Zašto je u transferu De Hee sam igrač najmanje bitan?

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ima li sapunica oko De Hee više ikakve veze sa španskim golmanom i ko će na kraju biti gubitnik.

Zašto je u transferu De Hee sam igrač najmanje bitan?
Foto: BETA/AP Photo/Jon Super
Iako to deluje čudno, samo je jedno izvesno u sapunici oko De Hee i njegovog povratka u Madrid. De Hea će biti igrač Reala iz Madrda, pre ili kasnije.

Jasno je da je golman doneo odluku, da želi natrag kući i da tu više nema mogućnosti za promene odluke. Nije međutim baš sigurno da će on i Real biti dobitnici u čitavoj priči, a u toku je rat dva najveća kluba na svetu oko potpuno druge stvari, ma koliko mediji zapostavljali uzroke.

Jer ovo nije priča o De Hei, da jeste Španca bi Junajted prodao još početkom jula za prvu ponudu koju su imali na stolu. Ovo je priča o najvećem fudbalskom klubu na svetu i borbi za prevlast.

Ukoliko zanemarimo navijačke strasti, kad govorimo o "najvećem" moramo gledati bilanse. Jer to i jeste ono oko čega se trka vodi. Real je na vrhu, Junajted je kandidat za presto i to veoma ozbiljan. Barsa i Bajern kaskaju, ali i pored rezultata u poslednje vreme imaju previše ograničenja da bi ikad ozbiljno ugrozili dvojac na vrhu. Svi ostali nisu previše bitni u ovom trenutku.

Kada se bude sumirala ova godina izvesno je da će Real i Mančester Junajted biti zadovoljni onim što vide u svojim finansijskim knjigama. Sa ugovorima koje su u poslednje vreme potpisali i sa promenama koje čekaju Real, Junajtedu fale samo dve stvari da preuzme presto. Prvo, fale im uspesi na sportskom polju, tj povratak u konkurenciju na svim frontovima i fali im da osvoje prevlast nad Realom na tržištu transfera.

Prvo je mnogo lakše. Junajted bi već  ove sezone mogao da bude u trci za titulu i u završnoj fazi Lige šampiona. Drugo je međutim ozbiljan poduhvat, a mnogo toga što se dešava proteklih meseci može se povezati upravo sa tim ciljem.

Vudvord ima ozbiljan izazov da kod brendiranja Junajteda kao "najveće fudbalske priče ikad ispričane" objasni kako to da Junajtedovi najbolji igrači na kraju završe u Madridu. Đavolima se to ponavlja. Ima on dovoljno aduta u rukavu, poput pre svega broja navijača i njihove kupovne moći (julske brojke Adidasa su nešto što Vudvord nosi u novčaniku verovatno ispred slika žene i dece), ali od rešenja problema ovog izazova zavisi uspešnost kompletnog posla.

Gde se onda tu uklapa De Hea?

Njegov problem je što je izabrao pogrešan trenutak da ostvari dečačke snove. Pogrešniji nije mogao.

Junajted, ukoliko želi da pobedi u ratu, ne sme da pusti Španca u Madrid ukoliko ne dobije nešto za uzvrat što bi moglo da se predstavi kao pobeda. Nema to veze sa novcem, on je najmanje bitan u celoj priči, kao što sam iznos plaćen za Di Mariju nije previše važan.

Šta bi Junajted mogao da predstavi kao pobedu?

Postavljena cena od 35 miliona funti je prvi mamac. Junajted bi mogao da predstavi kao najskupljeg golmana na planeti, Real kako se isprsio da dovede još jednog Galaktikosa. Ipak, opet bi Junajted izgledao kao filijala.

Druga opcija, bolja za Đavole, je da Junajted dobije nekog od igrača Reala kao zamenu, svakako ne Navasa već nekog od nosioca igre. Ove dve opcije bi čini se najviše ličile na nerešeno i možda su najrealnije, više prva nego druga.

Koliko Junajted ima vremena za čekanje u ratu nerava? Čini mi se da su Đavoli u boljoj situaciji i da mogu da čekaju nervozu Reala. Rekoh da novac nije pitanje, pa ukoliko zanemarimo potencijalni gubitak od npr 20-30 miliona evra koliko bi Real mogao da nudi u narednim ponudama, Junajted je u dobroj situaciji. Prvo, na ruku im ide to što Real nema golmana. Odlazak Kasiljasa je jasan signal da Real računa na De Heu već ove sezone, pošto teško da neko ozbiljan veruje da će sa trenutnim kadrom u bitku na svim frontovima.

Šta bi Junajted dobio ukoliko De Heu zakuca za tribine? Za početak to bi bio način da upozori sve buduće igrače kojima padne na pamet da pogledaju u pravcu drugog kluba, Reala posebno. Svaka sledeća zvezda koja pogleda u pravcu Madrida dobro će razmisliti o tome želi li da ugrozi svoju karijeru na taj način. Navijači su spremni to da prihvate, bez obzira na sve bolje koje je internet doneo, oni čije je mišljenje bitno su oni na tribinama. Što se njih tiče, De Hea je prešao granicu. Drugi dobitak je što bi Real teško naredne sezone dolazak De Hee mogao da predstavi kao Galaktikosa. Fudbaler koji nije igrao godinu dana ne ulazi u tu kategoriju, da ne pričamo o periodu koji bi De Hei (inače igraču koji nije baš imao radne navike kad je došao u Englesku, te je pitanje u kom bi stanju bi narednog juna) trebao da se vrati u formu.

Kako god, De Hea bi mogao da bude veliki gubitnik. Čini se da je upravo zato u njegovom kampu došlo do promene u razmišljanju. Još uvek nema objava, ali između redova usled nekoliko poteza koje je povukao deluje da nema baš puno strpljenja i da je krenuo pritisak na Madriđane da odrade posao u narednih 10-ak dana. U Mančester su stigli njegovi roditelji. Nakon što je poslat da trenira sa omladincima, porodica De Hea je ponovo na okupu, tu su da pomognu sinu da ne bude sam u prelomnim trenucima.

Ono što De Heu svakako mora da brine je i njegova pozicija u reprezentaciji Španije. Čeka ga Evropsko prvenstvo, teško je očekivati da će dobiti šansu ukoliko presedi sezonu na tribinama. Još jedan argument koji je na strani Junajteda.

Na drugoj strani, Đavoli moraju da budu obazrivi. "Španski" gang je prilično brojan u svlačionici i odnos prema De Hei bi mogao da ugrozi odnose u ekipi što bi moglo da bude pogubno.

No, kao što rekoh De Hea nije bitan. Novac jeste, ali ne par miliona. Borba je oko većih suma. Ko će napraviti najskuplji transfer ovog leta? I svakog narednog. Može li Vudvord do pobede?
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ne propustite

Komentari