U jesen Zvezda deseta, Partizan dvanaesti, na proleće Voša prvak!

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Onima koji prate naše fudbalsko prvenstvo ove jeseni je glavni utisak previše kikseva ''večitih rivala'' na šta nas ni Partizan ni Crvena zvezda nisu navikli čak proteklih decenija. Ipak, stariji se sećaju poslednjih godina jugoslovenske lige, kada je posle košmarne jeseni ''večitih'', titulu na kraju osvojila Vojvodina.

U jesen Zvezda deseta, Partizan dvanaesti, na proleće Voša prvak!
Monotoniju domaće Superlige, koja je obeležila godine za nama, pa i decenije, ove jeseni prekinuli su ''zajedničkim snagama'' i Partizan i Crvena zvezda.

U susret predstojećem ''večitom derbiju'', mnogi ocenjuju da se ne zna ko pruža slabije partije, iako je Partizan i dalje na onom mestu koje ''ljubomorno čuva'' proteklih šest sezona - na liderskoj poziciji.

Od samog početka sezone bilo je vidljivo da su ''večiti'' daleko i od onog uobičajenog nivoa na koji su nas navikli, a o Evropi da i ne govorimo. Setimo se samo Partizanovih izdanja protiv jermenskog Širaka, ili Zvezdinog mučenja na Islandu...

Tokom jeseni, Partizan na svom terenu nije mogao da savlada ni Javor, ni Napredak, od Vojvodine je u Novom Sadu izgubio, u Nišu jedva izvukao bod... Zvezda, sa druge strane, doživela je bolne udarce od Javora, Voždovca, Čukaričkog, Donjeg Srema, a ni prošlog vikenda u Nišu nije uspela da pobedi.

Ovakvi rezultati podsetili su me na jesen 1988. godine, poslednjih godina nekadašnje Jugoslavije i na zalasku one lige koje se danas mnogi rado sećamo. Ta jesen je baš bila košmarna i za Partizan i za Crvenu zvezdu.

I jedni i drugi su ređali kikseve i poraze, da bi na polovini te sezone Zvezda završila na desetom, a Partizan na još gorem, 12 mestu. Crveno-beli su imali 13 bodova, a njihov večiti rival bod manje.

Dodajmo i da Partizanu na ruku nije išao ni sistem takmičenja, po kome se u slučaju nerešenog rezultata izvodili jedanaesterci, pa bi tek onaj ko bude bolji u penal-lutriji uspevao da osvoji taj jedan bod, dok bi rival ostajao praznih šaka. Tako je Partizan te jeseni ostao bez četiri boda, pošto je šest puta remizirao, ali samo dva puta uspevao da penalima dođe do boda.

Za utehu Partizanu tada je bila jedno pobeda u ''večitom derbiju'' - 1:0 u Humskoj, golom Brnovića u prvom minutu.Kako je to tada obično bivalo, usledilo je Zvezdino proleće, počela je da se rađa generacija koja je svoj vrhunac doživela 1991. u Bariju, a zatim i u Tokiju. Crveno-beli su se u drugom delu sezone probili na drugo mesto, Partizan na šesto, ali je osvojio Kup, pa se ipak našao u Evropi naredne sezone.

Ono što takođe privlači pažnju jeste činjenica da je te sezone titulu osvojila - Vojvodina. Naravno, lige nisu za poređenje, ali da li su loši rezultati ''večitih'' ove jeseni neki nagoveštaj da bismo i ove sezone na proleće mogli da imamo sličan epilog?
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari