''Tri poena, vreme je isteklo, Partizan je šampion Evrope!''

Autor: Darko Mitrović
nedelja 16.04.2017.
10:37
Izvor: Sportske.net

Reči legendarnog Dragana Nikitovića posle nezaboravne trojke Saše Đorđevića u Istanbulu i dalje odzvanjaju u ušima navijača Partizana, četvrt veka posle najvećeg uspeha srpske klupske košarke.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

U nedelju, 16. aprila navršava se 25 godina od titule prvaka Evrope koju su u sezoni 1991-92 osvojili košarkaši Partizana.

Uspeh koji do danas nije uspeo da ponovi nijedan naš klub, iako je Partizan još par puta bio blizu toga, obzirom da je učestvovao na završnim turnirima Evrolige.

Ono što uspeh Partizanove generacije iz 1992. čini još većim jeste činjenica da su ga crno-beli ostvarili u vreme kada se bivša Jugoslavija uveliko raspadala, kada je besneo rat na tim prostorima, zbog čega je ekipa Partizana odigrala samo jednu utakmicu u svom ''Pioniru'', protiv Knora u četvrtfinalu. Sve ostale mečeve kao domaćin igrala je u španskoj Fuenlabradi.

Takođe, uspeh je još značajniji ako se ima u vidu da je crno-bele u toj sezoni vodio trener-debitant, Željko Obradović, danas najtrofejniji klupski trener u Evropi, kao i da je na raspolaganju imao ubedljivo najmlađu ekipu, sa prosekom godina 21,7.

Te sezone, Partizan se u prvoj fazi Evrolige takmičio u Grupi B protiv holandskog Komodora, belgijskog Maes Pilsa, nemačkog Bajera, italijanskog Filipsa, grčkog Arisa i španskih predstavnika Huventuda i Estudijantesa.

Kao četvrtoplasirani, sa skorom 9-5, crno-beli su se u četvrtfinalu namerili na italijanski Virtus (tadašnji Knor) i sa 2:1 u pobedama izborili plasman na završni turnir u Istanbulu.

A onda, pobeda nad milanskim Filipsom 82:75, pa legendarno finale sa Huventudom, drama sa srećnim krajem u režiji maestralnog Saše Đorđevića za konačnih 71:70...

Ekipu Partizana koja je osvojila titulu prvaka Evrope činili su sledeći igrači: Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Slaviša Koprivica, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Vlada Dragutinović, Ivo Nakić i Dragiša Šarić, koji, nažalost, nije više među živima.

Ne propustite

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Vanja Grubač
Sunday, 16.04.2017
11:54

Vi ste neobavešteni.Partizan nikad nije bio šampion Evrope.Ni Divac ,Kića,Praja,Moka,Sale,Paljo,Danilović,Krle,Pekmen,Mića i ostali velikani nisu igrali u Partizanu .Pogledajte pod svodove svoje dvorane .

avatar
Sunday, 16.04.2017
10:53

https://www.youtube.com/watch?v=p25tYugdLHw

avatar
Sunday, 16.04.2017
10:53

Sale pogodi, vaistinu pogodi! :-D

avatar
SERBON
Sunday, 16.04.2017
10:52

Veliko hvala sjajnoj generaciji voljenog Partizana na najvećem uspehu u istoriji kluba!