'Stara dama' prošetala do skudeta

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Juventus je u jedinom pravom derbiju sezone, u dosadnoj utakmici protiv Milana praktično overio skudeto pobedom od 1:0 golom iz penala.

Kao navijač Juventusa mislio sam da čekam ovakve sezone.

Juve jedini kandidat za titulu (da ne kažem jedini koji igra nešto fudbala na apeninima), i lagana šetnja do titule. Svi ostali gledaju nemoćni. Juve trese mreže, nema teških gostovanja, izraziti je favorit protiv svih, ništa mu ne stoji na putu...

Onda prvo počnu da ti nedostaju milanski rivali. Nadmetanje sa njima je uvek bilo zadovoljstvo. Pa onda počnu da ti nedostaju dva rimska velikana. Derbiji sa velikim značajem gde je svaki bod kao kuća, a u takvom prvenstvu svaki bod i van derbija je kao kuća. Počne da ti nedostaje po onih par igrača koji uvek mogu da donesu pobedu i titulu. A ni sam ne znaš ko je sve kandidat za titulu. Prvenstvo od trideset i četiri kola tada i odigra se trideseto a pet ekipa u igri za skudeto, i svaka igra dobar fudbal.

Pa sećam se početkom ovog veka... To ni sada, niti verujem da će ikada imati neka liga na svetu... tandema napadača koji su se borili za skudeto: u Juventusu Del Piero i Trezege, u Milanu Ševčenko i Inzagi, u Interu Ronaldo i Vieri, u Romi Montela i Batistuta, u Laciju Krespo i Klaudio Lopez, u Fiorentini Kijeza i Nunjo Gomeš, a da se pritom svim tim silama ne mili da idu na Bergomi, Friuli, Renato del Aru, Mario Rigamonti, jer te i tamo čekaju izvesni Fausto Rosini, David DiMikele, Djuzepe Sinjori, Luka Toni, koji jedva čekaju da napadneš pa da te kazne. Više se poštovao tada skudeto nego Liga šampiona.
   
Bio je prestiž prenositi Seriju A, a nedelja u tri je bio termin koji se nije propuštao. Takva su vremena bila. Sada ako se već odlučiš da prenosiš, motkom moraš da teraš pojedine zaljubljenike da odgledaju bar koju utakmicu italijanskog prvenstva.

Sećam se, dok sam išao u školu, u odeljenju se teško nalazilo više od par ljudi koji navijaju za isti klub u Kalču. Momci su navijali za Parmu, Redjinu, Perudju, Brešu, Bolonju, Veneciju, Samdoriju.To je kao kada bi se danas družili sa ljudima koji navijaju za recimo Stouk, Vest Hem, Aston Vilu, Midlsbro, Everton...
   
Pokušam i danas da odgledam neku utakmicu Serie A, ali retko izdržim više od poluvremena. Najveći konkurent Juventusu ove godine je recimo Milan ali se kasno uključio u trku.

U poslednje vreme je u dobroj formi ako zanemarimo da su na poslednjih deset Milanovih utakmica Fjorentina, Kijevo i Lacio dobijali crveni karton, a protiv Palerma i Udinezea su imali penal. To je ono bez čega je Kalčo nekada bio dovoljno zanimljiv.
   
Danas ako već navijate za neki tim u Italiji, ako vas nije sramota, hvalite se da je vaš napadač postigao više golova od Fernanda Toresa. Slaba uteha za onaj fudbal koji smo nekad gledali izmdju Barija i Djenove, i Alpa i Sicilije.
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari