Ima li života posle Fergija?

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Pred navijačima Junajteda je sezona očekivanja i strepnje. Odlazak Fergija, ali i ne samo njega, za Junajted je prekretnica. Da li je Ser Aleksova poslednja odluka još jedna pobeda za Đavole, znaćemo prilično brzo. Ako je Mojes sazreo onoliko koliko Fergi misli da jeste, dominacija Đavola će se nastaviti.

Svi smo znali da će se Fergijev odlazak jednog dana desiti. Doduše, sama ta činjenica nije nam nimalo pomoglo u prihvatanju informacije koja je tako nenadano stigla. Kada se sad pogleda unazad, bilo je dovoljno indicija da će se tako nešto dogoditi u proteklih dve godine, ali nije teško biti general posle bitke.

Svi potezi koje je Junajted povlačio u proteklih par sezona govore o tome da se u glavama nekolicine ljudi čitav proces potajno spremao u poslednje dve sezone. Odlazak Dejvida Džila i lagano uvođenje u igru Glejzerovog čarobnjaka Eda Vudvorda promena je koja je, ma kako to čudno zvučalo, za Junajted od veće važnosti nego tajming objavljivanja povlačenja žive legende Old Traforda. Vudvord je stručnjak za ceđenje suve drenovine, na finansijskom planu je napravio čudo u proteklih 36 meseci povećavši Junajtedove prihode od marketinga za 30% i bilo mu je potrebno samo iskustvo u obavljanju transfera. U tom periodu Džil i Vudvord su na neverovatan način obavili prebacivanje kompletnog poslovanja u kancelariju Amerikanca, koji je posle učestvovanja u dovođenju Van Persija, Kagave i Zahe potpuno spreman i za taj deo posla. Ovih dana Vudvord bi trebao da pokaže da li je i ovde kao riba u vodi. Ako jeste, Mojes će u prvoj polovini jula znati sa kojim snagama raspolaže.

Izbor Mojesa je potpuno očekivan. Sama činjenica da je posao završen za nekoliko sati, kao i da se Mojes posle toga uputio na odmor jasno ukazuju da je bar pre nekoliko meseci sve bilo dogovoreno. Sa priličnom sigurnošću možemo tvrditi da je i oko dovođenja Zahe Škot konsultovan, kao i da je spisak igrača koje mu Vudvord treba isporučiti početkom jula bio na stolu Amerikanca još u februaru. Da nije tako, Junajted bi bio potpuno neozbiljan klub, a teško da i oni koji ga iz dna duše ne podnose tako nešto mogu pomisliti.

Vudvord-Mojes bi trebala biti nova žila kucavica Junajteda. Sistem i skauti su ostali, promenio se vrh, Mojes je doveo svoje ljude od poverenja što je potpuno logično, tu su Gigsi i Nevil kao vezivno tkivo i sigurnost. U kom će pravcu oni kormilariti saznaćemo tek narednih sezona, pošto je ovo leto stiglo prebrzo da se bilo kakve promene naprave.

Fergi je Mojesu ostavio sve sastojke, na njemu je da pokaže kakav je kuvar. Timu koji se prošle sezone lagano prošetao ligom, sa rezultatima u ligi najboljim u istoriji Junajteda, ne treba mnogo promena. Pogotovo kad se uzme u obzir da su igrači koji su na zalasku karijere prošle godine imali epizodne uloge, kao i da su sve pozicije pokrivene sa mladim zamenama koje su spremne. Pred nekolicinom mlađih igrača je sezona u kojoj bi mogli da eksplodiraju, a jedino gde se očekuje ozbiljna promena je vezni red u koji stiže Tijago Alkantara od čijeg će snalaženja u engleskom fudbalu dosta zavisiti. Sa druge strane, trofejni kabinet Junajteda se ne puni samo u zemlji, mada sam siguran da je većina Đavola spremna da evropske apetite ostavi po strani u ovom trenutku.

Najveći problem Mojesu neće biti nedostatak iskustva u osvajanju trofeja. Ozbiljan problem će biti organizovati rotaciju od 20-ak fudbalera, a da pri tom teren, forma igrača i sujeta ne trpe. Posao u kom je Fergi bio apsolutni šampion nešto je što će Mojes morati brzo da nauči ako želi da potraje.

Kako će se snaći na pijaci na kojoj kupuju bogati je još jedno pitanje. Nisu sve pijace iste. I dok sam prilično siguran da će s vremena na vreme u Junajtedu iskopati novog Solksjera ili Ćićarita, transferi koji prave prevagu su ono što odlučuje.

Junajted je u proteklih 20 godina bio konstanta kad se govorilo o trci za titulu. Protivnici su se menjali, ali ste mogli kuću da stavite na to da će u borbi za trofej biti i Đavoli. Jedan od ključnih razloga što je to tako je što se na Old Trafordu najmanje menjalo. Ne samo na klupi. Retke su sezone u kojima je Fergi menjao više od jednog igrača iz prve postave. Kupovalo se, ali uglavnom za dve, tri sezone unapred. Znali su i da procene kad su dečaci sazreli. I zato između ostalog treba verovati da je procena da je Mojes sazreo za veliku scenu ispravna. Na navijačima je da daju podršku, baš kao što im je Ser Aleks i tražio, a na Mojesu da potvrdi genijalnost poslednjeg poteza velikog Šefa.

Believe.
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari