Brazil - Sa lica mesta: Argentinska najezda i japanski Maradona!

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Naš prijatelj Dražen je iz prve ruke iskusio 'ludnicu' na ulicama Rija pred meč između Argentine i BiH. Pun utisaka, atmosferu prenosi i sa čitaocima sajta Sportske.net.

Brazil - Sa lica mesta: Argentinska najezda i japanski Maradona!
Posle nešto više od 27 sati putovanja stiglo se u Rio. Put kao put, ništa zanimljivo osim čarobnih pejzaža Južne Amerike i prvih upoznavanja sa novom civilizacijom.

Sve može kasnije, sve može jos malo, sve će biti urađeno, nema potrebe za ikakvom žurbom, nervozom ili nedajbože ljutnjom.

Tako, npr. operacija vraćanja kusura od par reala traje srazmjerno toliko minuta. Samo lagano.

Što se bezbijednosti tiče, kod nas je kako to obično biva, sve prenaduvano. U favele nisam zalazio, niti ću. Sasvim je dovoljan ¨normalni¨, obezbijeđeni dio grada koji je nemoguće obići ni za mjesec dana. Grad je stvarno ogoman.

brazil drazen

I okupirali su ga Argentinci!

Dan pred utakmicu sa BiH Kopakabana je bila plavo-bijela. Omjer je otprilike bio ovakav: na 6 Argentinaca dolazio je jedan Brazilac, na 43 Argentinca dolazio je jedan ostali turista, a na 723 Argentinca je bio jedan navijač Bosne i Hercegovine.

brazil drazen

Argentinci su iskoristili priliku, pa su na dva dana okupirali Rio de Žaneiro i učinili ga svojim gradom. Domacinima nisu mogli poslati jasniju poruku o tome šta očekuju u nastavku prvenstva.

brazil drazen

Posto sam smješten u hostelu gdje je omjer Argentinaca i ostalih kao sto sam gore napisao, nije bilo moguće oduprjeti im se. Sedam sati pred utakmicu odlazimo do hotela Šeraton kako bi pozdravili igrače polazak na Marakanu.

A tamo El Pibe!!! Dijego Armando Maradona, ili kako to Gaučosi jednostavno kažu Bog! Doduše, japanska verzija.

brazil drazen

No, prilika za slikanje je iskorištena, jer je Mesija, Kuna, Di Mariju i ostale bilo nemoguće vidjeti.

U obezbjeđenju su učestvovali radnici hotela, jedna vrsta policije, duga vrsta policije, vojska i treća vrsta policije. Uniforme zaista raznobojne.

brazil drazen

Neobavljena posla sa obale Ipaneme se vraćamo na Kopakabanu. Vršimo poslednje pripreme za utakmicu i pratimo masu. Brojnost neargentinaca se povećala, ali je uzorak i dalje zanemarljiv.

Metro je zamijenio jučerašnju Kopakabanu.

Pjesma u kojoj se Argentinci podsjećaju kako je Maradona dao gol Brazilu se vrti iznova i iznova i iznova i ulazi svima u uvo. Kompozicija počinje da se ljulja. Iz dubine vagona čuje se i ¨Dabogda se svi prevrnuli¨. Ne može se reći neočekivano.

Čudno je samo to što je pjevaju momci u plavo-bijelom na lošem srpskom. I ta misterija je uskoro riješena.

brazil drazen

Jos šest stanica do Marakane...

Jos nekoliko minuta i onda ono zbog čega je vrijedilo preći pola svijeta!

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari