Jeste da je važno učestvovati, ali mogli ste da pobedite neku u poslednje tri godine...

Autor: Beta Beta
utorak 24.01.2017.
14:30
Izvor: Beta

Ruski ženski profesionalni hokejaški tim Sverdlovsk napravio je neverovatan niz od 105 utakmica i više od tri godine bez pobede, ali se ekipa uprkos svemu trudi da ostane pozitivna.

Beta/Manuel Kalavera
Beta/Manuel Kalavera

Povezane vesti

"Totalno smo sje..ne", rekla je članica stručnog štaba Irina Voticeva nakon poslednjeg poraza.

Ekipa Sverdlovska je poslednji put pobedila u oktobru 2013. godine.

Klub je od početka negativnog niza promenio nekoliko trenera, skoro ceo tim, a čak i ime. Ekipu sada čine mlade hokejašice, koje ipak ne pokazuju znake napretka.

"Ranije smo utakmice gubile ubedljivo, ali sada to više nije slučaj. Počele smo da dajemo golove. Ljute smo, želimo pobedu i nijedna od nas se ne predaje", kazala je hokejašica Regina Jumagužina.

Sverdlovsk je u subotu imao najbolju šansu za pobedu u poslednjih godinu dana, pošto je pred kraj gubila samo sa 3:2. Ipak, nije uspela da uđe u produžetak.

"Naravno da bismo želele da stvari budu bolje", rekla je trener ekipe Julija Perova.

Hokejašice Sverdlovska nisu dobro plaćene, pošto prosečno zaradjuju nešto više od 200 evra mesečno, uz plaćen smeštaj.

Zbog problema sa novcem, ekipa ne može uvek da trenira u hali, a ni na utakmicama nije mnogo bolje jer se mnoge igraju pred skoro praznim tribinama, bez velikog interesovanja medija.

Najzapaženija utakmica bila je u oktobru protiv Birjuse, kada je širom zemlje, ali i regiona, rasprostranjen snimak tuče hokejašica dva kluba.

Veliki niz poraza je retka pojava u hokeju. Rekord američke NHL lige je 17 utakmica bez pobede ekipe San Hozea.

Nizovi bez pobeda postoje u drugim sportovima, posebno u fudbalu, gde neke reprezentacije nemaju trijumf u takmičarskim utakmicama više decenija.

Fudbalska reprezentacija San Marina je bez pobede u kvalifikacijama za svetska i evropska prvenstva više od dve decenije, ali povremeno pobedi u prijateljskom susretu.

Ipak, za razliku od fudbalera iz San Marina, ženski hokejaški klub Sverdlovsk ima istinsku istoriju uspeha.

Sverdlovsk je 2000. godine, kada se zvao Spartak, osvojio prvenstvo Rusije, a mnoge hokejašice tog kluba su bile članice reprezentacije svoje zemlje.

Ekipu je pre osam godina poremetio spor sa trenerom zbog stila igre, kada je velika većina igračica napustila klub. Bez zvezda i talentovanih juniorki, klub se nije oporavio.

Perova je preuzela ekipu prošle godine i ona je jedini ženski treneru u ruskoj profesionalnoj hokejaškoj ligi. Od kako je došla, stvari su se neznatno poboljšale, a jedna igračica je dospela do juniorske reprezentacije.

Klub uglavnom finansira regionalna vlast, a zbog gubitka strpljenja investitora, postoji mogućnost da se povuku sredstva, što bi značilo gašenje.

Trener Perova radi verovatno jedan od najtežih poslova u svetu hokeja, ali je rekla da joj je jednostavno da motiviše ekipu.

"Govorim im da prvo treba da vole ono što rade, a ostalo će doći. Ako žele da nauče, moraju da vole igru i daju sve od sebe. Slava, bogatstvo i pobede će doći sami", rekla je Perova.

Ne propustite