Draženov putopis - Sa ovakvim predznanjem se ide u Brazil! (FOTO)

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Čitajući Draženove redove dobićete predznanje neophodno za svaku buduću posetu Brazilu, zemlji skrivenih fudbalskih lepota kojima je i na sopstveno iznenađenje i sam Dražen i više nego zadivljen.

Draženov putopis - Sa ovakvim predznanjem se ide u Brazil! (FOTO)
Nisam neki ljubitelj brazilskog klupskog fudbala.

Znam zasiguno da su Korinstijans i Santos iz Sao Paula, da se u Riju igra veliki Fla-Flu derbi i da u Belo Horizonteu igra jedna Amerika koja je bila gost Crvenoj zvezdi tamo nekada kada su sankcije skinute. Za ostale klubove kao što su Vasko da Gama, Botafogo, Palmeiras, Gremio znam, ali ih nešto ne razlikujem. Nemali broj puta sam zaspao gledajući utakmice njihovog prvenstva putem kablovske televizije.

Ono što mi vise privlači pažnju su stadioni.

Objekti sa kojih potiču određeni klubovi, mjesta na kojima se iz nedelje u nedelju skupljaju oni koji vole, simpatišu, podržavaju taj klub, rezervoari energije, zidovi koji upijaju svaku emociju, trava koja priča najljepše i one druge fudbalske i životne priče.

Velikani iz Rio De Ženeira, Flamengo, Fluminense sada igraju na Marakani, Vasko de Gama ima svoj stadion Sao Žanuario, a Botafogo nastupa na Enženjau (Stadion Žoao Avelans) sagrađenom za predstojeće Olimpijske igre. Pa ipak, Flamengo, Fluminense i Botafogo na svojim starim mjestima i dalje imaju stadione i sportske centre.

brazil drazen

Kako mi je najbliži, prvo sam se uputio do Flamengovog stadiona. Stari stadion i sportski centar se nalazi u kvartu Leblon, tako da mi je put bio poznat nakon povratka iz Belo Horizontea.

brazil drazen

Stadion se nalazi tik uz lagunu Rodrigo de Frietas i pored stadiona tu se još nalazi fenomenalan sportski centar sa još 4 terena za fudbal, otvorenim bazenom, omanjom salom i svim sto je potrebno za funkcionisanje jednog kluba. Tu je i navjerovatni Fla Shop u kome se može kupiti sve vezano za klub, kao i dresovi reprezentacija učesnica SP kojima je jeda njemacki sportski brend sponzor.

Upravna zgrada, da je tako nazovem, je izuzetno moderna i funkcionalna građevina, a slogan na stepeništu prilikom ulaska ostavlja jak utisak.

brazil drazen

I onda, na poslednjoj stepenici nalaziš se oči u oči sa Zikom!

I to sa Zikom koji se sa podignutim rukama raduje golu nakon sto je loptu zakucao pod prečku nekog nesretnog golmana, prethodno predriblavši pola protivničke odbrane! Najvećom legendom kluba, igraču po kome se vrijeme dijeli na prije i posle Zika.

brazil drazen

Stadion koji zovu Gavea je minijaturan. Samo jedna tribina koja prima maksimalno 4 hiljade gledalaca sagrađena 1938. godine. Samo četiri godine ranije Flamengo je postao pofesionalni klub. Budući da je Fla napopularniji klub u Riju (17. novembar je od strane skupštine grada zvanično proglašen ¨Flamengovim danom¨), vjerujem da im je ovaj stadion ubrzo nakon otvaranja postao tijesan.

Flamengo je, inače, osnovan 1895. kao veslački klub, a fudbalsku sekciju je dobio 24.12.1911. godine i činili su je bivši igrači Fluminensea koji su imali žestoku svađu sa upravom tog kluba.

Danas Gaveao koristi prvi tim za treniranje i igranje prijateljskih utakmica, a tokom trajanja prvenstva na njemu treniraju reprezentativci Holandije. Njihov mir je bio razlog zašto se samim terenima nije moglo prići.

brazil drazen

Sledeca stanica je stari stadion Fluminensea. Sama pomisao na čudni dizajn njihovih dresova mi nije ulivala neko povjerenje, a ranija posjeta rivlaskom kampu me je u potpunosti ostavila u stanju da od sledeće posjete nemam nikakva očekivanja.

Nemilice hodajući ulicom u kojoj bi trebao biti stadion pažnju mi je privukla jedna fasada neokolonijalnog stila, toliko karakteristicna za brazilsku arhitekturu iz XiX i sa pocetka XX vijeka.

brazil drazen

Hm, ima neke arbeske koje liče na grbove ovdašnjih klubova... Pogledam malo bolje u figuru, zavirim u ranac sa svakojakim papirima među kojima su i grbovi lokalnih klubova, pitam prolaznika i sve upućuje da je to zapravo stadion.

brazil drazen

U redu.

Bojažljivo prolazim kapiju pitajući portira da li je to stadion. On onda krenu da priča nesto na portugalskom iz čega sam razumio samo ¨trofejna sala¨. Moze i to, kada sam već tu. Upućuje me da uđem u pomenutu zgradu.

I onda - šok!

brazil drazen

Ma ovo nije stadion, ovo je balska sala! Uglačan parket, tri lustera kao onaj koga je porodica Troter temeljno renovirala, prelijep vitraž sa motivima iz antičke Grčke i Rima, jedino sto upadljivo nedostaje namještaj. A malo se osjeti i ustajalost.

brazil drazen

Nastavljam penjanje stepenicama.

Beskućnik. Tačnije, njegovo pokućstvo. Kakav susret nekadasnjeg sjaja i luksuza sa ovovremenim Brazilom.

brazil drazen

Krećem vani. Da potražim taj stadion. Slučajno otvaram jedan prozor i on je tu! Ja sam zapravo svo vrijeme na stadionu! Stadion Manoel Švarc! Tako piše na tabli iza koje se prostire teren!

brazil drazen

Ovo otkriće mnogo toga mijenja!

Ovakav stadion ne može imati bas svaki klub. Ostatak dana provodim zavirujući u svaki kutak zdanja stigavši i do svlačionica. Priču o tome kako sam sreo Taunsenda znate. Jedino sto ne nađoh trofejnu salu.

brazil drazen

Fluminense je osnovan 1902. godine u tada aristokratskom dijelu grada Laranjesu.

Osnivači su uglavnom bili Brazilci zapadnoevropskog porijekla, rođene Karioke. Koliko razumijem portugalski, ovaj stadion je otvoren 17.07.1920. godine i tada je predstavljao simbol Rio de Ženeira istovremeno izazivajući nevjericu i zavist u Evropi. Stadion je kapaciteta 25000 gledalaca, a koliko sam upamtio najveću posjetu su imali na meču sa Vasko de Gamom 1932. godine kada se u Larajonjesu skupilo 28172 gledaoca.

Iz stadiona zaista isijava bogastvo osnivača Fluminensea i njihova želja da njihov klub bude najbolji u Riju, najbolji u Brazilu. Ne birajući sredstva.

Ta želja ih i jeste dovela do raskola 1911. godine, a svoju ¨nadmoć¨ nad ostatkom stanovništva željeli su da potvrde tako sto su mulata Karlosa Alberta napuderisali 1914. godine kako bi igrao za Flu. Nisu racunali da će nesrećni Alberto trčati, znojiti se i da će puder spasti. Od tada nose posprdno ime ¨napuderisani¨, a crni i igrači druge boje kože do bijele u klubu nisu igrali sve do 50-ih godina prošlog vijeka.

brazil drazen

To im nije smetalo da osvoje 31 prvenstvo Rio de Ženeira, popularni šampionat Karioka, te 4 titule prvaka Brazila. Internacionalnih uspijeha nisu imali. Najveće zvijezde koje trenutno nastupaju za klub su Freg i golman Klever. Za Fluminense su igrali Pinjeiro, Preguinjo, Rivelinjo, Branko, Denilson, Marselo, Tiago Silva, Deko i, naravno, Dejan Petković.

Dezen dresova duguju bojama Karioka. Nedostaje jos žuta. Sreća. Kakva bi to tek kombinacija bila.

Bilo kako bilo, ovaj nekada aristokratski, teško dostupni klub visokog sjaja, a danas klub osrednjeg kvaliteta sa širokom bazom navijača u svim slojevima brazilskog društva je, zahvaljujuci najljepšem stadionu koji sam ikada vidio, dobio novog simpatizera. 
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari