Panini - Album dragih uspomena

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komšinice, album i tri kesice Panini sličica. Uobičajena rečenica na svake dve godine kada dođe proleće uoči velikog takmičenja. Samo, ko bi rekao da je već prošlo dvadeset godina...

Panini - Album dragih uspomena
Sećam se kao da se juče dogodilo, a evo, ima tačno dvadeset godina od dana kad sam 'zaražen'. Majka napravila spisak i poslala starog (tada je zapravo bio mlad) i mene na pijacu. Teglimo nas dvojica one kese i cegere, a meni ni na kraj pameti da će mi taj dan ostati u sećanju kao jedan od najlepših u životu.

Čudno je to kad si deran, u tom dobu male radosti ostaju urezane u pamćenje za ceo život. Znate ono, prva kupljena lopta ili još bolje, prvi album sa samolepljivim sličicama koji kod onih kao što sam ja dobija počasno mesto među najdražim uspomenama iz detinjstva.

Vraćam se 20 godina unazad, na taj prolećni dan 1996. godine kad me je otac doveo do kioska i kupio prvi album za sličice. Na kiosku dva albuma posvećenih Evropskom prvenstvu u fudbalu koje je održano u Engleskoj, a meni oči kao pun mesec, ne znam za koji da se odlučim. Ranije sam verovao da ocu nije bilo bitno koji ću odabrati, ali sam kasnije shvatio da ni tada, kao što to nije radio nikada kroz život, nije želeo da mi nameće svoj izbor.

Bolje da jeste, jer bih umesto "prokletog" Merlinovog albuma odabrao Panini, ali to ne menja činjenicu da mi je taj dan ostao urezan u sećanje kao jedan od najlepših u životu. Grešku sam brzo uvideo, mada mi se čini da i dan danas patim što je drug iz komšiluka odabrao "pravu stranu" dok sam ja bio žrtva neznanja i pogrešnog izbora.

Bugarska 1996

Priča o tome kako se na greškama uči ne pije uvek vodu, premda ja mogu da potvrdim da od prvog "kiksa" više nisam imao dilemu oko toga ko je gazda u svetu sličica i albuma kada s proleća povetarac donese miris Mundijala ili Evropskog prvenstva.

Dve decenije prošle su od tog lepog sećanja a strast je vremenom samo postajala jača. Ređala su se velika takmičenja, a sa njima i svi oni divni (i manje divni) albumi koji su sa sobom nosili miris Paninijevog sedišta u Modeni.

Mogla je čitava priča da bude mnogo kraća mada verujem da svako od vas ima svoju koje se rado seća svaki put kada krene put kioska u nabavku Paninijevog albuma za predstojeće fudbalsko takmičenje.

Ove godine sam okasnio jedan dan. Tek danas sam svratio do kioska i uzeo od starije gospođe onaj komad dečačke sreće koja se ne opisuje rečima, a znana je svakom ko, bez obzira na godine, sa oduševljenjem kreće u popunjavanje još jednog albuma.

Panini 2016

Ne spadam među one koji odu na trafiku i odmah kupe dve kutije da bi izlepili čitav album. To me podseća na tatine sinove koji su u osnovnoj bili u situaciji da kupe dvadeset kesica na dan dok mi "sirotani" na odmoru kupujemo najjeftinije pecivo za užinu da bi nam ostalo za sličice. Tad čovek valjda i razvije ljubav prema kolekcionarstvu jer dan za danom odlazi na kiosk da kupi po dve, tri kesice, dok mu se usput ruke znoje i u glavi već zamišlja kako izvlači baš onaj grb koji mu nedostaje.

Danas novac više ne predstavlja prepreku kao u detinjstvu, ali je onaj stari osećaj ostao u meni, verujem i u svakom od vas koji deli istu strast. Zamislite samo prolećne dane koji nam stižu i sve one menjaže na trgovima ili u parkovima... Pa gde ćeš bolje od toga!?

Panini 2016

Znam, sreća i zadovoljstvo bi bili potpuni da među ovih 680 praznih mesta u albumu ima mesta za one naše "baletane" koji mi redovno "ruše sneška" zbog izostanka sa velikih takmičenja. Priznajem, čitava priča dobija totalno novu dimenziju kada iz kesice može da "iskoči" srpski grb ili neko od reprezentativaca, ali što bi oni punih džepova mislili o našim dečačkim radostima. Pored toga što ih nema u albumu, omogućili su nam da "uživamo" u dvoglavom albanskom "orlu" a to im neću zaboraviti tako lako.

Da posvetim koji red i utiscima vezanim za ono što nam je Panini podario pred Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Ne znam kako vi delite ocene albumima i sličicama, ali moj prvi utisak ide u tom pravcu da je novi album mnogo bolji od onog koji sam popunjavao uoči Mundijala u Brazilu. Istina, 680 sličica je zaista mnogo i lagano počinjem da ubeđujem sebe u teoriju da Panini ima opasan lobi u UEFA i FIFA koji gura priču o većem broju reprezentacija na kontinentalnim i planetarnim smotrama.

Jedna od razočaravajućih stvari, barem za mene, jeste ta što u novom albumu nema sličica stadiona jer su mi oni svakako draži od ovog eksperimenta sa startnim postavama ekipa koji je napravljen da bi album brojao 680 a ne 416 sličica.

Dobro, sigurno je da onim iskrenim ljubiteljima Paninija ništa od navedenog neće predstavljati problem, tako da sve vas koji ste počeli sa sakupljanjem očekujem na menjažama.

Možda se nikada nećemo upoznati ali ćete na trgovima vikendom naići na ljude slične meni i vama, ljude sa kojima vas spaja ista strast, ljubav i male radosti bez kojih život ne bi bio to što jeste.
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari