Valter ne brani više nikoga

Autor: Boban Filipović
četvrtak 26.05.2016.
07:56
Izvor: Sportske.net

Još jedna velika karijera završena je sinoć na 'Sankt Jakobs Parku' u Bazelu. Jedan od najboljih argentinskih odbrambenih igrača novije istorije odlazi u legendu.

Beta/AP Photo/Andres Kudacki
Beta/AP Photo/Andres Kudacki

Povezane vesti

U posledjjem kolu švajcarske Superlige novi-stari šampion Bazel je, neizainteresovan zbog poodavno obezbeđene titule, poražen minimalcem na svom terenu od Grashopera, a ovaj meč ostaće upamćen i kao poslednji u karijeri Valtera Samjuela.

38-godišnji štoper je ušao u igru u samom finišu utakmice umesto Albanca Nasera Aljija i do poslednjeg sudijskog zvižduka proveo svoje poslednje minute na fudbalskom terenu kao igrač.

Samjuela ćemo pamtiti kao jedong od najboljih defanzivaca ranog XXI veka, reči njegovog dugogodišnjeg saigrača iz Intera i reprezentacije Argentina Havijera Zanetija da je Valter "najčvršći igrač" sa kojim je ikad igrao, kao i nadimak 'Zid' (Il Muro) dovoljno govore o njegovoj neprelaznosti.

Ovaj beskompromisni borac je najdublji trag ostavio u Interu, gde je proveo devet godina osvojivši sve što se osvojiti moglo na "Čizmi", a kruna njegovog boravka na 'Meaci' bio je trofej Lige šampiona iz 2010. godine - treći u klupskoj istoriji 'Neroazuri', prvi nakon nakon gotovo pola veka čekanja od ona prva dva, i to uzastopna iz 60-ih godina prošlog veka.

samjuel-600-20120229013311

Počeci profesionalne karijere Valtera Samjuela vezani su za Njuels Old Bojs, debitovao je kao tinejdžer za ovaj argentinski klub, a nakon 40-ak utakmica u seniorskoj konkurenciji i neposredno po osvajanju Mondijalita sa U20 reprezentacijom Argentine kao 19-godišnjak prelazi u Boku Juniors.

Tokom trogodišnjeg boravka u Boki osvaja arnegntinsku Aperturu i Klausuru, kruna je bila titula u Kopa Libertadores, a u tom periodu postaje standardni reprezentaivac A reprezentacije 'Gaučosa'.

samjuel

Prvi ino angažman Samujel je imao u Romi, stigao je na 'Olimpiko 2000. godine za 40 milijardi lira (oko 20 miliona evra) evra i u svojoj debitanskoj sezoni u pečalbi osvaja Skudeto. Bila je to "Vučicina" treća, ispostaviće se poslednja titula šampiona Italije. Za četiri godine provedene u taboru 'Đaolorosa' iz 'večnog grada' postao je jedan od najboljih i najtraženijih štopera u Evropi.

2005. godine prelazi u Real, koji za njegov tranfer izdvaja 25 miliona evra i dovodi ga u svoje redove kao trećeg igrača van Evropske Unije (ostala dvojica su bili Brazilci Roberto Karlos i Ronaldo). Ipak, epizoda na 'Santjago Bernabeu' nije prošla baš bajno pa je usledio ekpresni povratak u Kalćo, ovog puta u Inter.

Kako rekosmo, devet godina na 'Meaci' (236 mečeva i 17 golova) bejahu 'belle epoque' karijere Valtera Samjuela. Totalna dominacija 'Neroazura' italijanskim fudbalom u drugoj polovini prve decenije XXI veka, pet uzastopnih Skudeta i 14 osvojenih trofeja ukupno svrtavaju ga među najtrofejnije igrače u istoriji Intera. U godini kulminacije uspeha i osvajanja Lige šampiona pod vođstvom Žozea Murinja, Samjuel je izabran za najboljeg defanzivca Serije A (2010). U paru sa brazilcem Lusijom činio je verovatno najjači štoperski tandem na svetu.

samjuel

Poslednje dve sezone proveo je u Bazelu i osvojio dve titule šampiona Švajcarske.


Valter Samjuel je duže od decenije bio reprezentativac Argentine, igrao je na dva Mondijala (2002, 2010), upisao ukupno 56 nastupa u dresu sa državnim grbom i postigao pet golova.

samjuel

Sinoć je okačio kopačke o klin, vratiće se u Milano sa porodicom, gde namerava da završi trenerske škole i da krene da radi sa mladim nadama Intera.

samjuel

Ne propustite

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
No ®ules
Friday, 27.05.2016
20:20

Pravi kamen, beskompromisan kao vecina 'ludih' iz Juzne Amerike, hvala ti za sve sto si ucinio igrajuci za Inter.

avatar
Thursday, 26.05.2016
09:29

Gotova jos jedna karijera. Velikog igraca. Puno srece u trenerskom poslu.

avatar
violafan
Thursday, 26.05.2016
09:21

Tihi ratnik, veoma potcijenjen. Jos jedan koji je Kalco cinio sjajnim nekad..

avatar
INTERnacionalist
Thursday, 26.05.2016
12:51

..potcijenili su ga samo u Realu jer je Samuel bio klasicni stoper bez grama tehnike a to u Realu ne pali! Inace igrao za reprezentaciju,Romu i u Interu osvojio svaki bitniji trofej,ne znam zbog cega potcijenje..

avatar
masimomorati
Friday, 27.05.2016
10:49

Potcijenjen, jer nikad nije dobio paznju npr. u medijima koliko je zasluzio svojim partijama.

avatar
RamboBabaManUtd
Thursday, 26.05.2016
09:05

Jedini duo defanzivaca koji je po meni bio rame uz rame sa Vidic-Ferdinand su bili Samjuel-Lucio. Kakav je ovo stoper bio, pravi ZID. Hvala na svemu!

avatar
barça mes que un clu
Saturday, 28.05.2016
09:46

Kad se samo setim te 2010. Najbolja odbrana sveta Lusio i Samuel. Dodao bih Pujola i Pikea, i oni su jedno vreme bili jedna od najboljih odbrana sveta. Mada da je Pujol tada pored sebe imao jednog kao sto je on, bila bi to jos jaca odbrana.