Vodič za uspešno igranje Fantasy Premijer lige!

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Nova sezona Premijer lige je pred vratima, a mnogi zaljubljenici u fudbal će uz iščekivanje majstorija ipobeda svojih omiljenih timova navijati i za one igrače koje su uključili u svoju fantasy ekipu!

Vodič za uspešno igranje Fantasy Premijer lige!
Srbija je jedna od vodećih zemalja u Evropi kada se radi o ovoj igri – u prethodnim sezonama često se dešavalo da imamo i igrače u samom vrhu i sigurno je da ovde živi puno prekaljenih fantasy majstora.

Ipak, postoje i oni koji su čuli za ovu igru, ali nisu savladali osnove igre, kao i oni koji je igraju, ali im treba još malo “taktičkog poliranja”.

Počećemo od samog početka:

Registracija – Klik na link http://fantasy.premierleague.com/ zatim “Sign up”. Popunite upitnik koji je vrlo sličan bilo kom online upitniku prilikom registracije na neki sajt, forum ili igricu in a kraju potvrdite otvaranje naloga klikom na link koji vam je poslat u e-mailu.

Ukoliko ne možete naći mail od Fantasy PL u vašem Inboxu, proverite i Spam folder. Dakle, proces registracije je jednostavan i ne razlikuje od tipičnog registrovanja na internetu koje ste verovatno obavili na stotine puta.

Pravila igre – Pravila igre nema puno i možete ih pročitati ovde http://fantasy.premierleague.com/rules/

Osnovna Taktika – Postoji puno različitih strategija koje se koriste, ali osnove ne bi trebalo da se razlikuju. Naravno, cilj je sastaviti tim koji će vam doneti najviše poena na kraju nedelje, a zbog pravila, koje ćete nadam se pročitati i ako ste iskusni igrači, jer svake sezone ima nekoliko izmena, nekada treba odraditi i “kontrolu štete” i ne rizikovati puno, umesto da se nekim “pukovnik ili pokojnik” potezom upropasti sezona.

Osnovno je “juriti” igrače za koje pretpostavljate da mogu postizati golove ili bar asistirati. Zbog toga treba izbegavati najpre fudbalere koji igraju na poziciji defanzivnog veznog igrača.

Oni su u stvarnosti jako značajni za svoje timove i na kraju sezone mogu biti među najzaslužnijima za osvojene titule, ali od recimo Švajnštajgera ili Matića se ne očekuje da puno puta budu upisani kao asistenti ili strelci ove sezone, pa bi njihova kupovina najverovatnije bila čisto traćenje budžeta.

Nakon izbegavanja skupih zadnjih veznih igrača treba izbegavati i skupe štopere. Razlog je jednostavan – često se može desiti da dobiju žuti karton, a njihov učinak u napadu se svodi na postizanje golova iz prekida, što se i u najefikasnijim ekipama u tom segmentu ne događa često.

Ono gde mnogo fantasy menadžera “padne” su – transferi. Novi igrači često vrše transfere od kola do kola, često i plaćajući “penale” za njih. Svako ima po jedan besplatan transfer po kolu, dok se sledeći “plaća” -4 boda sa bodovnog salda koji ostvarite za tu nedelju.

Dakle, da biste samo bili na nuli, igrač kojeg ubacujete najčešće mora da postigne gol. Ukoliko ne iskoristite pravo na transfer u jednoj nedelji, sledeće nedelje imaćete pravo na dva besplatna transfera, što je maksimum (ako opet ne izvršite transfer, sledeće nedelje ponovo imate pravo na dva besplatna transfera).

Uspeh u ovoj igri najviše zavisi od ovog aspekta – kako da kroz sezonu prođete sa što manje “plaćenih” transfera. Zato treba gledati raspored bar dve ili tri nedelje unapred, paziti na “dupla kola” kada vam neki igrači mogu doneti pregršt bodova i polako zamenjivati igrače besplatnim transferima kada im dolazi težak raspored (recimo, svakako ćete gledati da se otarasite odbrambenog igrača nekog manjeg tima ako ima u nizu gostovanja timovima koji se bore za titulu).

Dobitna kombinacija za vaš tim
– Što se tiče ove sezone, prvo upada u oči poprilično nivelisanje, ali i povećanje cene golmana. Moja taktika je oduvek bila da trošim što manje na golmane, kako bi mi ostalo više budžeta pogotovo za napadače.

To je “radilo” još od doba Ronalda kojeg ste morali da imate u timu, preko Drogbe ili Aguera, koji su uvek bili papreno skupi, čak i više od 14 poena, ali jednostavno ste morali da ih imate jer su davali ubedljivo najviše golova.Čini se da ove sezone nije takva situacija, a prve golmane nikako ne možete dobiti za ispod 4.5 poena kao nekad.

U situaciji kada Kurtoa, Čeh i De Hea vrede 5.5 poena, a recimo golmani poput Boruca ili Gomeša koji će biti prvi izbori u slabijim ekipama koje će primiti i duplo više golova koštaju po 4.5 poena, moj savet je izabrati dva od tri najskuplja golmana i ne trošiti transfere na njih čitave sezone.

Možda vam taj poen ili poen i po zafali u toku sezone u nekom kolu, ali dugoročno gledano ova strategija je sigurno najisplativija.

Što se odbrambenih igrača tiče, na njih ćete najverovatnije trošiti najviše transfera u toku sezone i to će biti najfluidniji deo tima.

Kod njih najviše važi priča sa početka da treba uvek kontrolisati raspored i obraćati pažnju pogotovo na lakše i teže serije koje imaju slabiji timovi jer ako tu dobro “izmenadžerišete” vaši izgledi za uspeh rastu. Pri odabiru odbrambenih treba izbeći štopere, pošto su njihove asistencije možda malo češće od golmanskih, a takođe retko postižu golove.

Na primer, Teri je postigao pet golova prošle sezone, što je pozamašna cifra, ali je ipak skuplji od Baneta Ivanovića koji može i da asistira i da postigne gol, a takođe igra svaku utakmicu za Čelsi. Zato treba najčešće odabrati ofanzivne bekove koji igraju standardno, pa čak i iz slabijih ekipa. Ima dosta igrača koji koštaju samo 4.5 a potencijalno mogu biti jako vredni u predstojećoj sezoni.

Što se tiče veznjaka, naravno, izbegavajte fudbalere koji igraju na poziciji zadnjeg veznog, ali primarno pri odabiru neka vam bude da je taj igrač standardan. Zato je problematično naći pravi izbor recimo u Mančester Junajtedu jer je Van Gal poznat kao trener koji će dosta rotirati, ali zato se u Čelsiju očekuje da ponovo Azar i Fabregas donesu najviše poena u veznom redu. Pitanje je samo da li ih možete obojicu platiti. I ovde treba obratiti pažnju na igrače koji su jeftiniji, a očekuje se da budu standardni, poput Ajba, koji košta samo 5.0!

Što se napadača tiče, stara dilema – da li potrošiti najveći deo budžeta na one za koje se očekuje da budu na vrhu liste strelaca, poput Košte (koji je na početku sezone povređen, pa ga ipak treba zaobići), Runija i Aguera, ili odigrati sa samo jednim od njih koji bi bio najsigurniji tip za vrh liste strelaca ili možda odabrati neke malo jeftinije koji nemaju konkurenciju u svojim ekipama za sada, poput Kejna i Žirua, a ostatak popuniti nekim jeftinim napadačem za kojeg očekujete da eksplodira? Ja ću na početku sezone pokušati ovu treću taktiku, ali svakako treba odabrati napadače za koje ne očekujete da ćete ih previše menjati u toku sezone.

Ukoliko želite da vidite i predloge za neke kupovine, pogotovo jeftinijih i manje poznatih igrača, to možete pročitati OVDE.
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ne propustite

Komentari