Planica – Snežna kraljica kojoj se treba pokloniti

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Proteklog vikenda stavljena je tačka na Svetski kup u skijaškim skokovima za sezonu 2015/2016. Tradicionalno, veliko finale sezone održano je na Planici.

Planica – Snežna kraljica kojoj se treba pokloniti

Za sve koji sneg ne doživljavaju kao elementarnu nepogodu i vole zimske sportove, Planica je mesto koje trebaju posetiti i doživeti. Decenijama unazad Planica ima kultni status u svetu ski skokova, a da je to potpuno zasluženo pokazuju iz godine u godinu. Pričati o istoriji Planice i rekordima koji su na njoj postavljani bila bi duga priča, dovoljno je samo reći da najhrabriji mogu da je pokore i postanu deo te istorije.

Velikanka ili Snežna kraljica kako Slovenci vole da je nazivaju je njihov ponos. Da je to za njih sportski događaj godine pokazali su i ove godine u četiri takmičarska dana koja su bila na programu. Za ta četiri dana, nadmetanja na Planici je posmatralo 110 000 ljudi! Oraganizatori su svoj deo posla odradili bez greške, pokazavši da poseduju sve što im je potrebno za organizaciju najvećih skijaških takmičenja, što im je cilj u narednom periodu.

Poslednji dan takmičenja, veliko superfinale sezone bilo je nešto posebno, i moram priznati da sam ponosan što sam uživo mogao osetiti tu atmosferu. Kolone autobusa i automobila iz cele Slovenije se još pre svitanja uputilo ka Kranjskoj gori i Planici. Muzika, navijački pokliči odjekivali su Planicom već par sati pre početka takmičenja i nagovestili su da će to biti spektakl o kome će se dugo pričati.

Planica je u nedelju bila više od običnog takmičenja, to je bila jedna velika fešta, promocija sporta i sportskog duha. Slika preko 35 000 navijača sa zastavama koji svo vreme pevaju i daju podršku takmičarima će sigurno obići svet u najpozitivnijem mogućem kontekstu.

Ogromnu zaslugu za to ima momak koji je ove godine pomerio sve granice ovog sporta, Peter Prevc. Na Planici je vladala Prevcomanija. Najlepši trenutak se desio na kraju, onako spontano kako i treba. Nakon što je u velikom stilu pobedom okončao sezonu, doživeo je da mu 35 000 ljudi aplaudira i skandira ime.

Snežna kraljica je pokazala sve svoje čari, a osmesi na licima navijača dok su napustali kompleks nakon završetka takmičenja, govore više od reči. Govore, vidimo se sledeće godine ponovo, jer ko to jednom doživi poželeće opet.

Pogledavši poslednji put pejzaže Planice, osetio sam potrebu da joj se poklonim i na taj način zahvalim na čaroliji. Njeno visočanstvo je spustilo zastavu na svoje kraljevstvo, odbrojavanje do ponovnog podizanja je već počelo.

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ne propustite

Komentari