Podrška za šampione!

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Ničija do zore nije gorela, pa je tako i dominaciji konkistadora najprestižnijih trofeja morao doći kraj.

"Furija" je ponižena u Brazilu, ali majstori fudbalske igre ne zaslužuju omalovažavanje nakon svega što su učinili u godinama koje su iza nas.

Osvojiti četiri velika takmičenja u nizu nije nemoguća misija, ali je, složićete se, težak poduhvat.

Španija je otvorila šampionat odlično, Brazilac Dijego Košta je nasamario Ricolija, a Ćabi Alonso, koji je najviše pokazao od svih španskih fudbalera na turniru u Brazilu, je hladnokrvno doveo "Furiju" u vođstvo. Ubeđen sam da Španci ne bi doživeli krah na mundijalu da je talentovani golman Holandije pao kod onog loba Davida Silve, ali, dobro je poznato da se u fudbalu promašaji skupo plaćaju.

Holandija je demolirala Del Boskeove izabranike u nastavku, a iz partije Španije se mogu izvući sledeće pouke.

1. Đerard Pike je bleda senka onog igrača koji je bio stub odbrane Španije i Barselone.

2. Nisu Anćeloti i Murinjo pogrešili kada su Lopezu dali prednost u odnosu na Kasiljasa, ma koliko ja voleo kapitena Reala.

3. Ćavijevo vreme je prošlo, a Buskec je razočarao.

4. Brazilac "izdajnik", kako ga je Skolari nazvao, definitivno narušava homogenost ekipe.

5. Huanfran je trebalo da dobije šansu.


Iako su mnogi očekivali da će se Španci oporaviti od ranog šoka, Čile je zapečatio sudbinu šampiona, pokazali su da su trenutno bolja od dve "La Rohe" i stavili svima do znanja da mogu da pomrse račune čak i prvaku sveta.

Ono što me, na neki način, boli je činjenica da ljudi omalovažavaju španske fudbalere koji su osam godina harali evropskim i svetskim fudbalom, koji su jedina ekipa koja je uspela da osvoji tri velika takmičenja u nizu.

Ne zaslužuju igrači koji igraju u najboljoj ligi na svetu (trenutno) da bilo ko ispira usta njima, ali je više nego očigledno da je i "Furiji" neophodna smena generacije. Doduše, nemaju Španci previše veterana, ali pojedini fudbaleri su očigledno za "staro gvožđe".

Žao mi je i Fernanda Toresa, on je toliko važnih golova postigao za nacionalni tim donevši mnogo radosti španskim navijačima. Ipak, Dijego Košta je bolji igrač od njega u ovom trenutku, jedini problem je što očigledno nije korisniji za španski tim od napadača Čelsija.

Sve u svemu, "tika-taka" je doživela kliničku smrt, ali verujem da će Del Boskeov naslednik uspeti da je oživi jer je "Furija" prethodnih godina pokazala i dokazala da um caruje, a da snaga klade valja
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari