Menadžerski posao nikad realniji!

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Početkom narednog meseca, tačnije, 02. novembra, svi će imati priliku da uživaju uz novi Football Manager!

Menadžerski posao nikad realniji!
Kao što je najavljeno na konferenciji za štampu prethodnog meseca u predstavljanju ovogodišnjeg izdanja igre Football Manager, nestrpljenje pri iščekivanju igre donekle će ublažiti niz blogova koji ce sve uživaoce ove igre upoznavati postepeno sa svim aspektima igre.

  Sports Interactive je 10. Septembra započeo sa objavljivanjem video – blogova, i do danas ih je objavljeno preko 20, te ćemo se ukratko osvrnuti na njihov sadržaj.

Match Engine

  U prvom ovogodišnjem video – blogu, Miles Jacobson, Studio Director Sports Interactive kompanije, govorio je o poboljšanjima I promenama koje se tiču  3D Match Engine.

Višegodišnji rad  Match Engine tima konačno će dobiti svoj oblik i pred igračima. Rezultat će se ogledati u unapređenoj animaciji, realističnijem kretanju fudbalera i lopte, većem izboru kamera za praćenje meča, kao i u obilju drugih grafičkih poboljšanja.

Najprimetnija su poboljšanja povezana sa kretanjem lopte i fudbalera. Lopta se kreće prirodnije, i to u skladu sa vremenskim uslovima. Različite vremenske prilike će imati različit uticaj na kretanje lopte, što se mora uzeti u obzir u pripremi meča. Unapređeno kretanje lopte prate i fudbaleri,  čije su reakcije vidno usklađene sa putanjom lopte, i deluju prirodnije. Sam izgled fudbalera na terenu sada jasnije reflektuje njihovu težinu i visinu, pa je primetna razlika između visokih štopera, i niskih napadača.

Doprinos realističnijem prikazu meča donosi i veći izbor kamera za posmatranje utakmice. Igračima je sada omogućeno da izaberu ugao koji smtraju najboljim za praćenje meca. Director camera sada obuhvata dinamičke promene uglova u toku akcija, u cilju vernijeg prikaza utakmice.

Prisutno je i obilje novih grafičkih detalja. Stadioni su predstavljeni na mnogo bolji način, trenutno stanje objekata ispraćeno je i grafičkom podrškom, tako da ćete primeteti znakove ruiniranosti ukoliko je stadionu potrebno obnavljanje, odnosno nove i sređene delove stadiona ukoliko je već prosao kroz obnavljanje ili je potpuno nov.

Novi izgled i brojna poboljšanja čine praćenje meča istinskim uživanjem, i zasigurno je ovaj segment igre najbolji koji smo do sada videli u Football Manager izdanjima.

Network Game

  Jedna od najvećih promena u Football Manager 2013 je revizija igre u mreži. U ovogodišnjem izdanju postoji više načina za igrače da igraju međusobno, a pravila o povezivanju i igranju u mreži su mnogo jasnija. Novi interfejs olakšava igračima da se povežu i igraju online sa drugima. Steam Network System je potpuno integrisan u Football Manager 2013, te je igra sad obogaćena novim karakteristikama koje se tiču igranja u mreži.

 Među brojnim novinama izdvajamo Versus Mode, koji igračima omogućava da se nadigravaju sa drugima u takmičenju koje su oni sami kreirali. Koristeći ove opcije igrači imaju mogućnost da sami formiraju takmičenje kakvo žele da igraju, uključujući naziv i format takmičenja kao i broj učesnika.

Takođe, omogućeno je i uključivanje tima iz lične igre u online igru. Na primer, igrači ce moći u online okršaju da suprostave jedan drugom svoje timove koje su vodili u offline igri.

Uspostavljen je i jedinstven sistem regulativa za mrežnu igru, kako bi se eliminisali problemi sa kojima su se online igraci suocavali pretodnih godina.
Sve navedeno govori u prilog tome da je i ovaj segment igre vrhunac u dosadašnjim izdanjima Football Managera , i da ce igrači svakako uživati u njemu.

Leaderboards

  Veoma zanimljiv dodatak, takođe po prvi put predstavljen u Football Manager 2013. Svi igrači širom sveta će moći u svakom trenutku da pristupe sveobuhvatnoj tabeli i pogledaju tačno gde se nalaze u odnosu na druge. Naravno, menadžerski uspesi se različito vrednuju u različitim modovima igre, FM Career modu , FM Classic i FM Challenge modu. Uvedene su i zasebne tabele za svaku naciju, pa ćete moci i da upoređujete Vase menadžerske sposobnosti sa svojim sunarodnicima.

Nove uloge osoblja

  U cilju da se igra učini realističnijom kako na terenu tako i van njega, u ovogodišnjem izdanju igre upoznaćemo se sa novim ulogama osoblja.

Najinovativniji potez u ovom segmentu igre je svakako uvođenje uloge Sportskog Direktora u igru. Igrači mogu na Sportskog Direktora preneti određena zaduženja i na taj način donekle olakšati igru. Zapošljavanje/otpustanje članova stručnog štaba, pronalaženje i potpisivanje ugovora sa igračima kako u seniorskoj, tako i u juniorskoj selekciji, obnavljanje ugovora… samo su neki od aspekata menadžmenta za koje se Sportski Direktor može pobrinuti.

Osim pomenute uloge Sportskog Direktora, prisutno je još nekoliko novih zaduženja unutar stručnog štaba. Head of Youth Development je član osoblja koji će biti orijentisan na vođenje brige o mladim fudbalerima i njihovom razvoju u klubu, kao i o novim izdancima omladinske škole. Juniorska selekcija tima imace podršku osoblja kao i seniorska, kako su u igru uvedene uloge Asistent Menadžera, Fizioterapeuta, Trenera golmana i Fitnes trenera, izdvojene i za juniorsku selekciju.

Vredi istaći i uvođenje uloge Chief Scout u skauting tim Vašeg kluba. Introdukcijom ovog člana osoblja, zagarantovano je efikasnije funkcionisanje skauting sistema kluba.

Sa podrškom koju Vam pružaju članovi Vašeg osoblja, bićete lišeni mnogih zaduženja i imaćete više vremena da se posvetite nekim drugim aspektima igre, ili ako pak, volite da sve držite u svojim rukama, možete odlučiti da sva zaduženja preuzmete na sebe.

Trening

  Trening modul je radikalno izmenjen u odnosu na prethodna Football Manager izdanja. Prisutan je pojednostavljeni panel na kome je globalni trening kombinovan sa pripremom meča. Trening je konstruisan tako da se igrači mogu opredeliti za adekvatan trening plan u zavisnosti od nedeljnog/mesečnog rasporeda. Priprema meča obuhvata i fokus na određenim aspektima igre koji igračima mogu pomoći da dođu do željenog rezultata.

Individualni trening sistem omogucava igračima da fudbalerima postavljaju poseban trening režim za odgovarajuću poziciju i ulogu u timu. Opcija da se fudbaler fokusira na određen segment igre I unapredi atribute, I dalje je prisutna.
Treneri zaduženi za sprovođenje vaših instrukcija I za rad sa fudbalerima mogu unapređivati svoje znanje i prenositi ih na fudbalere, unapređujuci na taj način opštu efikasnost trening sistema.

Osvežavajuću inovaciju predstavlja i uvođenje trening kampova u igru. U pripremnom periodu možete birati između nekoliko predloženih destinacija za Vaš trening kamp, na koji vodite određen broj fudbalera i pripremate ih za predstojeću sezonu.

Ažurirana takmičenja

  Brojne promene u svetu fudbala prethodnih par godina ispraćene su i implementirane u Football Manager 2013. Pojedina takmičenja su restruktuirana u potpunosti što je, naravno, usklađeno i u igri.

Sve lige širom sveta su ažurirane sa potpuno usklađenim formatima i regulativama u svim takmičenjima. Posebno su obrađene MLS Liga I Australijska A Liga, dok su poslednje promene u formatima takmičenja u Peruu, Srbiji i Turskoj takodje u potpunosti uvedene u igru.

Upoređivanje

  Proces upoređivanja igrača je značajno pojednostavljen i olakšan u odnosu na prethodne verzije. Razlike u atributima dva upoređena igrača jasnije se opažaju, zahvaljujući vizuelnom uređenju panela za upoređivanje igrača. Ista inovacija omogućava i lakše uočavanje razlika pri upoređivanju ključnih atributa, što je takođe dostupno igračima. Isto tako, omogućeno je i upoređivanje sposobnosti igrača na određenoj poziciji, odnosno prema ulozi u timu.

Potpuno nova je i opcija za upoređivanje osoblja. Po prvi put, u Football Manager 2013, igrači će imati mogućnost da upoređuju članove osoblje I na taj način donose prave odluke koje se tiču selekcije stručnog štaba.

Transferi i ugovori

  Football Manager 2013 donosi potpuno novi nivo kontrole nad ovim segmentom igre, čineći ga najrealističnijem do sada.

  Uvedene su nove opcije u proces pregovora između menadžera i kluba, pa će otuda menadžer morati jasno da definiše svoju, kako taktičku, tako i poslovnu filozofiju. Primetno je i nastojanje klubova da insistiraju na pronalaženju menadžera čija je fudbalska filozofija usklađena sa klupskom. Nesklad u ovim slučajevima može umnogome otežati pregovore, pa čak i koštati menadžere angažmana.

Načinjene su i značajne promene koje se tiču transfer sistema. Transferi igrača su uređeni tako da deluju realno, kao i visine obeštećenja. Bitna je činjenica i da će  menadžeri uglavnom tragati za fudbalerima koji odgovaraju njihovom shvatanju fudbalske igre.

Finansijski detalji pregovora oko transfera igrača su takođe uređeni. Rukovodstvo kluba je u većoj meri umešano u pregovore i  verovatno Vam neće vam dozvoliti kupovinu igrača na četvorogodišnji period otplate ukoliko ste pod dvogodišnjim ugovorom sa klubom.

U pregovorima oko pozajmice igrača, pored od ranije poznatih opcija, možete zatražiti da Vaš fudbaler nastupa u prvom timu, ili da precizirate poziciju na kojoj biste želeli da natupa tokom pozajmice.

Skauting

  Najznačajnije promene u vezi skauting sistema tiču se izveštaja skauta. U izveštaju koji Vam skaut šalje fudbaleri će biti ocenjeni  za svaku rolu , što može biti od velike pomoći menadžeru.

Rejting skautiranog fudbalera možete bilo kog trenutka proveriti u mini-izvešaju koji stoji u profilu skautiranog igrača, što pojednostavljuje proces procene fudbalera i ubrzava proces kupovine.

Transfer deadline day

  Dramatičnost poslednjeg dana prelaznog roka prenešena je i u Football Manager. Spekulacije, medijska pažnja, strahovi I nade navijača, sve je sad pristuno i u nama omiljenoj igri.

Igračima je pružena mogućnost da se uključe u poslednja 24 časa prelaznog roka i da prate sve naslove i glasine, kao i realizovane transfere. Mediji će Vas neprestano kontaktirati u vezi sa potencijalnim dolascima/odlascima tokom tog dana. Aktivnost svih timova tokom poslednjeg dana prelaznog roka biće povećana, tako da treba pažljivo pristupiti planiranju potencijalnih pojačanja u smiraj prelaznog roka.

Mediji

  Interakcija sa medijima se kontinuirano unapređuje prethodnih nekoliko godina, tako da i Football Manager 2013 nudi nekoliko novih karakteristika.

Najznačajnija od svih je svakako omogućavanje razgovora sa medijima različitim tonom na konferencijama za štampu. To znači da više nije važno samo šta ćete reći novinarima već i kako ćete reći. Korišćenjem različitih tonova formirate svoju ličnost i istovremeno zasnivate jedinstven odnos, kako sa novinarima, tako i sa navijačima.

Internacionalni menadžment je takođe obuhvaćen novinama u ovom segmentu. Svaki vaš potez biće ispraćen od strane novinara, te ćete svaku akciju morate da objasnite javnosti. Takođe, vaša selekcija biće analizirana i od strane novinara, i ukoliko oni smatraju da neki fudbaler zaslužuje ili ne zaslužuje mesto u reprezentaciji, neće se ustručavati da vam na to i ukažu.

Internacionalni menadžment

  Menadžment reprezentacije značajno se razlikuje od vođenja kluba. Pred nacionalnim selektorom je jednistven set ciljeva koje treba da ostvari a uz sve to nalaziće se pod konstantnim pritiskom javnosti.

Već je ukazano na važnost interakcije sa medijima. U internacionalnom menadžmentu odnos sa medijima dobija potpuno drugačiji oblik I predstavlja deo igre koji zahteva posebnu pažnju. Menadžeri će se od svog prvog dana angažmana u nacionalnom timu suočiti sa ogromnim pritiskom novinara, koji će pratiti svaki potez menadžera. Selektor nacionalnog tima mora biti spreman da novinarima pruži objašnjenje za odabir tima, kao I za taktičko opredeljenje.

Jednako važna je i interakcija sa fudbalerima u nacionalnom timu, pošto se održavanje pozitivne atmosfere može značajno odraziti na igre reprezentacije. Kao nacionalni selektor imaćete nekoliko  novih tema za razgovor sa fudbalerom koje podrazumevaju i njegovu budućnost, nastupe u klubu, reprezentativne nastupe,… Selektor nacionalnog tima sada ima mogućnost i  da na okupljanju tima organizuje sastanak sa svim fudbalerima, što može značajno da utiče na moral ekipe i atmosferu u reprezentaciji.

Pri vođenju nacionalnog tima, igrači će povremeno morati i da se suoče sa menadžerima klubova za koje nastupaju reprezentativci. Menadžeri će neretko osuditi Vas za eventualnu povredu fudbalera u nastupu za reprezentaciju, što je još jedna stvar o kojoj treba voditi računa pri upravljanju nacionalnim timom.

Finansije

  Kako finansije igraju veoma važnu ulogu u svetu fudbala, Football Manager 2013 donosi nove unapređene finansijske modele koji su najrealističniji do sada.

Bitnu novinu predstavljaju jedinstveni poreski režimi unešeni u igru za svaku državu. Ovaj detalj može odigrati ključnu ulogu u pregovorima sa fudbalerima.

Finansijska stanja svih klubova su adekvatno predstavljena i u igri što je čini još realnijom, ali, u nekim slučajevima i težom za menadžment, pošto je finansijska situacija u pojedinim klubovima zabrinjavajuća i zahteva posebnu pažnju.

Osvežavajuću, i istovremeno veoma korisnu novinu predstavlja i projekcija finansijskog stanja, što će Vam u velikoj meri olakšati praćenje i kontrolu finansija kluba.

  Jasno je da Football Manager 2013 zaista najbolji proizvod kompanije Sports Interactive do sada, i iz mnoštva novih i poboljšanih karakteristika koje nam donosi navedene su samo neke kako bi Vam donekle približili i upoznali Vas sa novim izdanjem igre.

Pravo upoznavanje Vam predstoji onog trenutka kada upalite svoj računar i krenetu u igru koja nikad ne prestaje! Beta verzija igre je već izašla i igra se uveliko, a konačna verzija igre nas očekuje 2.novembra.

Ukoliko Vam je potreban bilo koji savet u vezi Football Managera 2013, tu je www.serbian-fm.net, a na istom mestu možete i nabaviti svoju igru po najbpovoljnijoj ceni u svetu!

Menadžeri.. na posao !
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari