Novak Đoković - Šampion velikog srca!

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Važne su pobede na terenu, osvojeni turniri, ali najvažnije od svega je - biti veliki čovek. Tu poruku nam svojim postpupcima često šalje naš najbolji teniser Novak Đoković. Da li je i shvatamo na pravi način?

Novak Đoković - Šampion velikog srca!
Foto: Facebook: Novak Djokovic
Da ga velika, svetska popularnost nije ''pokvarila'' svih ovih godina, Novak Đoković nam dokazuje na najlepši mogući način - fer-plejom, dobrim delima, bez pokušaja da se ijednom ružnom rečju obračunava sa svojim rivalima van terena, iako je bilo pokušaja pojedinaca da ga isprovociraju na tako nešto (setimo se Endija Rodika, na primer, pa i Federera u više navrata).

A tokom boravka na aktuelnom turniru u Majamiju ovih dana, Novak nas maltene iz dana u dan prosto tera da mu aplaudiramo. I to ne samo zbog pobeda na terenu, već zbog pobeda neke druge vrste, pobeda koje se ne vrednuju novcem.

Juče nas je sve oduševio sjajnim potezom protiv Španca Robreda, kada je bukvalno ''naterao'' sudiju da ispravi grešku koja je išla na štetu njegovog rivala i ispravio nepravdu, zahtevajući da Robredo dobije zasluženi poen.

Kad smo već kod fer-pleja, nikada nećete videti Novaka da se ne izvini rivalu, ako osvoji poen tako što loptica udari u vrh mreže, promeni pravac i završi tamo gde niko nije očekivao. Uvek je spreman da na terenu aplaudira rivalu posle nekog majstorskog poena, bez obzira da li se to dešava na početku meča, ili u dramatičnoj završnici. Čast izuzecima, ali nisam siguran da mu rivali po tom pitanju uzvraćaju istom merom.

Pre dva dana, takođe u Majamiju, našao je vremena da sa tribina bodri našu tenisku nadu u usponu, Dušana Lajovića, momka koji je pružio sjajan otpor favorizovanom Dolgopolovu, a da ne govorimo o konstantnoj podršci suspendovanom Viktoru Troickom u njegovim najtežim trenucima u karijeri.

Svedoci smo ovih dana i pozitivne reakcije koju je, na primer, čak i u pojedinim hrvatskim medijima izazvala njegova prekjučerašnja poruka mira, koju je uputio na 15-godišnjicu bombardovanja Srbije, ali svakako najlepši gest koji je učinio u proteklih nekoliko dana, jeste druženje na teniskom terenu sa Sofijom, devojčicom oboleloj od teške bolesti Spina Bifida, devojčicom koja je njegov veliki fan i kojoj je tim činom nesumnjivo doneo mnogo radosti tokom teške borbe koju ona vodi sa opakom bolešću.

novak

Foto: Facebook: Novak Djokovic

''Ova devojčica se zove Sofija i za mene, ona je pravi heroj. Iako je paralizovana od struka na dole i koristi samo jednu ruku, zbog teške bolesti Spina Bifida, to je nije sprečilo da zaigra tenis i bude moj fan.

Družili smo se na terenu i igrali tenis, zajedno svakog dana učimo i stičemo nova iskustva. Sofija mi je potvrdila svojim primerom nešto što uvek sebi ponavljam kad je teško - nikada se ne predajte!'',
napisao je, između ostalog, Novak na svom profilu na Fejsbuku.

Ovo je samo deo sličnih aktivnosti koje Novak ima svih ovih godina, koje mnogi ovdašnji pametnjakovići i dežurni kritičari karakterišu kao pokušaje nekakve njegove medijske promocije, kao da njemu to uopšte treba posle svega što je postigao.

I kakav god rezultat da napravi na turniru u Majamiju, on je ovde - već pobedio.

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari