Sa lica mesta - Nejmar i fenomen brazilske desetke...

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Nejmar, ili Neymar Jr. kako mu piše na dresu, je do sada postigao četiri pogodka i nesumnjivo se pokazao kao najbolji igrač i vođa u ovom brazilskom sastavu.

Gledajući Nejmarovu grimasu kada je najavljena njegova izmjena u meču protiv Kameruna očigledno je bilo da je on njome nezadovoljan, da želi da igra, da postigne het-trik, ili zašto ne, i koji gol više.

Prva sezona u Barseloni mu je prošla solidno, ništa spektakularno. Na Nou Kampu Nejmar je ostao u međuprostoru, lebdeći sam na lijevoj strani iznad osovine Alveš-Ćavi-Inijesta-Mesi. Lopte koje su do njega stizale, da je malo uobraženiji, smatrao bi milostinjom, a uticaj na igru mu je bio zanemarljiv.

Ne treba zaboraviti ni to da je Nejmar prilikom dolaska u Evropu imao hipoteku ¨čuda iz Brazila¨ kojom su prije njega etiketirani Robinjo i Pato, a koji dvojac ništa vrijedno spomena u Real Madridu i Milanu nije postigao. Hipoteka i dalje stoji na Nejmarovom imenu.

Iz svega toga proizilazi jasna želja za igrom i dokazivanjem na ovom prvenstvu, želja da Brazilu donese heksu, a sebi u klubu mjesto u tandemu uz Mesija, a ne mjesto sporedne uloge koju je igrao u prosloj sezoni.

Brazil Soccer WCup Cameroon Brazil

Na Nejmarovim leđima, ispod imena, stoji broj 10.

Kult tog broja je u Evropi izgubio na značaju i simbolici kada je brendiranje igrača i njihov marketinški potencijal postao značajniji od onoga šta ti fudbaleri rade na terenu. U Brazilu nije takav slučaj!

Broj 10 je simbol fudbalske umjetnosti, vrline, savršene tehnike, driblinga, šuta i pasa, kao i sposobnosti igrača da bude lider, vođa na terenu, onaj oko koga se igrači okupljaju, čovjek od povjerenja koji ostale čini boljim. Ovde igrač koji nosi broj 10 na leđima to mora da zasluži svojim fudbalskim vještinama i ljudskim kvalitetima, jer desetka u Bazilu i dalje predstavlja oličenje igre.

Mlad, star, zgodan, ružan, ljepuskast, dežmekast, bubuljicav - Brazilcima nije bitno kako fudbaler izgleda, nego kako igra.

nejmar-600-20140626105104

U ovom sastavu Karioka nije se postavljalo pitanje kome ce pripasti desetka. Nejmar je pojektovan u vođu ove selekcije i u njega su uprte oči svih Brazilaca, a Nejmarova popularnost je nepojmljiva! Sva pažnja je okrenuta samo prema njemu!

Od 100 žutih dresova koji se svakodnevno viđaju na ulicama, njih 97 na leđima ima prezime Neymar Jr. i broj 10. Kod uličnih preprodavaca skoro originalnih dresova drugi broj i ime ne postoje u ponudi. Nejmarov lik se nalazi svuda po gradu i prodaje sve - mobilne telefone, voće, benzin, sokove.

Njegov lik koristi i FIFA, pa je Nejmar i glavni promoter Svjetskog prvenstva. I na kraju, u vozilima gradskog prevoza Nejmar i Dani Alveš se u spotu bore protiv trgovine ljudima.

nejmar

Nejmar je sav ovaj pritisak, čini se, prihvatio na sebe i za sada ga nosi bez poblema.

Skolari, sada je jasno, u reprezentaciju svjesno nije pozvao Ronaldinja, Kaku i Robinja, kako bi broj 10 imao suverenog gospodara. On je igru tima oblikovao i podredio Nejmaru, uzdajući se u njegovu magiju na terenu i mogucnosti da se odupre pritisku van terena. Saigrači mu ukazuju puno povjerenje u svlačionici, novinari mu ukazuju svo postovanje u medijima, a sve nade nacije su položene u išatiranog dječka gracioznog trka sa brojem 10 na leđima.

Za sada Nejmar nosi Bazil na svojim leđima.

Protiv Meksika se vidjelo da mu je potreban još neki raspolozeni saigrač. Skolari je u Japanu i Južnoj Koreji uspjesno riješio rebus 4R, a da li će za Nejmara uspjeti da zakači pravi privezak, vidjećemo.

Prvi sledeci potivnik je prava prilika da to zajedno otkrijemo. Chi-chi-chi, le-le-le, viva Chile!

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ne propustite

Komentari