Zvezdo, sećaš li se "Hajberija"?

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 06.12.2015.
20:30
Izvor: Sportske.net

Uprkos činjenici da je nezaboravni duel na "Hajberiju" igran pre više od tri i po decenije teško da ćete naći pravog navijača Crvene zvezde koji vam neće prepričati kako su puleni Branka Stankovića eliminisali Arsenal na putu ka finalu UEFA Kupa.

screenshot: You tube
screenshot: You tube

Povezane vesti

Istorija najtrofejnijeg srpskog kluba bogata je važnim datumima i događajima a među njima se nalazi i 6. decembar 1978. godine kada su crveno-beli ostvarili remi vredan pobede na jednom od najslavnijih stadiona Evrope koji više ne postoji.

Nešto stariji navijači Crvene zvezde pamte, a oni mlađi prepričavaju na osnovu onoga što im je rečeno, kako su beogradski crveno-beli tog 6. decembra 1978. godine napravili jedan od najtežih koraka na putu ka plasmanu u finale UEFA Kupa.

Sve je počelo debaklom u Berlinu na "Fridrih Ludvig Jan Sportparku" a završilo se u Dizeldorfu 23. maja 1979. godine kada je Alan Simonsen sa bele tačke ostavio Zvezdu na korak od trofeja u UEFA Kupu.

Između dvomeča sa berlinskim Dinamom i Borusijom iz Menhengladbaha smestili su se dueli sa Sportingom iz Hihona, Hertom iz Berlina, Vest Bromvič Albionom, ali i nezaboravne utakmice sa slavnim Arsenalom.

Prva utakmica 1/8 finala UEFA Kupa između Crvene zvezde i Arsenala igrana je 22. novembra na "Marakani" pred oko 50.000 gledalaca a pogodak Cvijetina Blagojevića u 14. minutu susreta bio je dovoljan da beogradski crveno-beli u London ponesu minimalnu prednost.

Arsenal Zvezda

Dve nedelje kasnije, usledio je revanš susret. Arsenal pod komandom Terija Nejla sa Petom Dženingsom, Petom Rajsom i Dejvidom Prijsom u timu nalazio se u samom vrhu tabele tadašnjeg engleskog šampionata.

Zvezdine uzdanice na "Hajberiju" bili su Slavoljub Muslin, Zlatko Krmpotić, Vladimir Petrović Pižon, Cvijetin Blagojević i Dušan Savić a upravo je potonji postigao gol koji je crveno-belima doneo plasman u 1/4 finale UEFA Kupa.

Držala se Crvena zvezda gotovo 70 minuta, čuvala minimalnu prednost iz prvog meča, a onda je Alan Sanderlend glavom savladao Aleksandra Stojanovića i vratio dvomeč na nultu tačku dvadeset minuta pre kraja druge utakmice.

Zvezda je bila u prednosti zbog činjenice da joj je jedan gol donosio prolaz čak i u slučaju da primi dva pogotka na "Hajberiju" pa psihološki rasterećeni izabranici Branka Stankovića nismu imali šta da izgube.



Igrao se 87. minut kada su Pižon, Blagojević i Dule Savić izveli jednu od nezaboravnih akcija koja je rezultirala golom poslednjenavedenog a samim tim i plasmanom u 1/4 finale UEFA Kupa.


Vladimir Petrović Pižon petom je ostavio loptu Blagojeviću, ovaj spoljnom iz prve poslao loptu u srce šesnaesterca gde Dule Savić na prvu hvata loptu levicom i šalje je iz leđa Peta Dženingsa za, ispostaviće se, konačnih 1:1!

Iako Crvena zvezda tada na "Hajberiju" nije savladala Arsenal, remi rezultatom 1:1 u sezoni u kojoj su crveno-beli stigli do finala UEFA Kupa ostaće upamćen kao jedan od najvažnijih u istoriji kluba iz Ljutice Bogdana.

Arsenal Zvezda

Ne propustite