Ljubitelji zimskih sportova, gde ste? Počinje nova sezona!

Autor: Darko Mitrović
sreda 19.10.2016.
14:00
Izvor: Sportske.net, grayling.com

Predstojećeg vikenda startuje 51. sezona Svetskog kupa u alpskom skijanju i trajaće sve do 19. marta naredne godine. Titule najboljih brane Marsel Hiršer i Lara Gut.

grayling.com
grayling.com

Povezane vesti

Tradicionalno, FIS Svetski kup u alpskom skijanju počinje u Austriji, na Retenbah glečeru iznad Zeldena. ''Dame imaju prednost'' je slogan prvog takmičenja u sezoni, kada će se u subotu devojke nadmetati u veleslalomu, dok će muškarci nastupiti dan kasnije, u istoj disciplini.

Minulu sezonu ponovo je obeležio Austrijanac Marsel Hiršer, osvajanjem najvećeg broja poena u generalnom plasmanu, dok je u konkurenciji dama, veliki Kristalni globus podigla Lara Gut.

Omalena Švajcarkinja je iskoristila prostor nastao zbog povreda i pauziranja vodećih skijašica, pre svih Ane Feninger, Lindzi Von i Tine Maze. Mnogi vrhunski skijaši su prošle sezone doživeli teške povrede, od kojih se još oporavljaju i njihov nastup i rezultate u novoj sezoni nemoguće je predvideti.

Matijas Majer je povredio kičmu u Val Gardeni, a u Kicbilu su povrede kolena zadobili Aksel Lund Svindal i Georg Štraitberger. I Ted Ligeti se oporavlja od povrede kolena, iako je na snegu proveo celo leto, pitanje je da li će Amerikanac nastaviti sa dominacijom u Zeldenu.

Austrijanka Stefani Mozer, švedski eksperti za slalom, Aksel Bek i još jedan veteran, Markus Larson, specijalistkinja za brze discipline, Kanađanka Larisa Jurkiv objavili su kraj karijera.

Prostor za mlade talente u tehničkim disciplinama otvorila je svojim povlačenjem i čuvena Francuskinja, Anemon Marmotan, koja više nije mogla da se bori sa povredama, kao i Kanađanka Mari-Pjer Prefonten.

Nakon 228 startova u Svetskom kupu, Italijanka Daniela Meringeti je donela odluku da je njena karijera okončana.

Eurosport će direktnim prenosima ispratiti kompletnu sezonu FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju, koja se završava u Aspenu, 19. marta 2017, nakon obilaska 31 ski centra i održanih 19 u muškoj i 20 takmičenja u ženskoj konkurenciji.

Veleslalomske trke u Zeldenu su zakazane za  9:45 i 12:45, u subotu su na stazi devojke, dok će muškarci nastupiti u nedelju

Ne propustite