La Masia no es toca!

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Početkom aprila odlukom FIFA, Barselona je kažnjena zabranom kupovine igrača na 14 meseci, zbog kršenja pravila registracije igrača mlađih od 16 godina u deset konkretnih slučajeva. U Blaugrani su to shvatili kao udar na čitavu jedinstvenu filozofiju funkcionisanja kluba, stoga ne čudi da će se žestoko pobuniti. Zašto je La Masija temelj svih prošlih, sadašnjih i budućih uspeha Barselone i zašto Katalonci ne daju na nju?

Kazna nije mogla da stigne u gorem trenutku, nakon krahova u Ligi šampiona i Kupu kralja, te (najverovatnijem) gubitku titule u Primeri, od Barselone se na leto očekuje velika čistka i reorganizacija.

Nove okolnosti će svakako ograničiti manevar sportskog direktora Andonija Zubizarete, koji je već ponudio svoju ostavku predsedniku Sandru Roselu. Ona je, međutim, odbijena. Celoj situaciji ne pomaže ni to što je kapiten Karles Pujol najavio odlazak iz kluba na kraju sezone, odluku nije promenio ni nakon izricanja zabrane. Takođe, Viktor Valdez neće produžiti ugovor, mada je on zadobio tešku povredu ligamenata, pa se njegov povratak na teren očekuje tek oktobra. 

Iz kluba šalju jasne signale da neko namerno pokušava da minira njihov način rada, čini se da pod tim “neko” misle na madridski Real. Na utakmici protiv Betisa 5. aprila, navijači Barselone su istakli veliki transparent sa slikom na kojoj je pisalo: “La Masia no es toca!”, što bi u slobodnom prevodu značilo “Ne dirajte nam La Masiju”.

Ponosni Katalonci su jasno poručili svima da niko ne sme da ugrozi filozofiju kluba da dovode mlade igrače i stvaraju fudbalere za prvi tim u sopstvenom pogonu. Čitava ideja kluba počiva na tome. La Masija je ključ ne samo najvećih uspeha Barselone u klupskoj istoriji, već i reprezentacije Španije koja je u periodu od 2008. do 2012. godine osvojila dva evropska prvenstva i jedan Mondijal.

Barselonina fudbalska akademija, poznata i kao “La Masia” (u prevodu - farmerova kuća) zvanično je uspostavljena 20. oktobra 1979. godine na inicijativu Johana Krojfa, tada već bivšeg igrača katalonskog kluba. Model je bila čuvena Ajaksova akademija, koja je važila za najuspešniju jer je dala većinu igrača iz najsjajnije generacije kluba koja je tri puta zaredom osvojila Kup evropskih šampiona (1971-1973).

Prvi značajniji izdanci La Masije bili su Giljermo Amor, Karles Buskets (otac Serhija Busketsa) i Pep Gvardiola. Upravo je ovaj poslednji bio najzaslužniji za podizanje klupske akademije na najviši nivo. Prvo je kao igrač sa Barselonom osvojio sve što se može osvojiti, uključujući i prvu klupsku titulu najboljeg tima u Evropi. 

Germany Soccer Cup

Potom je kao trener B tima 2007. godine reorganizovao omladinsku školu, da bi na kraju ispisao najslavnije stranice u istoriji kluba, osvojivši 14 trofeja za četiri godine (2008-2012). Luja van Gala su smatrali ludim kada je 2000. rekao da želi da osvoji LŠ sa svih 11 igrača poniklih u klubu, ali Gvardiola je skoro uspeo u tome 2011. kada je osvojio Ligu šampiona sa osam igrača iz La Masije u prvoj postavi.

“Igrač koji prođe kroz La Masiju poseduje nešto drugačije od ostalih, nešto što dolazi samo iz igranja u Barseloninom dresu još iz najranijih dana. Ovo je jedinstveno mesto. Naša mlada akademija La Masija su naša ponos i radost. Ne postoji ništa slično na svetu. Funkcioniše kao sat. Ona je kao filharmonija u kojoj visoke note nisu dozvoljene”, reći će Pep jednom prilikom. U La Masiji neguju skromnost i smernost. Tamo se mladi fudbaleri i školuju, što im obezbeđuje budućnost ukoliko ne dođu do profesionalnog nivoa. U okviru nje postoji 15 ekipa u šest starosnih kategorija.

Sve kategorije, od “cicibana” pa sve do prvog tima igraju isti stil igre (tiki-taka, naslednik “totalnog fudbala”), uz formaciju 4-3-3. Od tri stotine igrača koliko se u svakom trenutku nalazi pod klupskom ingerencijom, gotovo po pravilu 50 procenata čine igrači iz Katalonije. Ostatak čine igrači iz ostalih delova Španije, Evrope i sveta. Usput, klub finansira i 15 lokalnih klubova u kojima šalju trenere koji rade po ustaljenom programu. Cela akademija broji 24 trenera (svi su bivši profesionalci) i više od 50 ljudi u pomoćnom osoblju (psiholozi, doktori, nutricionosti, kuvari…).

Impozantan je broj kvalitetnih igrača koji su odrasli u La Masiji - Amor, Gvardiola, De la Penja, Ćavi, Pujol, Inijesta, Valdez, Fabregas, Mesi, Pike, Pedro, Buskets, Reina, Tijago Alkantara, Tijago Mota, Arteta, Krkić. 

Spain Soccer La Liga

Tu su i nove nade - Teljo, Montoja, Bartra, Kuenka, Delofeu, Serhi Roberto; kao i Ikardi, Krkić, Đovani dos Santos koji su sreću potražili u drugim klubovima. Istorijski momenat i najveće priznanje za La Masiju je izbor za Zlatnu loptu 2010. godine - u užoj konkurenciji od tri kandidata sva trojica su bili polaznici akademije; Mesi, Inijesta i Ćavi.

Isto tako će ostati upamćen i 25. novembar 2012. godine kada je u 14. minutu meča sa Levanteom, povređeni Dani Alveš ustupio mesto mladom Montoji. Ništa bitno na prvi pogled, međutim, tog trenutka na terenu su se u istom timu našla jedanaestorica igrača ponikla u La Masiji. Od nje je “profitirala” i cela Španija, stubovi najbolje španske reprezentacije u istoriji su činili Ćavi, Pujol, Inijesta, kasnije i Fabregas, Đordi Alba i Pedro. Zato i ne čudi to što je i španska fudbalska federacija stala u odbranu Katalonaca.

Godišnje Barselonu košta pet miliona funti. Na dugoročnom nivou je mnogo isplatljivija nego da klub svako leto troši basnoslovne sume za pojačanja. Dok nekim klubovima akademija predstavlja stvar prestiža, Kataloncima La Masija znači više od ičega. Stvara neraskidivu vezu između navijača i same institucije kluba, jer ne postoji lepši osećaj nego posmatrati kako klinac iz mlađih kategorija dostiže zvezde.

Ako postoji neki fudbalski kolektiv na svetu koji se može izvući od ovakve vrste kazne, onda je to sigurno Barselona. Sve oči biće uprte u La Masiju ovog leta.

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari