Sumrak favorita

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Svi oni od kojih smo puno očekivali na ovom svetskom prvenstvu, do sada su skoro potpuno zakazali.

Nakon utakmica prvog i drugog kruga i nakon što se svedu računi ne možemo reći da nas je neka od favorizovanih reprezentacija preterano oduševila svojom igrom i snagom - osim Francuza i donekle Holanđana. Kada se pogledaju prognoze koje su novinari i stručnjaci dali pred početak prvenstva, po dosad prikazanom, najjače selekcije uopšte ne opravdavaju očekivanja.

Nemci su Nemci, i niko nije ni sumnjao da su jaki i da će, i pored nenormalno velikog broja povreda, lako izaći na kraj sa Ronaldom i 10 Portugalaca.

Brazil Soccer WCup Germany

Međutim, brzo su nas razočarali u duelu protiv Gane, i počeo je da se oseća nedostatak bitnih poluga kao što su Rojs i Gundogan. Ne želim da umanjim trud solidnih Afrikanaca ali ekipa ranga i kvaliteta Nemačke ipak ne bi trebala da ima problema sa takvim reprezentacijama. Navijači „Elfa“ se nadaju u tradiciju i uspon forme u nastavku takmičenja, karakterističan za Nemce na ovakvim turnirima. I naravno - u neverovatnog Tomasa Milera.

Nakon utakmice sa Meksikom, jasno je da Brazilu nešto fali. I da postoji neki ozbiljan propust u njihovoj igri.

Brazil Soccer WCup Cameroon Brazil

Ako je sudija „pokrio“ problem sa Hrvatima, protiv Meksika se već nije imalo kuda. Bezidejnost u napadu i ponekad velika nervoza u odbrani su nešto što ni domaćinsko suđenje neće moći uvek da pokrije. Zbog čega igraju i Gustavo i Paulinjo, to samo Skolari zna. Ni jedan ni drugi nisu imali baš briljantne sezone iza sebe, a pogotovu ne kao Fernandinjo. Vezista Sitija je jedan od najzaslužnijih „igrača iz senke“ za osvojenu titulu u Premijer ligi i svakako da zaslužuje mesto u startnih 11. U napadu, osim Nejmara, zasad nema raspoloženog igrača. Žo i Fred su uporno odsečeni dok Hulk i mladi Bernar ne prikazuju partije koje se od njih očekuju. Oskar, kao i u Čelsiju, ima svetle i tamne momente i moraće da se potrudi da izvuče svoj maksimum, obzirom da je jedini pravi kreativac na sredini i da od njega zavisi dosta stvari. Kamerun ne bi trebao da bude nikakav problem (pa ni realan test) jer je u pitanju jedna od najslabijih ekipa na celom prvenstvu.

Posle prvog meča u grupi se pričalo kako su Italijani „standardno jaki“ i da su favoriti za sam vrh, međutim sve je brzo srušeno u narednom izazovu.

Brazil Soccer WCup Italy Costa Rica

Obzirom da je pobeda Kostarike nad Urugvajem trebala da bude dovoljno upozorenje, Prandelijevi izabranici su sebi dozvolili vruć šamar i doveli se u situaciju da se protiv Urugvaja bore za prolaz dalje. A kada igrate protiv takvog fudbalskog velemajstora kao što je Luis Suarez, sve je moguće. Očigledno da pobeda nad Engleskom nije bila pokazatelj kvaliteta Italijana, već nedovoljne snage Engleza, koji, mada dosta bolji nego u nekim prethodnim prvenstvima, nisu prikazali dovoljno, pre svega u odbrani. Kejhil i Jagielka nisu štoperski par koji može da vas odvede daleko na Svetskom prvenstvu. Kao što bi se i navijači Junajteda složili da ni Deni Velbek nije napadač za najveće domete. Hodžson nije želeo da rizikuje i da dozvoli više prostora mladim nadama poput Vilšera, Barklija i Džonsa i to mu se verovatno obilo o glavu.

O Španiji je uveliko već sve rečeno i dosta kamenja je bačeno na verovatno najbolju ekipu u istoriji, koja je zaređala čak tri trijumfa na velikim takmičenjima.

Brazil Soccer WCup Australia Spain

Pitanje je kako bi se stvari odvijale da je na meču protiv Holandije, pri rezultatu 1:0, David Silva postigao pogodak u stopostotnoj šansi. Ovako, Španci su upali u neverovatan vrtlog grešaka koji ih je izbacio već posle drugog kola. Da li je u pitanju nedostatak želje, ili prevelika količina utakmica koju su odigrali igrači Atletika, Reala i Barselone, tek Čileanci i Holanđani (u drugom poluvremenu) su održali lekciju šampionima. Španski novinari dosta upiru prstom u odbranu, mada je i sama postavka igre sa Ćabi Alonsom i Buskecom u istom trenutku veoma diskutabilna. Dijego Košta je definitivno bio previše rovit i zbog malog broja treninga i kratkih priprema posle povrede nije stigao najbolje da se uklopi u sistem. Nažalost, alternativa je bio potpuno indisponirani Fernando Tores, i to ide na Del Boskeovu dušu, jer je kući ostavio odličnog Negreda. Da li je tiki-taka potpuno mrtva ili čeka verziju 2.0, pokazaće vreme.

Argentina je muku mučila i sa Iranom i sa Bosnom. Prošli su grupu, iako verovatno među najslabijim na šampionatu, uz dosta slabu organizaciju napada i samo zahvaljujući genijalnosti Lionela Mesija.

APTOPIX Brazil Soccer WCup Argentina Bosnia

Pravi izazovi tek predstoje i videćemo kako će se odbrana sa Fernandezom, Rohom i Garajom snaći protiv ozbiljnijih protivnika. Teško je uopšte i poverovati da Argentina nema prave odbrambene igrače top klase, već nade polažu u one koji su uglavnom na zalasku karijere (Ugo Kampanjaro, Martin Demikelis..) Čini se da nedostatak pravih rešenja u veznom redu umnogome otežava posao napadačima i samim tim Mesi ostaje primoran da se vraća unazad po loptu, organizuje napad i radi ono što nije njegovo najjače oružje. Gago, Di Marija i Alvarez moraju da pokažu mnogo više na svojim pozicijama kako bii Aguero i Iguain mogli da dobiju upotrebljive lopte i pokažu šta znaju.

Naravno, ima i onih koji su nas pozitivno iznenadili, poput Kolumbije, Čilea, Francuske  i sjajne Kostarike. O njima uskoro opširnije..

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari