Šukerov "boc" preko Šmajhela - prošlo je dve decenije

Autor: Boban Filipović
četvrtak 16.06.2016.
14:36
Izvor: Sportske.net

Na današnji pre tačno dvadeset godina, Davor Šuker je postigao jedan od najlepših golova u istoriji Evropskih prvenstava.

uefa.com
uefa.com

Povezane vesti

Tog 16. juna 1996. godine reprezentacija Hrvatske je u okviru drugog kola grupne faze EP održanog u Engleskoj razbila tada aktuelnog šampiona Evrope Dansku na šefildskom Hilsborou sa 3:0.

Uoči ovog meča 'Vatreni' su imali tri boda iz pobede nad Turskom na svojoj debitanstkoj utakmici na velikim takmičenjima zahvaljujući pogotku 'džokera' Gorana Vlaovića u samom finišu. Danci su imali bod usled remija sa Portugalijom.

U duelu Hrvata i Danaca, odigranog pre tačno dve decenije, mreže su mirovale do 54. minuta kada je Davor Šuker doneo prednost bivšoj jugoslovenskoj republici sa bele tačke. Deset minuta pre kraja regularnog toka meča Zvonimir Boban ju je duplirao, a 'tačku na I' stavio je Šuker svojim drugim golom, majstorskim lobom preko jednog od najboljih golmana svih vremena Pitera Šmajhela, koji se i dan danas prepričava.

 


Hrvatska je u trećem kolu ubedljivo izgubila od Portugalije rezultatom 3:0, u utakmici koja je direktno odlučivala o pobedniku grupe D. Branilac titule, reprezentacija Danske, završila je učešće već posle grupne faze uprkos ubedljivoj pobedi od 3:0 nad Turskom u trećem kolu.  

U četvrtfinalu, 'momčad' Ćira Blaževića je eliminisana od budućeg šampiona Nemačke (1:2). 'Vatrenima' je tada presudio jedan od najboljih defnzivaca poznog XX veka Matijas Zamer. Davor Šuker je bio strelac jedinog gola za Hrvatsku na tom meču.

Ne propustite