Murinjo – Povratak kući ili početak nove ere?

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Sezona u Primeri nije dosegla ni polovinu, a deluje da je pitanje šampiona već rešeno. U Realu su zaleđeni na -16 i veća briga im je kako da sustignu Atletiko na drugom mestu koji im sada beži 7 bodova. Ukoliko u tome ne uspeju, ostvariće najgori plasman još od sezone 2003/04 kada su sezonu završili na četvrom mestu. Drugo mesto se u Realu teško prašta, a treće nikako.

Čini se da je ovo poslednja sezona koju će Žoze Murinjo provesti u Madridu.

A možda je i ne završi do kraja. Ukoliko izgubi dvoboj sa svojim starim znacem na klupi Junajteda, vrlo je moguće da će se već sledećeg jutra produditi kao čovek bez zaposlenja.

Zamislimo scenario u kom Žoze pobedjuje “Bosa”, kako ga sam zove, i na kraju po treći put osvoji “ušatog”. Lepa priča, ali priča koja takođe miriše na rastanak. Time bi “Special One” svoju misiju u Madridu smatrao obavljenom, i ponosno “odjahao” nazad u Englesku.

Zanemarimo na trenutak razultate. Određene struje unutar madridskog kluba već dugo potenciraju priču o tome kako Murinjo narušava i kalja džentlmenski ugled kluba koji je stvaran decenijama. Priča se da je situacija u svlačionici daleko od idealne, da su oformljeni klanovi, da čak unutar tima postoji “krtica” koja snadeva novinare “sočnim” detaljima. U ratu je sa maltene zvaničnim glasilom kluba, listom “Marka” koji je kulminirao sukobom i uvredama koje je uputio jednom od njihovih novinara. Deo publike mu zviždi, on im poručuje da su najrazmaženija publika na svetu i da nemaju fudbalsku kulturu. Pre nekoliko kola, prvi put od kada sedi na klupi Reala, zvanični spiker nije pre utakmice pročitao njegovo ime. Takve stvari se mozda događaju slučajno na stadionima Jelen super lige, ne i na Santijago Bearnabeu.

Iako su se više puta tokom proteklih meseci potezale priče o povratku na Ostrvo, Žoze mu nikad nije bio bliži nego sad. A tamo za njega postoje dve realne opcije.

Prva podrazumeva to da će nasediti Ser Aleksa na klupi Mančester Junajteda, i tako otpočeti novu eru na stadionu gde je nekad ispijao vino sa legendarnim Škotom. Problem je u tome što Ferguson ne namerava da ode u penziju još bar 2, 3 sezone, a Žoze nije čovek koji čeka i stoji u mestu. On je ajkula, i kao takav mora non-stop da se kreće da bi opstao.

“Posebni” je često tokom prethodnih meseci bivao uslikan u Londonu. Više puta je izjavljivao da želi da mu deca nastave školovanje tamo, kao i da je najlepši period u njegovom životu bio upravo onaj koji je proveo u prestonici Engleske. “Jednog dana ću se sigurno vratiti na Ostrvo. I završiću ono što sam započeo – osvajanje Lige šampiona sa engleskim klubom.” Na Stamford Bridžu možda nema više” legionara” sa kojima je stvorio imperiju, Drogs je u Kini, pitanje je šta će biti sa Super Frenkijem. Bez obzira, to je njegova kuća, Čelsi je njegov klub. To je mesto gde se predstavio velikoj sceni i gde je naučio ostale da moraju da ga poštuju. Gde je potvrdio da je poseban. To su njegovi navijači, isti oni koji iz nedelje u nedelju po tribinama kače transparente sa natpisima kojim ga zovu natrag. Benitez je na privremenom radu, teško da bi Gvardiola ili bilo koji drugi vrhunski trener rizikovao da se uhvati u koštac sa Abramovićem i ogromnim pritskom koji se u klubu stalno oseća. Bilo ko osim Miurinja.

Naravno, u redu za Murinjov potpis biće poređani mnogi. “In Wenger we trust” se retko ovih dana čuje na Emirejtsu, ni Liverpulu ni Totenhemu ne cvetaju ruže, šeici iz Sitija i PSŽ-a će mahati milionima ili blanko čekovima…

Ipak, teško je Murinja zamisliti bilo gde sem u Čelsiju il Junajtedu. Njemu ne nedostaje hrabrosti da preuzme bilo koji klub, ali samo preuzimanje nekog od ova dva bio bi dostojan nastavak Žozeove sage. I to će se i desiti. Verovatno na kraju ove a možda i kroz par sezona.

Jedno je sigurno, Murinjo se na Ostrvo vraća još bolji i jači nego pre. Strana koju odabere će slaviti. Ostali će se bojati.

https://twitter.com/#!/VoodooChild90

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari