Zvezda Srbija

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ovo je priča o tome kako je Crvena zvezda došla u problem, kako je košarkaški klub ugašen i „preimenovan“ ili iskreno osnovan novi „Crvena zvezda Beograd“ i kako fudbalskom klubu preti isto i zbog čega.

Zvezda Srbija
Prvi srpski princip: Mandat je zlato, i ne traje večno.

    Kada dođeš na poziciju imaš određeno vreme. Ako možeš da uradiš nešto vezano za svoj posao to je jako dobro jer ti možda obezbedi novi mandat, ali moraš biti svetan kolika je to prilika za tebe lično. Ako ne znaš kako „da se ugradiš“ u sve, tj. da uzimaš „svoj“ deo, moraš se raspitati kod nekoga ko je već bio na funkciji. Od svih para koje dođu na račun kluba ili institucije u kojoj si na funkciji moraš imati lični deo... nešto kao bonus na platu za ono što radiš. Pa ne baviš se humanitarnim radom. Uostalom, nije toliko važno što ćeš razočarati i izneveriti budućnost svoje porodice ako ne pokradeš instituciju, nego će te kasnije smatrati nesposobnim, i više nikad nećeš biti izabran na neku funkciju.

Drugi srpski princip: Šta li je u komšijinom dvorištu?

    Kada se pojavi jedan problem, to ustvari nije problem. Jedan k'o nijedan. Ne moraš odmah da ga rešavaš jer... Srbija mati... „Ima vremena“. Nisi ti Nemac da non-stop radiš, a imaš i preča posla – iz prvog principa. Onda dođe drugi problem. Nema veze, nije strašno. Treći, nije strašno. E, onda jednom dođe strašno... Kad dođe strašno nastupa drugi srpski princip. Tada je ne tako važno pokušati da rešiš bar neke probleme od onih što su se nagomilali, koliko da predstaviš da i drugi imaju probleme i da time opravdaš tvoj dotadašnji nerad.

Treći srpski princip: Nazovi kapitalizam

    Svet je napredovao. Socijalistička društva su se srušila, i sada svetom mahom vlada klasični kapitalizam. Poštovanje privatne svojine, i gazda je gazda jer ima novac, i to hajde lepo funkcioniše. Onda su Srbi naravno smislili još napredniju društvenu organizaciju „Nazovi kapitalizam“. Videla žaba da se konj potkiva pa i mi sve polako krenuli da privatizujemo. Problem se nije stvorio baš tu, mada kad neki domaći kapitalista dodje u vlasništvo nečega tu se obično i dalje ulaže državni novac da bi, ili dok, ne postane njegov. Zato se privatni državni vlasnici pažljivo biraju, jer je bitno za koga državnim funkionerima odgovara da ima novac i zaista bude kapitalista. No, nije ni to problem ovog puta. Problem je što kad se desi neka ozbiljna glupost na koju treba reagovati, i vi pitate glavnog u organizaciji on može da kaže „to nije moj resor“ i da zaista misli to. Baš ga briga da li će se i kako rešiti nisu njegove pare uložene. Uostalom, u jednom nazovi kapitalističkom društvu, kada dođe do velike gluposti, najvažnije je „ne biti kriv“.

    Ovo sveto trojstvo srpskih principa je najviše kumovalo da se ugasi košarkaški klub jednog od dva najveća sportska društva u zemlji i stvori jedan potpuno novi klub koji ima ulogu da imitira stari dok se svi prave da je deo tog sportskog društva. Međutim, ovo po meni nije najveći problem ma koliko da je veliki. Najveći problem je što sve više deluje da ćemo uskoro imati „Fudbalski klub Crvena zvezda Beograd“, ili kako će ga već krstiti i da će Srbija ostati bez jedinog evropskog i svetskog šampiona u fudbalu. Više neće imati ko da se bori sa Partizanom po broju trofeja u fudbalu i košarci. Više ljudi na kraju svađe neće moći da kažu mi smo bili šampioni Evrope i Sveta 1991. jer to više neće biti oni. To je nešto što bi zaista bilo tragično za srpski sport, a što je najgore, život bi nastavio da se odvija kao da se ništa nije desilo. Srbija.
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari