Football Manager-om protiv zime

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Ukoliko Vam nedostaje aktivnosti tokom ovih ledenih dana, predlažem Vam da se ’ugrejete’ uz Football Manager 2012.

Football Manager-om protiv zime
Ukoliko niste još uvek počeli sa igrom, evo par stvari koje Vas mogu inspirisati da to svakako uradite i da krenete u svoju menadzersku avanturu, a u isto vreme da Vašu karijeru započnete kroz neki od klubova Srbije:
 • Naš klupski fudbal od 1991.godine nije imao značajan rezultat u Evropi.  
 • Pre i posle Stefana Savića, ni jedan igrač Jelen super lige nije ostvario ’’dobar’’ transfer. Loš kvalitet lige, slabi rezultati klubova i reprezentacije, utiču i na potražnju igrača iz domaće lige.
 • Loša infrastruktura, ’’mali’’ stadioni i loši uslovi za rad u domaćem fudbalu.
Ukoliko želite neke konkretnije predloge,ponudiću Vam nekoliko:

Borac Čačak – pored lokal patriotskih pobuda da preuzmete baš ovaj klub, možda Vam zvuči zanimljivo da su crveno beli iz Čačka svoj najveći uspeh ostvarili u sezoni 2007/8 kada su se plasirali u Kup Uefa pod vodstvom Milovana Rajevca. Četvrto mesto na tabeli domaće lige je za sada jedino čime se mogu pohvaliti Čačani.

Sloboda Point Užice – klub je dobio novi stadion sa kojim se može podičiti. Rezultati Slobode nikada nisu bili za pohvalu jer je kroz istoriju tim iz Užica uvek imao turbulencija. Danas, Sloboda je uspela da se nametne kao ’’tvrd orah’’ svim ekipama u JSL ali nikako da ostvari neki značajniji uspeh. Užičani imaju sve predispozicije za svetlu budućnost.

Radnički 1923 – nakon mnogo godina, Kragujevac se vratio na fudbalsku mapu Srbije , a da nije reč samo o stadionu ’’Čika Dača’’. Repektabilni rezultati u jesenjoj polusezoni Jelen super lige svrstali su Radnički u grupu timova koja će se na proleće boriti za Evropu. Konstantno praćeni vernim navijačima ’’Đavolima’’ , fudbaleri Radničkog polako zauzimaju veoma bitno mesto u srpskom fudbalu.

Vojvodina – klub koji je ’’osudjen’’ da pokušava da prekine dominaciju Beogradskih ’’blizanaca’’. U svojoj bogatoj istoriji dva puta su dolazili do titule prvaka države ali u bližoj prošlosti su skoro uvek bili iza Partizana i Crvene Zvezde. Novosadjani skoro po navici odradjuju odlične prelazne rokove pa je tako i ovoga puta, medjutim konstano učetvovanje u završnicama Kup takmicenja i nije velika satisfakcija navijačima Vojvodine.

Crvena Zvezda – već dugih 5 godina, Delije čekaju na titulu šampiona, a već 20 na novi Evropski uspeh. Dominacija Partizana i te kako boli, a svake godine se obećava ’’sledeća’’. Prošlost obavezuje da se stvari hitno promene jer od nekadašnje Evropske sile, ostali su samo navijači…

Partizan – naviknuti na šampionsko mesto , crno beli uporno traže recept za ’’zimu’’ u Evropi. Dva učestvovanja u grupnoj fazi Lige Šampiona jesu uspeh u današnjoj situaciji ali Grobari žele konstantnost i napredak u Evropi.

Motivacije neće nedostajati i ako se odlučite za neki drugi domaći klub.Novi Pazar npr. ima odlične i verne navijače ali slabe rezultate.Ako ste gledali film ’’Montevideo, Bog te video’’ onda sigurno znate kakav motiv može nositi klupa OFK Beograda ili BSK-a…kako Vam milije.Metalac GM i dalje nema svoj stadion, pa evo prilike da apelujete na upravu da ga izgradi. Rad je naviknut na stvaranje talenata i prodaju istih , a navike se mogu promeniti.

 Pored ovih konrektnih predloga, inspiraciju možete pronaći i u igri sa nekim od timova iz Prve Lige Srbije. Radnički Niš nestrpljivo čeka povratak u društvo najboljih klubova Srbije, dok Kruševački Napredak nakon renoviranja stadiona i ekipe , najavljuje ozbiljnije rezultate.

Želja da Vaš voljeni klub napravi vredan rezultat uvek može biti dobra osnova za početak ’’najtraženijeg posla bez zarade’’. Uvek možete dodati par izazova sebi na teret pa pokušati da Football Manager karijeru napravite supešnu, a da u Vašem klubu igraju samo igrači sa teritorije bivše SFRJ. Za one malo smelije opcija je – tim sa igračima samo iz Srbije, a za one ’’najkvalitetnije’’ menadzere – tim koji ste sami stvorili iz Vašeg omladinskog pogona!

Reprezentacija Srbije je uvek dobar izbor ako imate selektorskih ambicija, a igra na čelu reprezentacije je posebno zanimljiva ako se ima u vidu posrtanje Orlova u poslednjim kvalifikacijama i činjenica da Srbija ima nešto više od 6 miliona selektora.

Nakon izlaska igre u oktobru, Sport Interactive kompanija najavljuje za polovinu marta poslednji pacth za ovaj serijal , sa promenama u bazi igre, koja je posledica aktivnosti klubova u zimskom prelaznom roku. Do tada, ukoliko bi ste želeli da imate realnu bazu sa svim promenama koje su se desile u toku transfer perioda, preporučujem Vam Serbian FM Transfer & Data Update 2012

Nadam se da je predlog ’’Kako provoditi Sibirske dane?’’ zanimljiv i da sam Vas motivisao da krenete u pisanje svog menadzerskog scenaria.Svaku Vašu priču možete podeliti sa ’’kolegama’’ na Serbian FM sajtu koji okuplja slične Vama.

Zavalite se udobno u svoju fotelju, upalite svoj Football Manager 2012 i krenite na posao…Srećno menadzeri!
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari