Dejan Rambo Petković - Legenda brazilskog fudbala

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Englezi su izmislili fudbal, a Brazilci su od ove igre napravili magiju. Za svako muško dete u zemlji "karioka" lopta je jedina igračka. Fudbal u Brazilu nije najvažnija sporedna stvar na svetu, on je smisao života.

Dejan Rambo Petković - Legenda brazilskog fudbala
Kada neko tokom svoje blistave karijere jednako uspešno nastupa za sva 3 ljuta rivala iz istoimenog grada - Flamengo, Vasko de Gama, Fluminense, on je, može se slobodno reći, fenomen. Rio de Žaneiro je grad fudbala, prelepih žena i ponosni vlasnik blistave Kopakabane.

Flamengo je klub koji ima oko 38 miliona navijača u svetu.

Za sve njih, posle Zika, idol je Dejan Petković Rambo, ili kako ga oni zovu - Peći, zbog teškog izgovora naših prezimena. Došao je iz jedne male zemlje sa brdovitog Balkana i postao nešto poput božanstva za njih. Kako i ne bi...Igralo se finale "Campeonato Carioca" između 2 ljuta rivala Flamenga i Vaska da Game. U prvoj utakmici na svom terenu Vasko je pobedio rezultatom 2:1. Peći i drugovi morali su na svom stadionu da pobede sa 2 gola razlike kako bi se domogli titule. U 88. minutu, pri rezultatu 2:1 za domaćina, 10-ka Flamenga namestila je svoje nišanske sprave i fenomenalnim golom iz slobodnog udarca pogodila levi gornji ugao Vaskovog gola. Na stadionu je nastala erupcija oduševljenja, navijači su pali u delirijum. Dejan Petković je jedan od retkih igrača koji je davao golove iz kornera gotovo sa istom lakoćom kao i iz slobodnih udaraca. Po tome je postao poznat, kako u Srbiji, tako i širom sveta.

Pred sam početak svetskog prvenstva u fudbalu 2010. godine novinari u Brazilu su bili složni u jednom: "Ako Srbija ima 22 igrača kvalitetnija od Dejana Ramba Petkovića, onda će prvenstvo pripasti njima."

Čuveni Mario Zagalo se takođe sve vreme dok je bio trener Pećiju pitao, kako je moguće da jedan takav as nema mesta u reprezentaciji svoje zemlje. Isto to smo se pitali i mi svih ovih godina...

Kroz reprezentaciju Srbije i Crne Gore, te posle odvajanja Crnogoraca - Srbije, prodefilovali su mnogi. Razni igrači i "igrači". Svi su dobijali šansu, neko zasluženo, neko iz čistog profita. Nagledali smo se raznih Veseljka Trifunovića koji su tu bili isključivo kako bi napravili neki transfer i kako bi neko zaradio na tome. Rambo nije imao priliku da pokaže šta zna. Kako dani prolaze sve mi se više čini da je baš takav profil igrača nama trebao! On je uvek preuzimao odgovornost kada je bilo najteže i donosio veliku radost navijačima širom Brazila. Kakve li ironije...

rambo

Stopala našeg Ramba našla su se u društvu najvećih magova koja je ova igra imala. Tik pored legendarnog Pelea stoje tragovi srpskog igrača. Nije bitno da li navijamo za Crvenu Zvezdu ili Partizan, svaki pravi Srbin je ponosan na ovu činjenicu jer je to velika čast kako za njega, tako i za sve ljude u našoj zemlji. Pre nego što ih je utisnuo na čuvenoj Marakani, Rambo je održao možda i svoj najemotivniji govor tokom svoje bogate karijere. Sve je teklo onako kako treba do pitanja novinara: "Peći, šanse da zaigraš za Srbiju?".

Nastao je muk. Dejan je gotovo pola minuta ćutao, gutao knedle, suze samo što mu nisu krenule. Toliku iskrenu bol u očima jednog fudbalera nikada u životu nisam video. "Ne smeš da plačeš", pokušao je novinar da ispravi situaciju i razvedri našeg Ramba.

Više puta u svom životu pokazao je svoju pripadnost našem narodu. Bol, veliki prkos i inat za sve što smo preživeli, za sve bombe koje su padale na nas. I tada, kada je imao priliku pred milionskim auditorijumu da svašta zameri čelnicima našeg Fudbalskog saveza, on se poneo kao pravi gospodin. Nije uputio nijednu kritiku, samo je rekao:

"Moja reprezentacija je zauzela prvo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi ispred jedne Francuske. Svestan sam da momci igraju dobro. Samo želim kad se svetsko prvenstvo završi da odigram jednu prijateljsku utakmicu u svetom dresu. To je sve što tražim i mislim da sam to zaslužio".

Gospodo iz Fudbalskog saveza, danas je 14.1.2013. godine. Bitan datum za sve nas Srbe. U ime svih pravih ljubitelja fudbala, u ime svih poštovalaca lika i dela Dejana Ramba Petkovića, zahtevam da mu u najskorijoj budućnosti ispunite najveću životnu želju.

Ako je neko to zaslužio onda je to on! Vi ste na potezu...
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari