekama više ne označava samo fudbalera, sada je to franšiza, kompanija, autohtoni sistem kojeg bi teško bilo prizemljiti na Old Traford.

A, priznaću vam, bio bih spreman da zaboravim na 'džordanovski' sindrom kad bi se Beks vratio. Zamislite kakav bi tek to bio 'flešbek'...


  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari