"Super Pipo" protiv Grosa - Dan kad je Brazilac dobio batine zbog gola!

Autor: Vladimir Stojanović
subota 09.09.2017.
12:21
Izvor: Sportske.net

Danas dva svetska šampiona igraju jedan protiv drugog, ali kada se njihovi timovi pomenu, obično se svi sete najsramotnije utakmice Serije A u novijoj istoriji!

EPA PHOTO/ANSA/ANDREA MEROLA
EPA PHOTO/ANSA/ANDREA MEROLA

Povezane vesti

Filipo Inzagi je posle neuspešne epizode sa Milanom, našao trenersku sreću u Veneciji, osvojio je treću ligu i plasirao se u Seriju B.

Danas igra protiv nekadašnjeg druga iz reprezentacije Fabija Grosa, koji je posle staža u Juventusovoj fudbalskoj školi, preuzeo Bari kao glavni trener.

Lepo je videti legende kako traže mesto pod suncem, ovi igrači su Italiji doneli titulu prvaka sveta 2006. ali duel između Venecije i Barija će uvek biti sinonim za nešto drugo.

Bila je 1999. magla nad stadionom "Penco", poslednja nedelja januara. Venecija je dočekala Bari, do kraja šampionata je bilo četiri meseca. Zbog čega je ta utakmica morala da se završi nerešeno, niko nije znao, jednostavno, bilo je to prerano za one čuvene italijanske kalkulacije.

Da li je u pitanju bilo klađenje, ili nešto drugo, nikada nećemo saznati jer je federacija zabila glavu u pesak.

Tek, legendarni Pipo Manijero je domaćin doveo u vođstvo od 1:0 na startu u drugom poluvremenu je De Ašćentis poravnao rezultat.

I tako je trebalo da ostane. A onda je, četiri minuta pre kraja, umesto "Ćina" Rekobe koji je bio na pozajmici iz Intera, u igru ušao Bastos Tuta. Brazilac je doveden kao alternativa za Manijera, kratko se zadržao dao ukupno tri gola za Venecijance.

Ali, ovaj će ostati zapamćen. Igrao se devedeseti minut, Južnoamerikanac je savladao golmana Barija i počeo da se raduje. Uz njega je jedino srećan bio zemljak Bilika. Posle prvobitnog šoka nastala je frka, neki od igrača su želeli da se obračunaju sa Tutom odmah tu na terenu.

Sudija je odsvirao kraj, svima je bilo jasno da je neobavešteni Brazilac pokvario dogovor, otvorena je istraga, ali kako rekosmo, u Italiji se takve stvari odmah zakopaju ispod tepiha.

Pričalo se da je Tuta dobio batine u svlačionici od saigrača, odmah te sezone je napustio Italiju, nikad se više nije vratio u Evropu. Igrao je u Južnoj Koreji, zatim za Fluminense gde se nadavao golova. Karijeru je završio u 42. godini.

Inače, pričao je kasnije da je u pitanju bila sramna nameštaljka, da su ga igrači optuživali da je to učinio namerno, ali je rekao da nije znao dobro jezik, i da nije shvatio šta su se dogovorili.

"I da jesam, dao bih gol, igrao sam u mnogo klubova, nikada mi se to nije desilo, posle su mi neki objasnili da su se tokom drugog poluvremena dogovorili da završi 1:1", priseća se Tuta.

Te godine, oba tima su završila na 42 boda, iznad linije ispadanja. Sledeće je Venecija, sa Rambom Petkovićem u ekipi ispala i nikada se više nije vratila u elitu.

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
No ®ules
Saturday, 09.09.2017
13:15

Samo se sjecam da je Rekoba tada igrao na pozajmici za Veneciju. Svakako sramna utakmica i dokaz da je Calciu bio potreban remont! Na zalost Juventusa to se i desilo 7 godina kasnije, da li je Kalčopoli postigao cilj pitanje je za naredne generacije.

avatar
Saturday, 09.09.2017
12:31

Венеција је последњи пут испала 2002. кад су имали чувени тандем у нападу Манијеро - Магаљанеш али им ни то није помогло !