Bekeru, sad se pokaži!

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Eliminacija Novaka Đokovića u četvrtfinalu Australijan Opena u Melburnu odmah je pokrenula polemike u vezi sa njegovom nedavnom odlukom da angažuje Borisa Bekera za novog glavnog trenera.

Stameni Švajcarac Stanislas Vavrinka raspršio je snove našem Novaku Đokoviću da će ovog januara i peti put u karijeri podići pehar na Australijan Openu.

Iako je Novak, naravno, bio veliki favorit u ovom meču, pogotovo što mu je ovo omiljeni Gren Slem turnir, na kome je imao najviše uspeha u karijeri, ne može se reći da je pobeda Vavrinke senzacionalna.

Dvadesetosmogodišnji Švajcarac je još prošle godine potvrdio da je u velikom usponu forme, da je izašao iz dugogodišnje senke Rodžera Federera, da je sazreo za velike stvari i da igra sa velikom dozom samopouzdanja... Uostalom i Novaku je prošle godine u dva navrata pravio dosta problema, a danas je samo potvrdio da se njegov uspon nastavlja, pa ne bi trebalo da nas začudi i ako ga uskoro vidimo i u Top 4 na ATP listi.

Iako su mnogi posle žreba za Australijan Open likovali kako Nadal ima ''košmarni žreb'', a da je Novaku maltene otvoren put bar do polufinala, bilo je jasno da će naš teniser imati mnogo problema u četvrtfinalu sa sjajnim Vavrinkom, što se na kraju potvrdilo i Đokovićevim bolnim porazom.

djokovic vavrinka

A poraz je bolan iz više razloga. Prvo, Novak će izgubiti dosta poena na ATP listi, njegov zaostatak za Nadalom sada će biti mnogo veći od očekivanog, drugo, Đokovićeva saradnja sa Borisom Bekerom doživela je ozbiljan  udarac već na startu sezone, a treće, odavno naš teniser nije eliminisan u četvrtfinalu jednog Gren Slem turnira.

Pogledom na statističke podatke, vidimo da je Đoković na čak 14 prethodnih Gren Slem turnira uspevao da stigne bar do polufinala! Pre Vavrinke, poslednji kome je uspelo da Novaka zaustavi u četvrtfinalu bio je Austrijanac Jirgen Melcer, još 2010. godine na Rolan Garosu...

Šta je, tu je, od Novaka smo svi očekivali mnogo više u Melburnu, nije uspeo da nastavi trofejni niz, ali je sada najvažnije da se što pre oporavi od ovog neuspeha i povrati psihološku stabilnost.

beker

Tu bi Boris Beker trebalo da odigra ključnu ulogu, s obzirom da je Nole po uspostavljanju saradnje sa novim trenerom naglasio da od Bekera očekuje da mu pomogne pre svega na psihološkom planu, kao i kad je u pitanju igra na mreži.

Protiv Vavrinke, Novak je bio inferioran u oba pomenuta segmenta, pogotovo u ključnim treenucima meča, pa ostaje da se vidi da li će Beker u narednom periodu uspeti da mu zaista pomogne na tom polju, ili će se ovaj Đokovićev eksperiment vrlo brzo pokazati kao neuspešan i nepotreban.

Bilo je neobično gledati Đokovićev tim bez Marijana Vajde u njemu, ali hajde da verujemo da je Nole ipak doneo pravu odluku...

foto: beta
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari