Cuauhteminha Mexicana

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ne, to nije titula najlepše devojke Meksika. Niti je to egzotični koktel sa plaža sunčanog Kankuna, a nije ni recept nekog od popularnih meksičkih jela.

Cuauhteminha Mexicana
To je vrhunac inovacije jednog fudbalera, ako ne najboljeg, sigurno najatraktivnijeg kojeg je zemlja Asteka ikada izrodila.

Fantastičan pregled igre, darovitost, kreativnost, inovativnost, genijalnost, vizija, lucidnost. Sve to sa viškom kilograma koji ga je pratio tokom čitave karijere i licem kojekakvog meksičkog razbojnika. Da, to je bio Kvatemok Blanko.

Nazvan po čuvenom astečkom vladaru, „El Temo“ („Strah“) je odrastao u siromašnom predgrađu megalopolisa Meksiko Sitija. Kao klinac je skrenuo pažnju na sebe igrama na lokalnim turnirima i ubrzo je dobio poziv skauta meksičke Amerike, koji je odmah prihvatio.

Debitovao je 1992. godine, sa 19 navršenih leta. Nedugo nakon toga je postao idol navijača, osvojivši nekoliko titula i dosta individualnih priznanja. Pod ugovorom je bio vezan za „Orlove“ punih 15 godina, iako je tri puta bio na pozajmicama u Nekaksi i Verakruzu. Imao je i jedan izlet u Evropi, tačnije u Španiji gde je dve sezone nastupao za omaleni Valjadolid. Međutim, i danas se pamti njegov fantastičan gol iz slobodnog udarca u 89. minutu protiv madridskog Reala na Santijago Bernabeu. Na kraju je bilo 2:2. Real sa temeljima prvih „galaktikosa“ (Zidan, Roberto Karlos, Figo) položio je oružje pred grbavim Meksikancem. M kao Meksiko, Madrid. Kao sudbina. Rimska oznaka za broj 50. Pedeset je simbol (pre)naglašene slobode u akciji, avanture i nemirnog duha...

I ko zna kako bi tekla njegova evropska karijera da nije bilo loma noge na utakmici reprezentacije protiv Trinidada i Tobaga. To ga je pomerilo za terena celih šest meseci. Previše za jednog takvog gurmana loptanja. Psihički je bio slomljen, te se odlučio za povratak u domovinu. Kako bi dobrano naplatio svoj talenat, otisnuo se u SAD, gde je potpisao dvogodišnji ugovor za Čikago Fajerse vredan četiri miliona dolara. Sjajna mogućnost da se zabavi. Saigrači često nisu shvatali njegove fudbalske zamisli. Proigravanje petom, leđima, zadnjicom, dodavanje u prostor. Njegove „kvateminje“ bacale su u trans navijače koji nikada nisu videli nešto slično na američkim terenima. Stavite Pikasa u kameno doba, i na kamenu bi isklesao „Gerniku“.

Za reprezentaciju Meksika, Blanko je odigrao 119 utakmica i postigao 39 pogodaka. Učestvovao je na tri Mundijala (1998, 2002, 2010), Nemačku je propustio zbog povreda. Sumnjalo se u njegov sukob sa selektorom La Volpeom. Ništa čudno pošto je imao reputaciju velike prznice na terenu i voleo ja da vodi glavnu reč i igru po sopstvenom nahođenju. U karijeri je izveo 58 penala, a promašio samo dva puta! Fantastično je šutirao slobodne udarce i imao je vrlo specifičnu tehniku izvođenja. Kako je i sam astečkog porekla, golove je slavio oponašajući astečke strelce. Veoma popularan, cenjen i poštovan u domovini. Iako ne baš „filmskog“ izgleda, debitovao je i na filmskog platnu, tačnije pojavljivao se u nekolicini meksičkih telenovela. Još uvek je aktivan kao igrač, nedavno je u 41. godini potpisao ugovor sa slavnom meksičkom Pueblom.

Ne sećam se mnogo toga sa Svetskog prvenstva u Francuskoj 98', ali pamtim dva detalja. Prvi je, naravno, Mijatova prečka u Tuluzu protiv Holandije, stradalo je staklo prozora. Jedna od  trauma iz detinjstva. Drugi detalj je bio nadasve lepši, prizor u kome dvojica fudbalera u crvenim dresovima jure jednog sa zelenim. Usledio je momenat magije kada Blanko apsolutno jednostavno podiže loptu obema nogama preko nogu dvojice korejskih igrača. Kažu da sam se tada slatko ismejao, mada ne pamtim.

Svi smo mi kao klinci „skidali“ fazone i trikove fudbalera, neko sa manje, neko sa više uspeha. Pored svih vratolomnih trikova pretežno južnoameričkih igrača, ovaj potez mi se duboko urezao u sećanje. Plenio je svojom jednostavnošću i izgledao je kao dečija igra, iako je bio izveden na Mondijalu.

Ostala je u Blanku ona dečačka, iskrena, nevina radost kad god učini nešto što ljude ostavi bez daha. Kada nemate ni snagu ni brzinu da bi parirali svojim rivalima, oslanjate se na maštu. Druge vam nema. Kvatemok je tu lekciju vrlo lako shvatio. Možda nije prvi uradio „kvateminju“, ali ju je svakako proslavio. Kada se igrate fudbala, ljudi lako pamte...
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ne propustite

Komentari