FM15 – Murinjo, Klop, Guardiola...sklonite se!

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Sport Interactive kompanija je uz premijeru dokumentarnog filma o FM-u ’’Alternativna stvarnost’’ najavila i novi serijal FM franšize. Ono što Vas očekuje u novom serijalu donosimo Vam na dlanu.

FM15 – Murinjo, Klop, Guardiola...sklonite se!
Unapređeno korisničko okruženje

Korisničko okruženje za FM je potpuno redizajnirano i donosi nam novu prilagodljivu bočnu traku sa komandama, što omogućava da neki ranije skriveni delovi igre konačno budu na dohvat klika mišem.

Stranica sa obećanjima koja ste dali igračima

Od sada sasvim jednostavno možete pregledati šta ste sve obećali svojim igračima, drugim menadžerima ili vašem upravnom odboru na potpuno novoj stranici koja se bavi obećanjima. Od sada više nemate izgovor što onom klincu niste ukazali šansu u prvom timu!

fm


Vaš upravljački stil


Od sada, na početku svake nove igre, imate opciju da izaberete kakav  ste tip menadžera (ili biste želeli da budete) – da li ćete biti menadžer sa naglašenom trenerskom ulogom koji je svakodnevno uključen u direktan rad sa igračima, ili ćete nastupiti kao, donekle distanciran, menadžer koji je više posvećen taktici. Imate, takođe, mogućnost da podesite svoje psihološke i trenerske karakteristike prema sopstvenom nahođenju, kao i da odredite da li i koje trenersko zvanje (licencu) posedujete.


Trenerska zvanja  („značke“ ili licence)

Po prvi put imate mogućnost da kao menadžer unapređujete sebe i stičete trenerske licence. Ova zvanja pozitivno utiču na vaše trenerske i mentalne karakteristike omogućavajući vam da iz svojih igrača izvučete maksimum i zaslužite njihovo i poštovanje navijača i vlasnika vašeg kluba. S druge strane, morate biti pažljivi u planiranju svog vremena, kako se polaganje stručnih ispita za licence i vaša priprema za njih ne bi negativno odrazili na tim koji vodite.


Najveća poboljšanja 3D prikaza mečeva (Match Engine) od „FM2009“

Prikaz mečeva u „Fudbal menadžeru 2015“ doživeo je najveće promene od svog nastanka 2009. godine, korišćenjem podataka dobijenih primenom najsavremenije tehnologije beleženja pokreta koji su omogućili da pokreti igrača u igri budu prikazani na maksimalno realističan način.  Poboljšani su i grafički prikazi stadiona i vremenskih uslova - od „FM2015“, igrači će, ako pada kiša, biti  mokri na terenu,   stadioni i stolice na njima biće u bojama klubova-domaćina čiji će navijački transparenti biti i prikazani na tribinama.

fm

 
U „FM2015“ se možete dovikivati sa svojim igračima i dok je utakmica u toku

„FM2015“ uvodi novi koncept vaše komunikacije sa igračima tokom utakmice koji treba da vam omogući da se sa svojim igračima i dovikujete tokom utakmice. Možete ih, naravno, glasno ohrabrivati ili vikati na njih i negodovati zbog igre bilo celog tima ili pojedinaca, onako kako ste to do sada mogli da činite samo tokom timskih razgovora koje redovno održavate pred svaki meč ili odmah po završetku svake utakmice.Nove glavne taktike i unapređene taktike koje u igri koriste kompjuterski vođeni menadžeri

Na raspolaganju vam je veći broj početnih taktika nego u bilo kom prethodnom izdanju igre, tako da se više ne možete žaliti na izbor taktika koje vam stoje na raspolaganju. S druge strane, ovo znači da će i kompjuterski upravljani menadžeri imati, u mečevima protiv vas, na raspolaganju značajno širi dijapazon taktika. Kompjuterski menadžeri će moći da primenjuju svoje taktičke zamisli na kvalitetniji način nego što je to do sada bilo moguće, tako što će u svoje taktike pažljivije inkorporirati uloge igrača, a imaće i svoje omiljene uloge koje će ugrađivati u svoje taktičke sisteme.

fmČetiri nove uloge igrača

U FM2015 uvode se 4 (četiri) nove uloge igrača:
Lutajući kreator igre (Roaming Playmaker) koji raspoređuje svoje dužnosti između uloga pozadinskog kreatora (Deep Lying Playmaker) i napadačkog kreatora (Advanced Playmaker);

Druga nova uloga je Raumdojter (Raumdeuter) koji je neka vrsta bočnog špica koji ostaje na bokovima tokom pripreme napada, da bi se priključio u samom špicu u završnoj fazi napada;

Treća uloga je uloga Krilnog kontra-beka (Opposite Wingback) koji će se truditi da ulazi u sredinu terena mnogo češće nego klasični krilni bekovi;

I konačno, tu je i novi Bočni kreator igre (Wide Playmaker) – uloga prilagođena igračima sa bokova koji vole da ulaze u centralnu zonu više nego klasični krilni napadači.


Novi omiljeni potezi vaših igrača


„FM2015“ vam donosi i nove omiljene poteze vaših igrača (PPM). Od sada su vam na raspolaganju PPM poput „specijaliste za igru u kaznenom prostoru“ koja je korisna za igrače koji se radije muvaju po šesnaestercu nego što se izvlače na bokove ili vraćaju ka centru. Uvedena je, takođe, i PPM „nerado šutira iz daljine“, namenjena onim igračima koji će se pre odlučiti za dubinski pas ili uneti loptu u šesnaesterac, nego što će se odlučiti na udarac ka golu. Za golmane smo uveli novi omiljeni potez - „voli da baca loptu daleko i tako započinje kontranapade“, savršena za one ekipe koje žele da se na najbrži mogući način transformišu iz faze odbrane u fazu napada.  

Poboljšanja sistema skautinga

Skauting je unapređen radi njegove bolje integracije u pretragu igrača čime postaje centralno mesto za pronalaženje novih igrača. Uvedeni su, takođe, i novi načini pretrage igrača, poput davanja instrukcije pojedinačnim skautima da traže zamenu za tačno određenog igrača. Skauti će vam se sada redovnije obraćati sa svojim predlozima za zadatke na koje ih možete poslati ili komentarisati zadatke koje ste im već poverili. Sada imate i mogućnost da skautujete igrače tokom dužeg vremenskog perioda (npr. 3 meseca), dok se pripremate za sledeći prelazni rok ili čekate da istekne ugovor nekom od vaših igrača.  Izveštaji skauta sada uključuju i novu rubriku „Za i protiv“, što dobijanje brzog izveštaja od vašeg skauta sada čini neuporedivo jednostavnijim.


Poboljšano „zamagljivanje“ (Fog of War – FOW)

FOW je mogućnost koju imate na početku nove igre da ostavite atribute igrača koji nisu skautovani skrivenim. U „FM2015“, ova je opcija dodatno unapređena tako da igrači o kojima ne znamo dovoljno imaju atribute koji su prikazani u rasponu (npr. 12-16) i da biste saznali koje su im tačno ocene za pojedinačne kategorije, te ćete igrače morati da skautujete preko kvalitetnijih ili uz pomoć više skauta. 


Poboljšane pretrage


Novo korisničko okruženje dolazi sa poboljšanom opcijom pretrage koja radi poput savremenih internet pretraživača. Jednostavno, počinjemo da kucamo, a pred nama se ukazuje padajuća lista u zavisnosti od toga šta smo ukucali u polje za pretragu. Pretraga će sada biti znatno brža i naprednija, tako da će vam omogućiti da se brzo snalazite unutar igre. 


Unapređena pretraga igrača


Prilikom pretrage igrača u  „FM2015“, imate na raspolaganju i neke nove mogućnosti: možete da tražite određene igrače samo među onima koji su skautovani, što olakšava poređenje skautovanih igrača. „FM15“ donosi i novi način za filtriranje pretraga, poput traženja igrača koji su nezadovoljni u svojim trenutnim klubovima ili onih koji će se računati kao domaći („trenirani u državi“) igrači.  

Poboljšana interakcija sa igračima

Dijapazon mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju za interakciju sa igračima vašeg kluba u “FM2015“ značajno je poboljšan. Sada možete čak predložiti svom igraču da se obrati medijima ili da sam potraži novi klub, ako imate problema sa njihovom prodajom. „FM15“ donosi vam i mogućnost da razgovarate sa grupom igrača o istom pitanju u situacijama kada neko pitanje/problem ne zahteva razgovor sa svim igračima u timu, nego se taj problem tiče, recimo, petorice igrača. Umesto da, kao ranije, razgovarate sa svakim od tih igrača pojedinačno, sada imate mogućnost da razgovarate sa svima istovremeno. Tokom takvih razgovora, igrači će se držati zajedno, ili će, možda, stati u odbranu svog saigrača ili će, na primer, podržati stav trenera prema nekom od problematičnih igrača.

Medijska unapređenja u „FM2015“

„FM2015“ deli predstavnike medija u dve grupe – novinare „žute štampe“ i novinare ozbiljnijih medija namenjenih širokom auditorijumu. Ovakva podela omogućiće zanimljiviju mešavinu u odnosima s  javnošću, krajnje različite stilove i karaktere među predstavnicima „sedme sile“. Tabloidi će biti u stalnoj potrazi za novim pompeznim naslovom, dok će pravi sportski novinari tragati za taktičkim analizama. Potpuno nova mogućnost u „Fudbal menadžeru 2015“ sada su i intervjui u tunelu i na treninzima. Baš kao i u stvarnom životu, novinari će koristiti svaku priliku da vam postave neko pitanje.


Poboljšane finansije

Finansijske opcije unapređene su u „FM2015“ tako da ćete imati jasniju predstavu na šta se troši novac u klubu koji vodite, kao i da li i u kojoj meri ispunjavate postavljene finansijske ciljeve. Biće vam znatno lakše da planirate troškove za predstojeću sezonu, s obzirom da će vam budžeti za plate i transfere biti poznati ranije u toku godine i da će ti budžeti uključivati troškove planiranih (budućih) transfera i primanja igrača koji, recimo, odlaze iz kluba po isteku ugovora, na koji način ćete znati da je jedan deo budžeta za plate slobodan i moći ćete da ga koristite u planiranju prilikom traženja zamene za te igrače.  

Vaša istorija kao menadžera

Sada ćete moći bolje da sagledate ne samo ličnu istoriju kao menadžera, već i istorijske podatke o bivšim menadžerima i konkurenciji. Kada dođete u neki klub, moći ćete da uporedite sebe sa rezultatima koje su ostvarivali vaši prethodnici, a imaćete i uvid kako upravni odbor, recimo, reaguje na negativne situacije poput serije loših rezultata. Ova poboljšanja će vam omogućiti da možete sa lakoćom da pratite najlepše trenutke i rezultate svoje karijere, kao i one manje prijatne, poput ponižavajućih poraza od nižerazrednih timova. 


Unapređeni razgovori za posao

Razgovori za posao prošireni su nakon njihovog uvođenja u „FM2014“. Sada vam se može dogoditi da vam budu postavljana preciznija pitanja poput onih da li ste u stanju da sa klubom (naročito ako konkurišete za posao u nekom od ozbiljnijih timova) napravite korak napred ili zbog čega se na nekom od prethodnih angažmana niste dugo zadržali. Vaše ponašanje na tržištu igrača takođe će biti predmet seciranja. Ukoliko želite da dobijete posao, na sva ova pitanja moraćete da odgovarate vrlo pažljivo. Izmene u sistemu treninga

Sistem treninga u „FM2015“ dodatno je proširen. Sada imate mogućnost da od igrača tražite da se, pored usavršavanja samo za određenu ulogu usavršava za tu ulogu u određenom (odbrambenom, napadačkom i sl.) mentalitetu. Treninzi poluprofesionalnih i igrača amatera sada su bliskiji stvarnosti, jer uzimaju u obzir kraće vreme koje je vašem osoblju na raspolaganju u radu sa igračima. Treneri sada imaju nove karakterne osobine i stilove treniranja, što svakog trenera čini istinski posebnom ličnošću. Štaviše, ako se odlučite da i sami budete menadžer-trener imaćete priliku da budete direktno angažovani na treninzima, a osobine igrača koje ćete na treninzima poboljšavati, direktno će uticati na vaš trenerski rejting.

fm

Movembar 
„Fudbal menadžer“ već godinama koristi reklamne panoe na stadionima u igri da promoviše mnoge značajne dobrotvorne organizacije. Predstavljanjem pokreta Movembar, ove se godine otišlo i jedan korak dalje - svakog novembra u igri, novostvoreni igrači (regeni) dobijaće brkove koje će negovati tokom celog meseca. 


Integracija sa „Tvič TV“ (Twitch TV) platformom


„Fudbal mendažer 2015“ uvodi i potpuno novu mogućnost integracije sa „Tvič-TV“ platformom. Ovo će, u praksi, značiti da ćete sada lakše moći da pravite i delite sa drugima video prikaze svojih igara, uključujući i direktne prenose. 


Glasovni i video-razgovori

Potvrđeno je da će neka od zakrpa za „Fudbal mendažer 2015“ omogućiti korisnicima glasovne i video razgovore, tako da ćete moći da budete na vezi sa svojim prijateljima ne prekidajući igranje svoje omiljene igre.  

Više od 600.000 igrača i osoblja

„Fudbal mendažer 2015“ donosi nam najveću bazu IKADA koja sadrži podatke o više od 600.000 igrača i osoblja.  

Kao što i sami možete da vidite, novi serijal Vam donosi sasvim novu dimneziju igre. Football Manager 2015 je nešto što morate imati na svom računaru. Izgleda da nam stiže ako ne najbolji onda sigurno jedan od najboljih serijala ikada!Ukoliko želite da uživate u diskusiji i da pročitate još mnogo toga o Football Manageru, posetite jedan od najboljih sajtova FM tematike u svetu - Serbian FM forum ( ), zvaničnog saradnika Sport Interactive kompanije. Takodje, do 6.novembra u ovoj temi možete naručiti Vaš primerak Football Manager-a 2015 po ceni od 3600 dinara iz Srbije, odnosno 32 € za korisnike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

Sitno kolege, sitno...
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ne propustite

Komentari